Lelki köldökzsinór, avagy meghatározza az életedet az anyaméhben töltött idő

terhesség kibeszélő magazin kisbaba anyaméh köldökzsinór magzat
„Az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb tudományos felfedezése volt - éppen magyar orvosok részéről - annak bizonyítása, hogy az ember lelki élete nem a születéssel, hanem a fogamzással kezdődik. Raffai Jenő és Hidas György dolgozta ki a kapcsolatanalízis módszerét, amivel a magzat és édesanyja közötti lelki kapcsolat feltárható". (Books Kiadó)

Bár ez a könyv már régen megjelent, mindig aktuálisnak és fontosnak érzem. Kézzel fogható bizonyítékot ad arra, hogy a kisbabánkkal valóban tudunk kapcsolatot teremteni, már az anyaméhben, és arra is, milyen meghatározó, hogy egy baba várva-várt, véletlen becsúszott vagy akár nem kívánt gyermek.

Ma már kutatások bizonyítják, mennyire meghatározó egy ember egész életére nézve, várták-e őt, milyen benyomások érték az édesanyja méhében és milyen volt a születése. Ezek az élmények mélyen bevésődnek, és ha negatívak, kihatnak a felnőttkori működésre, kapcsolatokra. A jó hír az, hogy ezeket fel lehet tárni, át lehet programozni, ha fájó emlékeket hordoz valaki, azokat ki lehet oldani. Mégis, nagyon fontos, hogy a szülők tisztában legyenek ezzel a ténnyel is, amikor gyermeket vállalnak. Bár nehéz elhinni, a lélek, aki érkezik, minden rezdülést pontosan érzékel.

Van egy érdekes kifejezés a magyar nyelvben, amit mind a saját családomban, mind más édesanyáknál is hallottam: a gyermeküket "Lelkem madzagjaként" is emlegetik. Milyen érdekes összefüggés, hiszen a kisbaba az édesanyjával az anyaméhben a köldökzsinórral, mint egy madzaggal kapcsolódik össze, nemcsak testben, hanem lélekben is. Ezen keresztül kapja a tápanyagokat, a levegőt és mindent tűpontosan érzékel, amit az édesanyja: érzelmeket, hangulatokat, fizikai érzeteket egyaránt. Raffai Jenő kutatásai szerint, azok a gyermekek, akikkel az édesanyjuk vagy akár az édesapjuk is már az anyaméhben szoros kapcsolatot épített ki, nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak és gyorsabban fejlődnek.

Forrás: Shutterstock

Bár a Raffai-féle technikát képzett szakemberrel érdemes elsajátítani, édesanyaként és dúlaként mélyen hiszek abban, hogy bárki rá tud hangolódni a kisbabájára és fel tudja venni vele a kapcsolatot, képes vele beszélgetni. Elég hozzá, ha az anya minden nap elvonul egy kicsit, elcsöndesedik, esetleg relaxációs zenét hallgat, miközben kezét a hasára téve elképzeli, ahogyan a kisbabája a méhében lebeg. Lehet hozzá beszélni, elmondani, mennyire örül neki, mennyire szereti, gondolatban meg lehet simogatni.

Lehet neki beszélni a szülésről, a születésről, hogyan várjuk, bármiről, amiről csak szeretnénk az érkezése, lénye kapcsán. Nagyon jó tapasztalataim vannak a szülésváró meditációról, ahol lépésről-lépésre, a kisbabával való beszélgetéstől a szülésig bezárólag mindenre fel lehet készülni, ráhangolni magunkat a történésekre: a pozitív megerősítések és összekapcsolódás révén örömtelibb szülés- és születésélményről számolnak be a várandósok.

Szóval, csak biztatni tudok minden édesanyát, édesapát, beszéljen a gyermekéhez már a fogantatásától kezdve, csodás tapasztalásokban lesz részük. A kisbabák sokszor képek vagy érzések, érzetek formájában üzennek. Elég csak a Nicsak, ki beszél című filmre gondolnunk, amikor a lurkó odabent megrángatja a köldökzsinórt, akár egy telefont, és felüzen:

- Anya, héjjj, guríts le egy kis narancslevet! - s az anyuka nem tudja miért, hirtelen megkívánja a narancslevet és ellenállhatatlan vágyat érez, hogy igyon egy pohárral. Ilyen egyszerűen működik ez.

Nyitókép: Shutterstock

Nevedben a sorsod: Az, ahogyan hívnak, az egész életed meghatározzahttps://she.life.hu/herself/20210706-az-ahogyan-hivnak-az-egesz-eleted-meghatarozza.html
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.