magazin kibeszélő gimi Első szerelem
Ó, azok a csodálatos gimnáziumi évek. A rengeteg új tapasztalat, az elsők átélése. Az a néhány év, amikor még az otthon biztonságából, védőhálóval alattunk tanulgatjuk a határainkat.

A gimnáziumi évek mindenki életében meghatározó tényezők. Vagy azért, mert annyira pocsék volt, vagy azért, mert csodálatos volt. Emlékszem, mindenki görcsösen akarta a szerelmet, és egy-egy konfliktust tragédiaként éltünk meg. Mindenben ott volt az újdonság varázsa: első szerelmek, első szakítások, első szívfájdalmak, első igazán igazi, tartós barátságok, első bulik, és még a végtelenségig lehetne sorolni az első élmények sorát.

Semmi sem fogható az elsők varázsához. Tény, hogy később, amikor már magunkra szedtünk egy rakás tapasztalatot, érnek minket jobb és szebb élmények, de valahogy mégis az elsők azok, amik időről-időre eszünkbe jutnak. Ezek az évek kerülnek elő sztorizások alkalmával, és biztosan mindenkinek van néhány kedvenc gimis anekdotája.

Talán az a legszebb az egészben, hogy egyszer kivédhetetlenül vége lesz ennek a néhány évnek. Általában épp a tetőponton. A legrémesebb osztályközösségeket is akartlanul összerázza valamennyire az az együtt töltött 4-5-6 év. És ahogy a gimi a végéhez ér, úgy közelednek a végük felé a gimis párkapcsolatok is.

Persze, mindenki hallott már olyan legendákat, hogy valaki tizenhat évesen megismerte élete szerelmét, és azóta töretlenül együtt vannak. Sőt, ez néhány tíz évvel ezelőtt még nem is feltétlenül volt annyira elrugaszkodott gondolat. Viszont valljuk be, ma már szinte lehetetlen olyan történetekkel találkozni, amik során valaki az első szerelme mellett tette le a voksát egész életére nézve.

Vajon miért érnek véget szinte törvényszerűen a gimis szerelmek legkésőbb 1-2 évvel az érettségi után? Ha az első kapcsolatok tényleg ennyire meghatározó szerepet játszanak életünkben, ha már mások ezerszer leírták, hogy az első szerelem valójában sosem múlik el igazán, és ez a legtisztább szerelem, ami semmihez sem fogható, akkor hol a hiba a gépezetben?

Forrás: Shutterstock

Míg régen a randizás, az ismerkedős időszak minimálisra volt szorítva, és a férfiak és nők közötti kapcsolatoknak a házasság volt a fő célja, inkább az számított formabontónak, ha valakinek nem csak egy partnere volt egész életében. A válások aránya szintén azért (is) lehetett alacsony, mert ha két ember felvállalta, hogy valami nem működik, az egész szomszédság kitaszítottjaivá váltak. Ezzel szemben ma már jó eséllyel mindenkinek megadatott az a lehetőség - tudjuk, kivételek mindig vannak -, hogy kilépjen egy olyan helyzetből, amiről idővel kiderül, hogy nem működik.

A gimis párkapcsolatok buborékban léteznek. Ott van az elsők varázsa, amikor még nem tudtak kialakulni a párkapcsolati preferenciák, és mindkét fél a sötétben tapogatózik. Ezek a preferenciák első körben egymásnak hála tudnak körvonalazódni. Ezzel együtt az is, mit nem akarunk a párkapcsolatunkban tudni. Emellett ott van a család és életkor által nyújtott buborék. Egy gimnazistának nincs önálló keresete, és sok esetben nem rendelkezhet a saját idejével. Megvannak a kötöttségek és határok, amiket az iskola és a család együttesen állít fel. Az ilyen fiatalon kialakult szerelmek ezen határok között alakultak. Ugyanaz a közeg, ugyanaz az időbeosztás, hasonló határok.

Később, az érettségi után viszont akaratlanul is felborul az addig megszokott rendszer. Legyen az egyetem, munka, világjárás, mindenhol új impulzusok várnak ránk, új arcokkal találkozunk nap mint nap. Felborul az addigi menetrend, és kinél milyen tempóban, de az önállósodás is új szintekre lép. Mire eljön az a pillanat, hogy ténylegesen elkezdhetünk építeni egy közös életet, valami véget ér.

A változás egy teljesen normális folyamat. Jó esetben senki sem tud megragadni egy tizenéves szintjén. Folyamatosan jönnek az új tapasztalatok, az új szituációk, és ezek azt eredményezik, hogy a gimi álompárjai más irányba fejlődik, nem tudják megőrizni a kezdeti a szerelmet.

Ezzel együtt a gimis kapcsolatok pótolhatatlan tapasztalatokkal és élményekkel gazdagítanak minket. A szerelem szép és csodálatos. Nem érdemes azon aggódni, mi lesz holnap vagy két év múlva, s hova vezet, vajon mikor lesz vége. És ki tudja, minden legendának van valamilyen valóságalapja, még az is lehet, hogy a gimis szerelem örökké tart.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.