szerelem magazin örökké igaz szerelem
Az örök szerelem utáni sóvárgás sosem megy ki a divatból. Kiskorunktól kezdve a génjeinkbe van kódolva a vágyakozás, hogy megtaláljuk a hercegünket, és egy életen át vele legyünk- köszi Disney. Hadd meséljem el a nagyszüleim történetét, akik 59 évig voltak házasok. Ők még komolyan gondolták, hogy 'Míg a halál el nem választ'...

Apai nagyapám és nagyanyám Szegeden ismerkedtek meg. A mamának egy szőke sváb gyerek, Kálmán udvarolt akkoriban, akivel kimentek a Boszorkány-szigetre tiszavirágzást nézni. Ahogy ott üldögéltek, Kálmán rámozdult a mamára, ám ő nem hagyta magát, mire Kálmán ezt vágta a fejéhez:

"Miért nem hagyod magad, úgyis tudom, hogy nem én vagyok az első"

A mama erre vérig sértve elrohant, és meg sem állt a nővérszállóig. A szobájában elpanaszolta a történteket a szobatársaknak, ahol a fiatalabbak vigasztalták, az idősebbek, akik már elbúcsúztatták a szüzességüket pedig megmosolyogták.

Kálmán a nagypapámat kérte meg - aki a kollégium diák igazgatója volt akkoriban -, hogy keresse fel a mamát, és járjon közbe, hogy megbocsásson neki. Bár a papám teljesítette ezt a kérést, a mamám nem volt hajlandó békülni. Milyen szerencse...

1949. augusztusa: amikor a nagyszüleim sorsa örökre megpecsételődött

Helyettem meséljen most Berci papa és Erzsi mama egyetlen szem fia, az én apukám, akiért örökké hálás leszek a nagyszüleimnek.

"Világ Ifjúsági Találkozó. Sport, kultúra, konferencia: több mint tízezer fiatal 82 országból, köztük apám és anyám. Apám kollégiumi barátja, Imre és anyám szobatársa, Ica már jártak, egy pár voltak. Szüleim velük négyesben járták a várost, a rendezvényeket. Hűvösek voltak az esték, ezért anyámék kimentek Pestimrére, hogy meleg takarókat kérjenek a mamától.

Aznap este Imre Icával, édesanyám apámmal bújt egy takaró alá a Duna parton. A szó legszorosabb értelmében összemelegedtek.

Apám a VIT után, anyám szavaival élve visszafogottan kezdett el udvarolni. Mozi, farsangi bál, anyám népi táncolt, apám eljárt megnézni. Márciustól anyám szülésznői gyakorlatra ment Pestre, az István kórházba. Leveleztek. Apám a bemutató iskolában tanított, és amíg dolgozatot íratott a gyerekekkel, írt anyámnak, hetente egyszer. Anyám augusztusban visszament Szegedre. Miután túl volt a kötelező 100 szülésen, levizsgázott, és hivatalosan is szülésznő lett. Októbertől újra Pesten dolgozott, első munkahelyén, a II. számú Női Klinikán, ápolónői beosztásban. A karácsonyt együtt töltötték Pestimrén, ahol apám be is rendezkedett. Anyám a szüleivel egy szobában, apám egyedül a másikban. Ez az átmeneti állapot csak addig tartott, míg a legényszálláson nem volt megüresedés, bár apának ez kényelmes volt. Volt koszt, kvártély és tiszta ruha. Mint annyi mást, ezt is a nagyanyám oldottta meg:

,,Fiatal ember! A szomszédok csak azt látják, hogy este jön, reggel megy. Mit gondolhatnak a lányomról, hogy k*rva? Döntse el, nőül veszi, vagy tovább áll!?

1951. áprilisában össze is házasodtak. 1952 szeptemberében pedig megszülettem 3 kiló 20 dekával, 52 centivel."

Forrás: Shutterstock

Most pedig meséljen a sírig tartó szerelemről nagymamám, Erzsébet, aki idén tölti a 91-et.

"1954 decemberében költöztünk a Laky Adolf utcai lakásunkba. A költözésben Bercike (nagypapám) izsófalvi barátja segített, és ott éltünk egészegen 2001-ig, amíg Velencére nem költöztünk (...)

59 évig voltam a papával, kimondani is hihetetlen.

Ahogy öregszem, egyre kevésbé emlékszem arra, mi volt tegnap, a régi emlékek viszont egyre élesebben vannak előttem. Már homályosodik az arca, a hangja, de az együtt töltött 59 évben annyi minden történt velünk, hogy az elmúlt 12 évben, mióta ő meghalt, azokból táplálkoztam. És táplálkozom a mai napig.

Sok nehézség volt a mi időnkben is, sok tragédia, és nem volt a mi kapcsolatunk sem mindig felhőtlen, de sosem jutott eszembe más férfira nézni, hiszen megesküdtem, hogy mellette maradok, amíg a halál el nem választ.

Szerettem őt, és szeretem a mai napig. Amikor a kórházban elköszöntem tőle, ő megszorította a kezem, és tudtam, hogy mennie kell, de abban is biztos vagyok, hogy még találkozunk (...) A mi időnkben nem volt ilyen divatos a válás, és a problémákat is igyekeztünk mindig megoldani. Ha veszekedtünk, ő csak beült a fotelbe, felhangosította a meccset, és nem szóltunk egymáshoz napokig, öreg korában pedig alkalmi süket lett, és csak azt nem hallotta, amit én mondtam neki. A mi időnkben még súlya volt az esküvőn tett fogadalomnak, és ha újra kezdeném, ma sem csinálnám máshogy. Örökké hálás leszek Kálmánnak, hogy le akart velem feküdni, és magamnak, hogy én elmenekültem előle, és egyenesen a nagyapád karjaiba futottam. És nem engedtem el az utolsó pillanatig."

Nyitókép:Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.