Idén elmarad a nagy szilveszteri durrogtatás – óriási pacsi az összes négylábú nevében!

kutya félelem szilveszter négylábú tüzijáték
December közepén a kutyatulajdonosok - köztük én is - örömtáncot jártak, amikor kijelentették, 2020-ban végre elmarad a szilveszteri tűzijátékozás. Ez azért jó hír, mert az év utolsó napja sok kutyának valóságos horror nap...

A 2020-as szilveszter szabályai

Az idei szilveszter más lesz, mint az eddigiek, bár furcsa lenne, ha ezt a "különleges" évet úgy zárnánk, mintha mi sem történt volna. Európa számos országában érvényben marad a kijárási tilalom, elmaradnak a bulik, az utcabálok, és kis hazánkban a tűzijátékozás szabályain is szigorítottak. Az első hírek még arról szóltak, hogy a pirotechnikai eszközök használata tilos lesz, mostanra azonban körvonalazódott, hogy mit szabad, és mit nem. Mivel az év utolsó napján is érvényben marad az este 8 és reggel 5 óra közötti kijárási tilalom,

a kutyatulajdonosok abban bíznak, a nagy szilveszteri durrogtatás idén végre elmarad.

Bár magánterületen, azaz a saját kertünkben idén is durrogtathatunk, a kormány megtiltotta a pirotechnikai eszközök kültéri használatát. Petárdát továbbra is tilos használni, azonban a 2-es osztályú eszközök megengedettek. Utóbbiak alacsonyabb zajszinttel járnak, azonban az állatok számára ezeknek az eszközöknek a fény és hanghatása is ijesztő lehet, így érdemes figyelni rájuk!

Ez történik a kutyákkal, amíg te (öröm)ittasan durrogtatsz

Az alap probléma az, hogy a petárdával, és tűzijátékkal járó robbanás egy bizonyos erősség felett egyes kutyák idegrendszerének számára nem kezelhető sokk élménnyé válik. Vannak négylábúak, akik nem félnek, és simán átalusszák a szilvesztert, de a legtöbbjük traumatizált állapotba kerül a hangzavartól. Ha ez egyszer megtörténik, onnantól kezdve nagy valószínűséggel a hasonló zajoktól rettegni fog, és akár egy hangosabb autótól, vagy a mennydörgéstől is pánikhangulatba kerülhet.

Érthető, hogy megannyi petíció íródott már a szilveszteri durrogtatás eltörlésével kapcsolatban, hiszen az év utolsó napján számtalan kutya elszökik félelmében, vagy olyan traumatizált állapotba kerül, ami egy életre megpecsételi a sorsát. Úgy tűnik, világjárvány kellett ahhoz, hogy a kutyatartók és állatvédők akarata érvényesüljön, és a 2020-as szilveszterre a gazdik is nyugodtabban készülhetnek.

A szabályoktól függetlenül érdemes idén is nagyobb figyelmet fordítani szőrös családtagjainkra!

Forrás: Shutterstock


Óriási pacsi a házikedvencek nevében!

VÉGRE! Tűzijáték és petárdázás nélkül talán a 2021-es évet kiegyensúlyozott, boldog kutyusok köszönthetik. Csendesebb lesz az éjszaka, aminek nemcsak a négylábúak, de a gazdáik is örülhetnek. A szilveszter csak nekünk buli, nekik egyáltalán nem az, gondoljunk csak arra, mennyi kutya szökik el otthonról. Sosem értettem, miért buli petárdát dobálni, miközben attól hangos a január 1-jei híradó, hogy hányan robbantották le az ujjaikat, a tűzijáték pedig valóban szép látvány, pláne egy gyereknek, de mióta kutyám van, abszolút megvagyok nélküle is. Félreértés ne essék, nincs gond azzal, hogy szilveszterkor akadnak, akik több tízezret költenek ezekre az eszközökre, és imádják bámulni a színes eget, de kutyatulajdonosként engedtessék meg, hogy szívből gratuláljak, és adjak egy virtuális pacsit a döntéshozóknak!

A 8 éves négylábúm, Zsebi kiskora óta annyira retteg a durrogtatástól, hogy egész testében remeg, nyüszít, sír, bebújik az ágy alá, de van, hogy félelmében be is pisil. Gazdaként borzalmas érzés tehetetlenül szemlélni a rettegését, hiszen nem értheti, mi folyik körülötte, így számomra a szilveszter sokkal inkább szól a "Legyen már vége!" érzésről, mint a "Bulizzunk reggelig"-ről.

Próbálkoztunk már természetes alapú nyugtatóval, de nem szeretnénk egész napra leszedálni, hiszen felénk sokszor már 31-én reggel 8-kor durrognak a pirotechnikai eszközök... De idén végre más lesz!2020-ban nyugodtan várom az év utolsó napját, és bízom benne, hogy szilveszter éjjele végre félelem mentesen telik. Virtuális pacsit küldünk mindenkinek Zsebike nevében is, és külön köszönet azért, hogy az állatvédőkre nem vonatkozik a kijárási tilalom, esélyt adva ezzel az elkóborolt négylábúaknak!

Az év utolsó napjára valami jót is tartogatott 2020...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE,és mondd el nekünk!
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.