anyaság magazin testvérféltékenység szeretet gyereknevelés
A testvérféltékenység teljesen normális, gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy előbb utóbb felüsse fejét a családban. Ki hány ölelést és puszit kap, mennyi időt tölt anyával, kinek nagyobb fél milliméterrel a megvajazott kiflije? Egy kisgyermek számára ezek bizonyos életszakaszban kardinális kérdések, főleg, ha a másik fél a testvére. Ám a legfontosabb, hogy kit szeret jobban anya!

Lehetsz akármennyire tudatos szülő, olvashatsz akárhány gyereknevelési kézikönyvet, a nagyobbnak egyszer egészen biztosan lesz ez féltékeny korszaka. Ezt egyszerűen nem lehet megúszni, tehát jobb rá felkészülni.

Az első, hogy ne adj a kezébe fegyvert, amit előránthat, olyan összehúzott szemekkel és pontossággal, mint Clint Eastwood. Egy kisbaba több figyelmet igényel az anya részéről, mint egy 2-3 éves, de neked mégis uralkodnod kell a gondoskodási ösztönödön! Vond be a nagyot a kicsi körüli teendőkbe, de legyen, amikor csak vele foglalkozol. Fokozatosan szoktasd hozzá, hogy a figyelmed már nem csupán az övé.

Amennyiben az első pár évet megúsztad nagyobb féltékenységi rohamok nélkül, ne bízd el magad!

A kisebb eleve egy testvér mellé született, így az ő számára az osztozkodás élete természetes része, nem jelent újdonságot. Ám a nagyobb számára, hiába szereti testvérét, mégiscsak vetélytárst lát benne, és elkezdi összemérni magát vele, miközben figyeli a szülői reakciót: utánozza, megnézi az ételadagokat (!), többször kér ölelést, jobban igényli a külön vele való foglalkozást, sőt, megkérdőjelezheti az iránta érzett szeretetet is.

Forrás: Shutterstock

Amikor engem kérdezett meg a lányom egy féltékenységtől vezérelt pillanatában, hogy őt vagy az öccsét szeretem-e jobban, nem kerteltem. Először egy hasonlattal éltem: a szeretetem olyan, mint az Univerzum, határtalan, így nem csökkent attól, mert mást is a szívembe zárok.

Elmondtam továbbá, hogy mindkettőjüket ugyanannyira szeretem, de másért. Kiemeltem a kettejük közti személyiségbeli különbséget, erényeket, ügyelve, hogy ne súlyozzak, és csak pozitív dolgokat hozzak fel. Erről egyébként már a kisebbel is beszéltünk hármasban. Úgy érzem, ez használ, sőt, hosszú távon segít a valódi énjük megismerésében – időnként egyébként csepegtetem azt is, amiben érdemes lesz fejlődniük, mint például az indulatkezelés, a türelem, a kérés megfogalmazása személytől függően.

Azóta is időnként megerősítést kér, és én mindig ugyanezt mondom. Nem is mondhatnék mást, hiszen így érzek.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock.com

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.