magazin pofon szavak verbális bántalmazás bántalmazás
Sokszor mondják, hogy bántani nemcsak tettekkel, de szavakkal is lehet. Nem tisztem eldönteni, melyik a rosszabb, de egy biztos. Míg a szemmel látható sebek szemmel láthatóan begyógyulnak, a lelki sebek örök nyomot hagynak bennünk.

Életünk során sajnos sokszor válunk céltáblává. Gyerekkorunkban bántanak minket, mert kövérek vagyunk, vagy épp azért, mert vékonyak. Engem sokszor azért közösítettek ki a többiek, mert anyukámmal kézen fogva sétáltam az iskolába, de csesztettek azért is, mert a nyári szünetben kiszőkült a hajam, és hiába mondtam, hogy a Nap szívta ki, nem hitték el...

Milyen érdekes, hogy a fent leírt történetek óta eltelt 15 év, mégis tisztán emlékszem mindegyikre. Ha becsukom a szemem, hallom, amiket mondtak, érzem azt, amit akkor éreztem, és még azt is tudom, hogy amikor reggel bementem az osztályterembe, melyik gonosz lány asztalánál gyűltek össze a „dögkeselyűk". Sőt, még azt is tudom, hogy amikor anyukámmal csúfoltak, egy színes virág volt a faliújságon. Érdekes az emberi agy, hiszen bár felnőtt fejjel tudom, ez gyermeki gonoszság volt, akkor és ott ez engem brutálisan megtört. Azóta tudom, és sajnos a mai napig szembesülök azzal, hogy a gyerekek a legtündéribb, mégis leggonoszabb lények a Földön.

A szóbeli bántás végig kísért a felnőtt életem során is,

a középiskolai matek tanárom szavai annyira beleégtek az elmémbe, hogy azóta is az ott elvesztett önbizalmamat keresem. Nem voltam egy lángész, sosem érdekelt a matek, a humán tárgyakat viszont imádtam. Ezt ő is tudta, és nem akarta elfogadni. Kihívott a táblához felelni, hiába mondtam, hogy írja be az egyest, és hadd üljek a helyemre, nyaggatott és csak mondta:
„Olyan buta vagy, hogy semmi nem lesz belőled, az érettségin is meg fogsz bukni, jobb, ha már most elkezdesz tanulni a szóbelire"

Már rég kicsengettek, de még mindig nyaggatott, megalázott az osztálytársaim előtt, és örültem volna, ha megnyílik vagy alatta, vagy alattam a föld, és véget ér a felelés. Szerencsére jól jöttem ki ebből a lelki terrorból, mert ahelyett, hogy gyengített volna, felszívtam magam, és hármasra érettségiztem, ami nekem felér egy csillagos ötössel.

Forrás: Shutterstock

Később a munkahelyemen is kaptam az ívet, olyan dolgokat mondtak rám, amik egyáltalán nem voltak valósak.

A legélénkebben mégis az él bennem, amikor az egyik „kedves" főnököm a megbeszélés elején megkérdezte, szexeltem-e éjszaka a pasimmal, mert nagyon szarul nézek ki.

Köpni-nyelni nem tudtam, na meg nem is mondhattam rá semmit, hiszen ez egy sakk-matt helyzet.

Ettől az úriembertől megkaptam azt is, milyen szarul öltözködök, vagy, hogy ahelyett, hogy itt nevetgélek, inkább a zsíros bőrömmel kellene valamit kezdeni, mert csillog rajta a lámpa fénye.

Azt is mondta egy csapatépítőn, hogy igyak Dom Perignont, mert vidéki lányként én még biztosan nem ittam ilyet, csak BB-t, ledegradálva ezzel... Hát, ez azóta is kimaradt az életemből, mert akkor vezettem, most pedig köszönöm, jól megvagyok enélkül is.

A fent leírtakkal csak azt szeretném érzékeltetni, milyen súlyos ereje van a szavaknak. Azt tanácsolom, hogy kétszer, de inkább ötször gondoljuk meg, hogy kinek mit mondunk, akár dühből, akár csalódottságból, vagy csak "poénból" mert ezeket a sebeket egy életen át hordozzuk magunkban, és nem mindenki tudja túl tenni magát a kimondott szavakon...

Te hogy viseled, ha verbálisan bántalmaznak?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.