magazin elfogadás szeresd a tested női test önszeretet önelfogadás
Az emberi test az egyik legcsodálatosabb dolog a világon. Újra és újra elámulok, mi mindenre képes. Növekszik, erősödik, meghízik, lefogy, izmosodik, a nők teste pedig még ennél is többet tud: új életet adni.

A testünk állapotáért mi felelünk

Sokan úgy néznek a testükre, mintha nem is az övék volna. Elégedetlenek a bőrük színével, állagával, a zsírpárnák mennyiségével, a mell alakjával, a láb hosszúságával, a bicepsz nagyságával. Pedig a testünk gyönyörű, még akkor is, ha nem mindig a legszebb formáját mutatja. Mégis sokan szinte undorodnak tőle, ha a tükörbe néznek, mert csak azt látják, mi nem tökéletes rajta.

Megvetik a zsírpárnákat a hasukon, bosszúsak mert nem elég izmos a fenekük, a lábuk vagy a karjuk.

Pedig ezekről nem szegény testünk tehet. Ő nem tud formálódni, ha mi nem határozzuk el magunkat fejben és nem teszünk a test állapotának javításáért. Ezért érdemes kissé más szemszögből tekinteni rá és belátni, hogy a testünk külleme nagyrészt olyan – leszámítva a genetikailag meghatározott tényezőket – amilyenné mi magunk tesszük. Ha sportolunk izmosabb, szálkásabb lesz, ha pedig inkább a tévé előtt csokit majszolunk, akkor kerekebb, puhább. Ne bántsuk tehát azokat a hurkácskákat, mert mi magunk tettük őket a hasunkra az ötödik szilvásgombóc befalásával egyidőben.

Eleve elrendeltetett

Természetesen olyan dolgok is akadnak a testünkkel kapcsolatban, amelyeken se edzéssel, se életmódváltással nem tudunk változtatni. Aki fehérebb bőrű, az bizony sosem lesz csokibarna, még akkor sem, ha egész nyáron kint fekszik a napon. Akinek pedig rövidebb combcsontokat adott az ég, az bizony minden erőfeszítés ellenére sem lesz soha Cindy Crawford. Ez azonban senkinek ne szegje kedvét, mert a fehér bőr épp olyan csodálatos, mint a kreol vagy az éjfekete, és a hosszú lábakkal sem kizárólag előnyök járnak, gondoljunk csak a nadrágvásárlásra. Teljesen felesleges olyan dolgokon keseregni vagy azért rossz érzéssel nézni a tükörbe, mert nem azt látjuk benne, amit - az aktuális trendet vagy a közösségi médiát figyelve - úgy gondoljuk, látnunk kellene. Sok helyen sokan elmondták már, mennyi hamis ideált mutatnak nekünk, amelyeknek megfelelni képtelenség. Külsőleg és belsőleg egyaránt.

Forrás: Shutterstock

Szeresd, mert tökéletes a maga tökéletlenségével

Én sem voltam ám kivétel, nehogy azt hidd. Ha tükörbe néztem,

sokszor sóhajtoztam, mert valami épp nem tetszett magamon és csak arra koncentráltam,

hogy hol lehetnék kerekebb, vagy hol lehetnék izmosabb. A szemléletem akkor változott meg gyökeresen, amikor kisbabát vártam és ráébredtem, milyen csodás is a testem. Nem csak akkor, a terhesség alatt, hanem úgy általánosságban.
A legnagyobb felismerés a várandósság kétharmadánál ért, akkor döbbentem rá, hogy mi mindent tett értem ez a test egészen eddig, most pedig képes kihordani és világra hozni egy másik életet is. Növekszik, hogy helye legyen egy kisbabának, táplálja, védelmezi és kilenc hónap gondoskodás után képes a szülés hihetetlen történéseit is kiállni.

Emlékszem, amikor hazamentünk a kórházból,

az egyik este megálltam meztelenül a fürdőszoba tükre előtt és bár viharvertebb volt a testem, mint valaha, hihetetlen büszkeséget éreztem.

De nem csak amiatt, mert végigcsináltuk a terhességet és a szülést, hanem ott és akkor az elmúlt évtizedeket is egészen más színben kezdtem látni. Azóta igyekszem csak és kizárólag pozitívan gondolni a testemre. Akkor is, ha épp nem a legjobb formában van, akkor is, ha nem annyira izmos, mint szeretném, akkor is, ha néha kevesebbet bír, mint elvárnám. Mert az enyém, mert csodás dolgokra képes, mert tökéletes, a maga tökéletlenségeivel együtt.

Te elégedett vagy a testeddel?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.