erőszak család félelem menekülés Herczeg Zsuzsa védelem gyerekek
"Eltaposlak!" - ordította a férfi a nőnek. Felsőteste előre mozdult, fenyegető testtartást vett fel. Mintha csak egy erdei gorilla fitogtatta volna az erejét, olyan volt a jelenet. Az asszony hátrahőkölt.

Amikor férjhez ment az egykori csendes, kedves emberhez, soha nem gondolta volna, hogy egyszer rettegésben kell majd töltenie az életét. Mert minden olyan szépen indult. Balázs nagyreményű mérnökként kezdte a pályáját, ő pedig tanítónőként teljesen elégedett volt a saját karrierjével. Imádta a gyerekeket, és bár voltak kihívások, soha nem akart pályát módosítani. Akkor sem, amikor az osztályában olyanokat látott, amiket inkább szeretett volna elfelejteni.

Az első ilyen élménye az volt, amikor a nyolcéves Józsikán aggasztóan gyakran fordultak elő véraláfutásos sérülések. Először nem gondolt semmi rosszra, hiszen a szertelen, nagy mozgásigényű gyerek játék vagy sport közben is bármikor megsérülhetett. A cserfes, nyitott kisfiú azonban egy idő után egyre zárkózottabb lett, és nem egyszer kellett közbeavatkoznia a verekedései miatt.

A legkisebb sérelem esetén is azonnal dühkitöréseket produkált, pedig korábban kiegyensúlyozott volt. Az uzsonnából való repetáért pedig vérre menő harcra is képes lett volna. Természetesen erre nem volt szükség, mivel ekkorra már felmerült benne a gyanú, hogy ez a gyerek éhes, így mindig neki osztott a feleslegből.

A sejtései később beigazolódtak, csak éppen a valóság még szomorúbb volt, mint azt gondolta. Kiderült, hogy Józsika nem magának, hanem a kisebb testvéreinek gyűjti be az elemózsiát, mert az apjuk elitta azt a kevés pénzt is, ami a családi kasszába befolyt. Egy lejtőre került férfi, aki állását vesztve a családján töltötte ki a frusztrációját, és amikor részeg volt, elcsattant néhány nyakleves is.

Forrás: Shutterstock

lyenkor jobb volt elkerülni - már ha lehetett azon a kevéske négyzetméteren, ami a családnak jutott. És Józsika védelmezte az anyját: inkább csintalankodott, hogy a férfi figyelmét magára vonja. Inkább őt bántsa, és ne az anyjának keverjen le néhány pofont...

Emlékszik, milyen elszorult szívvel hallgatta, amikor a gyerek anyja megtörve számolt be neki a helyzetükről. A nő kétségbeesett arca és Józsika koravén, védelmező tekintete lebegett a szeme előtt. Nem, ezt ő nem teheti meg a gyermekeivel. Ők nem nőhetnek fel így. Minden kicsinek joga van a boldog, kiegyensúlyozott gyerekkorhoz. Az érzelmi biztonsághoz és a félelem nélküli gyermekévekhez.

Ha pedig ehhez az kell, hogy mindent hátrahagyjon és elhagyja a férjét - és azt a helyet, amit családi otthonnak neveztek -, akkor megteszi. Tudta, a férfi nehéz helyzetben van. Épp most törtek össze az álmai, amit hosszú évek kemény munkájával akart elérni - de ez akkor sem jogosítja fel őt az erőszakra. Azt is tudta, hogy segítségre van szüksége, de ő ebben a helyzetben már nem tud többet tenni. A gyerekek érdekei előbbre valók. Így fogta magát és összepakolt. Felemelte a kagylót: "Anyu! Hazaköltözhetünk a gyerekekkel?"

Neki szerencséje volt, hiszen volt hova menekülnie. Visszagondolt Józsika édesanyjának tekintetére, amikor azt javasolta, költözzenek el a férfitól. Az asszonynak ugyanis nem voltak rokonai, és fogalma sem volt a krízisotthonokról.

Pedig ma már van megoldás arra, hogy elmeneküljön a bántalmazott nő egy ilyen kapcsolatból. Akkor ő segített nekik, és soha nem gondolta volna, hogy egyszer hasonló cipőben jár majd... Nem habozott. Fogta a gyerekeket, és bezárta maga mögött az ajtót.

Herczeg Zsuzsa novellája

Lelkisegély Szolgálat elérhetőségei:
Ingyenesen elérhető zöld szám mobilról és a legtöbb szolgáltatótól: 137-37
Normál díjas vonal: +36 1 329 33 80
SKYPE mindennap 18-23 óráig: "segelyvonal"
Chat: http://chat.hatter.hu, hétfőn és szerdán 18-23 óráig
Email: lelkisegely@hatter.hu
Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)
Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.