párkapcsolat kassza pénz vagyon Balogh Orsolya házasság
Gergő mesélte, hogy a menyasszonya hallani sem akar az esküvő után közös kasszáról. Nem mondta ki, de érzi: a kedvese nem bízik benne. Félti a pénzét. Szerintem egy ilyen helyzet akár szakítással is végződhet...

A pénz kérdése épp olyan intim - ha nem intimebb -, mint a szex. Senkit sem lehet hibáztatni azért, mert félti, óvja, vagy akár szereti. Viszont van néhány dolog ezzel kapcsolatban, amit csak az igazán őszinték mernek kimondani. A pénz igenis számít, és boldogít. Sőt, a kapcsolatokat is képes tönkretenni.

Andersen könyvének lapjain persze jól mutat a mese a boldog szegény házaspárról, akik egy viskóban éltek öt éhes szájjal. Nem mondom, biztos vannak olyanok a világban, akik valóban elégedettek így is. Ám sajnos több olyanról hallottam, amikor a mese nem happy enddel végződött, mert soha nem is voltak igazán boldogok a szereplői. Anyuka vagy apuka inkább elvált, még rosszabb esetben öngyilkos lett. Miért? A nyomor miatt. Tetszik vagy sem, a pénznek hatalma, befolyásoló ereje van.

Amíg nem házasodik össze egy pár, szerintem teljesen normális a külön kassza. Hiszen még csak tervezzük, hová tart a kapcsolatunk. Még nagyon is benne van a pakliban, hogy véget érhet. Márpedig az emberek rettenetesen vágynak az anyagi biztonságra, mivel a pénz egyenlő az élettel. Vehetünk egymásnak drága ajándékokat, beszállhatunk egy-két számlával a rezsibe, ha együtt élünk, de szó sem lehet közösködésről. Ami az enyém, az az enyém. Bár hozzá kell tennem, nem egy olyan párt ismerek, akik amolyan "előházasságban" élnek, és évek óta közös kasszájuk van. Mindenre van példa.

Na, de mi a helyzet házasság esetén, amikor szövetségre készülünk lépni, hogy megosszuk egymással az életünket? A házasság az egymás iránt érzett szerelmünk kifejezéséről és a feltétlen bizalomról szól. Csak akkor működhet hosszú távon, ha készek vagyunk maximálisan beengedni a másikat az életünkbe. A szívünkbe, a titkainkba, az elménkbe - és igen, a pénztárcánkba.

Forrás: Shutterstock

Ez így természetes, hiszen egymás támaszai leszünk, így készek vagyunk érzelmi és anyagi biztonságot biztosítani. Ráadásul a közös kasszától sokkal boldogabbak lehetnek a felek, mert nincs miért aggódniuk. Ha egyikük elveszíti a munkáját, nem röpül vele együtt minden. Másrészt jó érzéssel tölti el az embert, hogy a céljain immár nem egyedül dolgozik, hanem a másikkal együtt. A közös kassza a védelem és a boldogság érzetét adja.

Éppen ezért, ha valaki a házasság után sem hajlandó erre váltani, az azt jelenti, hogy nem bízik eléggé a kedvesében. Attól tart, hogy elherdálja a pénzét vagy kisemmizi. Sőt, talán tudat alatt az vezérli: ha nem jön össze a dolog, akkor elválik, és legalább megmarad a pénze. Ebben az esetben a pénz széthúzó erő lehet. Alapból sok pár veszekszik a pénz miatt. Túl keveset keres az egyik, vagy túl sokat költ. De az sem sokkal jobb, ha nem veszekednek, hanem magukban forrnak vagy görcsölnek miatta. "Nem keresek annyit, mint a párom." Vagy: "Nem igaz, hogy neki csak a hatszáz forintos sör jó. Sosem lesz pénzünk egy saját lakásra."

A pénz kérdéséről tehát beszélni kell, méghozzá nyíltan. Ki, hogyan, mennyivel tud hozzájárulni a közös élethez? Ha egyiküknek van adóssága, az a másik adóssága is? Mik a jövővel kapcsolatos tervek, autó vagy lakásvásárlás? Közös kassza esetén ki legyen a "pénzkezelő", aki szemmel tartja a kiadásokat?

Egy házaspár életében semmi nem lehet tabu. Főleg nem a pénz. Hiszen egy csónakban eveznek. A közös kassza pedig hatalmas lendületet adhat nekik, mert tudják, hogy igazán megosztanak mindent, a pénzügyi terheket és az örömöket is. Ami az enyém, az a tiéd. Ami a tiéd, az az enyém. Már nem egyedül kell küzdeniük a fennmaradásért a világban. Bármi is történjék, számíthatnak a másikra. Épp ettől lesz erősebb a szövetségük, a házasságuk.

Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)
Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.