viselkedés mártír embertípus Berill Shero
Bizonyára téged is idegesítenek bizonyos embertípusok. Nálam van egy pár olyan, akiktől enyhén szólva is hülyét kapok. Ezekből hoztam nektek ízelítőt.

1. A mártír

Ő az, aki folyton-folyvást mindenki mást maga elé helyez. Amit csinál, az sosem öncélú. Ő kizárólag miattad/miattam áldozta fel a karrierjét. Onnan ismered fel a legkönnyebben, hogy rezzenéstelen arccal vállalja magára a legnehezebb feladatot is. Miután végigszenvedte és egyáltalán nem élvezte, elvárja, hogy piedesztálra emeljék. Úton-útfélen hangoztatja, hogy ő ezt is megtette érted vagy a közösségért, vagy bármi másért, amiről azt hiszi, hogy nemes célt szolgál.

A mártírság velejárója a szerénység. Csodálkozva néz rád, ha véletlenül szóvá teszed, és közli, hogy ez semmiség, és csak természetes, hogy ő ezt megcsinálta.

A szerénysége álszerénység, mert közben dicséretet vár érte. A mártír tulajdonképpen faarccal áldozza be saját magát, mégis elvárja, hogy elismerjék a tetteit. Mostanában egészen gyorsan felismerem és messziről elkerülöm őket.

2. A fontoskodó

Őt megtalálhatod minden munkahelyen. Neked is biztos akad egy olyan kollégád, aki mindig jobban tud mindent mindenkinél - és igyekszik úgy helyezkedni, hogy a vezetőség felfigyeljen rá. Néha tényleg letesz valamit az asztalra, de legtöbbször mással végezteti el a munkát, majd fontoskodva saját ötletként tárja a főnök elé. Magáról semmit nem mond, de igyekszik mindenki másból kiszedni a magánélete részleteit - és abban a szerepben tetszelegni, hogy vele milyen bizalmi viszonyban van mindenki.

Nagy játékos, de többnyire önző. Igyekszik jól értesültnek tűnni, mindenhez van hozzáfűznivalója, látványosan érdeklődő a legunalmasabb meetingen is. Veled, pór halandóval, érezteti, hogy ő kiváltságos. Ha valami nagy horderejű feladat van, természetesen ő jut először a vezető eszébe. Nem azért, mert annyira rátermett, hanem mert mindig úgy helyezkedik, hogy észrevegyék. Tesz azért, hogy emlékezzenek rá.

Sosem értettem ezt a típust, mert amikor végül hatalmat kap a kezébe, borzasztó főnök válik belőle, és többnyire arroganciával leplezi hiányosságait. Ő az, aki vezetőként érinthetetlen. Sosem jutsz be hozzá...

Ha ő nem a kollégád, hanem mondjuk, a szomszédod, akkor mindig tudni akarja, mit csináltatok, hol jártatok, hogy áll a gyereked matekból és így tovább. Általában bizalmasan súgja meg, hogy a szomszéd új autót vesz, ő már tudja, mert látta az autószalon előtt... De szerencsére otthon lehetőséged nyílik valami olyanra, amit egy munkahelyen nem tehetsz meg: be tudod csukni előtte az ajtót. :D

Hasznát akkor veszed, ha ő megy el a lakógyűlésre, mert tőle mindent megtudsz majd. Nyugodtan rábízhatod egy nyaralás idejére a lakásodat/háziállatodat/virágaidat, mert még a ház előtt parkoló kocsik rendszámát is feljegyzi.

Forrás: Shutterstock

3. A tutyimutyi

Ő az előbbi ellentéte. Kábé észre sem veszed, hogy létezik - ha mégis, akkor kizárólag olyan szituációban találkozol vele, amikor sietnél, de miatta nem tudsz. Ő az, aki nem zavartatja magát a boltban: képes fél óráig vacillálni azon, hogy melyik terméket válassza, akkor is, ha mögötte már kilométeres a sor.

Ha ő nézi meg elsőként az eladásra váró lakásodat, még fél év múlva is képes felhívni valami piszlicsáré kérdéssel - és csodálkozik rajta, ha azt mondod, hogy már eladtad az ingatlant.Autóvezetéskor kis túlzással három lámpát is megvár, míg átmegy egy kereszteződésen, az autópályán pedig rendületlenül 100-zal araszol a belső sávban.

+1 A ki, ha én nem?! Avagy nekem mindent (is) szabad!

Ő az, aki a kutyáját/gyerekét úgy sétáltatja a kerékpárúton, hogy nem férsz el mellette. Ha szólsz, neki áll feljebb. Vagy épp simán megáll a tömeg közepén cipőt kötni - mondjuk, a pályaudvaron, ahol alig győzik kikerülni az emberek. Őt mindez egyáltalán nem zavarja.

Ha ennél mélyebb kapcsolatba kerülsz vele, akkor hamar rájössz, hogy őt egyáltalán nem érdeklik a szabályok. Tesz rá, hogy te mit gondolsz, az a jó, amit ő kitalált. Beszélgetni lehetetlen vele, mert a második mondat után már saját magáról beszél.

Általában "Bezzeg nekem..." vagy a "Velem meg az történt..." kezdetű mondatokkal társalog. Simán megrágja a péksütit, mielőtt a kasszához vinné, mert neki ezt is lehet. Elfoglal a kocsijával két parkolóhelyet, mert ő megteheti. Ezt a típust szerintem nem kell sokáig ragoznom, tuti ismered.

Hangsúlyozni szeretném, hogy ők engem idegesítenek, lehet, téged egyáltalán nem. Ha mégis, melyik dühít fel a legjobban?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.