alkohol függőség segítség család alkoholizmus Molnár Csanád támogatás
A napokban egy barátoméknál, Lacinál töltöttük az estét. Éjszakába nyúlt a beszélgetés, mert kiöntötte a szívét. Arról mesélt, hogy az édesapja nem találja a helyét, mióta nyugdíjas, és ezért az alkoholba menekül.

Korábban sem vetette meg az italt, amíg dolgozott, de most egyik részegségből a másikba esik. Komoly veszélybe került a családi béke is, mert az alkoholizmusa miatt egymásnak estek azok, akik ráhagyják, és azok, akik szerint segíteni kellene neki.

Laci az utóbbi táborba tartozik, szerinte támogatás nélkül nem fog az öreg visszatalálni önmagához és a való világhoz. Hiszen mostanában már semmit sem érzékel abból, ami körülötte történik. Ha épp nem részeg, akkor alszik.

Laci anyját viszont már nem érdekli az egész. El akarja kerülni a veszekedést, és passzivitásba menekül. Ezért aztán naponta vitatkoznak egymással. Laci ötlete az volt, hogy addig nem engedik oda az unokákat, amíg nem hagyja abba az ivást, de ez csak olaj volt a tűzre. Mást sem hallottak a telefon túloldaláról, mint az, hogy milyen üres így az élet, és még ezt az örömforrást is megvonják tőle. Csak annyit értek el, hogy az apja most már ezt hozta fel mentségként az ivásra.

Voltak józan pillanatok, amikor esetleg többet aludt és ébredés után nem ivott elég gyorsan, ilyenkor lehetett vele normálisan is kommunikálni. De ha felszívódott az alkohol, egy értelmes mondatot sem tudott összehozni, csak nevetgélt az idióta poénjain. Egy nap laborvizsgálatra kellett mennie, és a vérvétel miatt nem ihatott. Így Laci végre órákon keresztül tudott vele beszélgetni, az apja pedig feltárta előtte a lelkét.

Forrás: Shutterstock

Azt mondta, nem látja értelmét az életének, haszontalannak érzi magát. Úgy véli, hogy ő már csak egy mellékvágányra kitolt szerelvény, amire semmi szükség. Az öregkorban nincs semmi szépség: reggel fáradtan, fájó végtagokkal ébred, nincs munka, ami felpezsdítené az életét. Majdnem 50 év házasság után pedig otthon sincs már meg az a varázs, ami miatt érdemes lenne józannak maradni.

Lacit megijesztette ez a megnyílás. Félt, hogy az öreg olyan mélyre süllyed, hogy a végén még arra is képes lesz, hogy kárt tegyen magában. Ezért úgy döntött, hogy cselekszik. Telefonált a munkahelyére, hogy aznap már nem tud bemenni, aztán felhívta az egész rokonságot, hogy délután menjenek el az apjáékhoz, meglepetésként. Mire az apjával hazaértek a kórházból, az anyja már elkészült az ebéddel. Asztalhoz ültek, ettek, és beszélgettek. A fő téma persze az ivás volt. Az apja, ha szégyenkezve is, de végre a felesége előtt is elismerte, hogy problémái vannak.

Aztán amikor megérkezett a család többi tagja, nagy volt a meglepetés. Hatalmas, spontán buli született, még egy régi Gazdálkodj okosan is előkerült. Az egész olyan volt, mint a régi családi összejövetelek, és egy korty szesz sem fogyott közben. Laci pedig látta, hogy az apja végre jól érzi magát. Mintha csak most értette volna meg, mit veszíthet, ha állandóan részeg.

A szerettei közelsége emlékeztette őt arra, hogy érdemes küzdeni az alkohollal, hiszen rengeteg embernek fontos, hogy jelen legyen az életükben. Azt is megértette, hogy a maihoz hasonló élményeket csak akkor élhet át, ha józan. Így végre hajlandónak mutatkozott rá, hogy megpróbálkozzon a leszokással, és akár elvonókúrára is elmenjen. Most az egész család szorít neki, és támogatják, ahogy csak tudják.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.