kórház kibeszélő szerelem eskü magazin nagyapa halálos ágy betegség Dörök Vanda házasság halál
Amikor a házasságról vitáznak körülöttem, és röpködnek a logikus pro-kontra érvek, csak arra tudok gondolni, hogy mennyire sajnálom ezeket a szegény okoskodókat. Valószínűleg fogalmuk sincs arról, mennyit jelenthet ez két embernek.

Ezért erről a témáról nem is vitatkozom senkivel. Mert mégis hogyan vághatnám bárki képébe azt, hogy őszintén sajnálom, amiért neki nem adatott meg az a kegy, hogy megtapasztalhassa azt az összetartozás élményt, ami csak néhány ember kiváltsága?

Talán igazuk van, talán tényleg nem kell minden párnak összeházasodnia. Egyszerűen el kell fogadni, hogy vannak, akiknek nem sikerül - akik nem érthetik, nem érezhetik át, és ezért sosem részesülhetnek abból a varázslatból, ami például a nagyszüleimnek megadatott.

Az ő történetük viszont csodálatos volt. Mielőtt a nagymamám benyitott a kórházi szoba ajtaján, nagy levegőt vett és elhatározta: akármi is várja odabent, akkor sem fogja elsírni magát. Bármilyen fájdalmas is lesz így látni az ő Sanyikáját, mosolyogni fog. Elvégre mégiscsak ez a közös életük egyik legszebb napja. Hiszen már több, mint 30 éve vár rá, hogy az ő drága szerelme elvegye feleségül. Most végre eljött a nagy pillanat, amivel megkoronázzák az együtt töltött hosszú éveket.

A kórházi szobában csak a nagyapám feküdt. Fájdalmasan aprónak tűnt abban a rácsos ágyban. Szegényke már nem bírt egyedül felülni, ezért aztán a nővérkék egy hatalmas párnával próbálták felpolcolni a felsőtestét, hogy végig jól láthassa, ahogy a nagymamám mosolyogva ül mellette és fogja a törődött kezeit. Régen nem így lett volna! A nagyapám mindig is erős ember volt, országos bokszbajnok. Most pedig úgy feküdt ott, az ő Editkéje mellett, mintha apró csecsemő volna.

Nyitva voltak az ablakok, mégis nehéz volt lélegeznie. Hallani lehetett a zihálást, ahogy minden egyes korty levegőért megküzd. A nővérkék tudták, hogy valószínűleg már nem éli meg a másnapot, de makacsul ellenálltak a fel-feltörő zokogásnak. Hiszen nem ronthatják el a könnyekkel ezt a pillanatot! Ehhez nincs joguk, és különben is, házassági tanúként komoly feladatuk van. Így hát elhessegették maguktól a fájdalmat, és görcsösen kapaszkodtak a nagyanyám székének háttámlájába.

Forrás: Shutterstock

Az anyakönyvvezető alig bírta kipréselni magából a szavakat, többször is elcsuklott a hangja, de ez a nagyszüleimet cseppet sem zavarta. Akkor és ott csak ketten voltak a szobában. Csak egymást látták. Csak ők értették igazán, hogy mekkora csoda történik.

A nagyapám nagyon erős gyógyszereket kapott, hogy a szertartáson végig magánál legyen. Ennek ellenére, miután kimondták az igent, tartani kellett a gyenge kezét, hogy alá bírja írni a nevét. Majd elcsattant a szívszorítóan rövid hitvesi csók. Fájóan nyilvánvaló volt, hogy ez lesz az utolsó csókok egyike. Csak semmi sallang, csak semmi pompa, flancolásnak és időhúzásnak most nem volt helye. A gyors gratulációk után sietve távoztak a résztvevők, majd konok némaság költözött a szobába. Nagyapám szörcsögő lélegzetének és nehézkes nyelésének hangjain kívül semmi mást nem lehetett hallani.

Ám az újdonsült férj hálásan nézett a feleségére. Mosolyogni már nem volt ereje, de belül boldog volt, hogy még így is, még ennyi idő után is, ez a nő a felesége akart lenni. Nem önmagáért, hanem a nagymamámért aggódott, hogy ezentúl ki fog majd erre az asszonyra vigyázni. Az ő drága feleségére. Nem szóltak semmit - jól ismerték már egymás csöndjét. A nagymamám pedig addig fogta a nagyapám kezeit, amíg az álom el nem nyomta. Sokáig nézte az alvó férjét. Figyelte, ahogy alig mozdul a mellkasa a takaró alatt.

Busszal ment haza, még csak taxit sem hívott. Jólesett neki, hogy még néhány megállón keresztül emberek veszik körül. Otthon aztán rászakadt a magány és álomba sírta magát. Másnap kora reggel ismeretlen szám hívta telefonon: "Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a férje az éjszaka elhunyt..." Ő pedig a karikagyűrűjét morzsolgatva ült a konyhaasztal mellett, és fogalma sem volt, hogy hogyan is lesz ezután.

Senki sem volt meghívva az esküvőre, ez csak rájuk tartozott. Mi csak zavartuk volna őket ebben a gyönyörű búcsúzásban. Ezek után is azt kérdezed, hogy van-e értelme a házasságnak? Akadnak köztünk, akik tudják a választ.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.