tavasz megújulás fogadalom Dósa Eszter változtatás
Biztosan te is nagy elhatározásokkal, tervekkel vetetted bele magad az új évbe. Lefogysz húsz kilót, milliomos leszel, és körbeutazod a világot - de mindenképpen egy szebb, jobb, tökéletesebb kiadása leszel önmagadnak.

De csak múlnak a napok, és te még az égegyadta világon semmit nem tettél a céljaidért. Az ünnepi hangulat már lecsengett, és visszakerültél a szürke hétköznapokba. Ahogy telik az év, egyre szánalmasabbnak érzed majd magad, de már most elkezdett nyomasztani az edzőcipő, ami azóta is ott hever a sarokban, és még egyszer sem vetted fel az idén. Na, jó, egyszer.

Forrás: Shutterstock

Nyugi, nem veled van a baj! Senkitől nem várható el, hogy január elsején, full másnaposan egyik napról a másikra megváltozzon, és mondjuk, elkezdjen hetente ötször sportolni. Csak mert lapoztál egyet a naptárban, attól még ugyanúgy tél közepe van, és sötét és hideg. Pihen a természet. Mi meg a természet részei vagyunk - te is, én is. Ez akkor is így van, ha nem vagy spirituális beállítottságú. Nyugi, én sem vagyok az.

Na, de a természet - azon kívül, hogy pihen - csinál még valamit, láthatatlanul: rákészül a tavaszi megújulásra. Ahelyett, hogy a szőnyeg alá söpörnéd a fogadalmakat, adj magadnak még időt, és kezdj el felkészülni! Mert a nagy változások időszaka még csak most következik: a tavasz!

Tippek, hogy sikerüljön:

Ne hallgass azokra, akik szerint a hatalmas célok elérhetetlenek, és vissza kellene szállnod a földre, mert "Sosem leszel világhírű vállalkozó!" És ellentmondást nem tűrően az arcodba dörgölik, hogy "Utazgatni csak a milliomosok szoktak, no meg persze a nagycsaládot is lekésted, hiszen elmúltál harminc, és még mindig nem szültél gyereket." Pedig nagy célok igenis kellenek! Ha másért nem, legalább azért, mert az ábrándozás hasznos: minél inkább beleképzeled magad az új énedbe, annál több lehetőséget és ötletet veszel észre, ami hozzásegít a változáshoz. Lehet, hogy nem leszel űrhajós, de attól még bármely halandó bekerülhet a NASA-hoz.

Forrás: Shutterstock

Cél vagy hiú ábránd?

Ha határidőt tűzöl ki magadnak, akkor az ábrándozás elérhető céllá alakul - és nem csak álom marad. Írj fel a világon mindent, ami hozzájárulhat a fogadalmaid eléréséhez, bonts mindent pici részcélokra, és pipálgasd bőszen, hogy lásd, mire jutottál! Tehát ne egyből húsz kilót akarj fogyni, hanem mondjuk egy felet jövő hét keddig, és ehhez az olyan apróságok is hozzásegíthetnek, hogy például mozgólépcső helyett gyalogolsz. Ha a mínusz fél kiló megvan, jöhet a következő tétel, és így tovább.

Ne félj önellentmondásba keveredni!

Legyél full rugalmas! Lehet, hogy öt éve porosodik a regényed a fiókban, és minden évben megfogadod, hogy "Na, idén tényleg befejezem!" De mivel sosem lett belőle semmi, már nem bízol magadban. És azóta nem változhattál, nem lehetséges, hogy beérett benned valami? Vagy, hogy az új énedhez a regényíró helyett jobban passzolna mondjuk, a gasztrobloggerkedés? Ne ragaszkodj makacsul az eredeti tervhez, legyél nyitott a változásokra! Az irányváltás nem jelent feladást.

Ne legyél szemét magaddal!

Ne legyél nagyon szigorú önmagadhoz! Igényeid szerint legyen heti vagy havi egy pihenőnapod, amikor lelkiismeret-furdalás nélkül lustálkodsz, nem görcsölsz a jövőn, csak élvezed a jelent.

Türelem!

Fogadd el, hogy nem "hipp-hopp" lesz belőled az egészséges életmód celeb nagykövete - pláne, ha eddig sütin és chipsen éltél -, és nem lesz holnapra boldog párkapcsolatod sem, ha még a postásfiúra sem vagy képes rámosolyogni. Állítólag tudományosan megállapított tény, hogy minimum 21 nap kell hozzá, hogy az ember magáévá tegyen egy új szokást, addig az egész csupa kín és szenvedés.

Te nyugodtan adhatsz magadnak háromszor ennyi időt is, na, nem arra, hogy mindent valóra váltasz, hanem arra, hogy elindulj azon az úton, ami a megvalósításhoz vezet. Sok sikert!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.