munka éjszaka életvitel Radakovics Viki
Mindannyiunk életében eljön az a pillanat, amikor belépünk első munkahelyünkre. Manapság tobzódik a piac az úgynevezett szolgáltató központoktól, ahol sokféle munkakörből válogathatnak a pályakezdők, és ahol nagyon szívesen fogadják a friss diplomásokat.

És ahol nem ritka az esti-, az éjszakai- és a váltott műszakos munkarend - bizony, napjainkban ez már nem csak a fizikai munkák "privilégiuma". Nagyon sokan kezelik a nem nappali műszakokat mumusként, pedig azért az átlagostól eltérő munkarendeknek sem csak hátránya van - ezt a saját bőrömön volt szerencsém megtapasztalni.

Nézzük is meg, hogy ha egy ilyen állásajánlatot kapsz, miket kell átgondolnod!

Forrás: Shutterstock

Az a fránya bioritmus

Az esti és éjszakai műszakot ellenzők legfőbb érve általában az, hogy ezek felboríthatják az ember bioritmusát. Nos, ez sajnos így is van, és könnyen előfordulhat, hogy - főleg kezdetben - nem tudsz majd nappal aludni. Viszont tehetsz érte, hogy könnyebben menjen az átállás:

  • A műszak vége felé csökkentsd a koffeinbevitelt! Például, ha éjfélig dolgozol, akkor este 8 után már ne igyál kávét/teát!
  • A nappali fény szintén megnehezítheti a dolgod, ezért viselj szemmaszkot, plusz egy jó vastag szövésű, sötét függöny vagy egy redőny sem árt!
  • Ha érzékeny vagy a zajokra, használj füldugót!
  • A kutatók szerint egy rövid éjszakai szunya segít a kialvatlanságon - ha ennek szükségét érzed akár megejtheted a kajaidődben.

Éjjel az étkezést sem egyszerű megoldani

A tapasztalatlan az esti/éjjeli műszakosok könnyen belefuthatnak abba a hibába, amibe én (és a munkatársaim 90%-a), hogy ugyanúgy esznek, mintha nappal lenne. Habár ilyenkor elfelejtheted azt a hülyeséget, hogy este 6 után nem eszel semmit. Hiszen nem az óra állása határozza meg, hogy ehetsz-e még, hanem az energia-felhasználásod. Viszont át kell ütemezni az étkezéseidet az új menetrend szerint, hogy ne hazaérve, lefekvés előtt zabáld degeszre magad.

Forrás: Shutterstock

Nehezítheti a helyzetet, ha nincs egy normális bolt a munkahely környékén, étteremről már nem is beszélve. Így marad a kajarendelés vagy az otthonról hozott étel - de utóbbit úgyis csak akkor fogod csinálni, amikor már hozzászoktál az új szituációhoz, vagy ha már elkezdtél hízni...

Tehát az elején borítékolható egy kis súlygyarapodás.

Viszont így szabad a nappalod (egy része)

Így, ha például edzeni szeretnél, akkor sokkal több időd lesz rá délelőtt, illetve tovább leszel a zsírégető fázisban, mintha délután vagy este mennél. És egész nap energikusabb is leszel a nap kezdetén "letudott" mozgásnak köszönhetően. De nemcsak az edzés miatt klassz az üres nappal, hanem például nem kell szabit kivenned, ha valamilyen ügyet el kell intézned. Ezt én nagyon szerettem a délutános műszakjaimban.

Forrás: Shutterstock

És mi lesz a társasági életeddel?

Ez már keményebb dió. Nekem könnyű volt, mert a barátaim nagyobb része vagy vállalkozásban dolgozik, vagy gyereket nevel. Így velük délelőttönként is tudtam találkozni. A többieket és a családot pedig igyekeztem a hétvégékre elosztani. A lényeg, hogy ne add fel, ha akarod, mindenre lesz megoldás, és mindenkire fog jutni idő!

Van műszakpótlék!

A munkáltatók kötelesek este 6 után esti, este 10 után pedig éjszakai pótlékot fizetni a munkavállalóknak. Továbbá, ha teszem azt, dolgoznod kell ünnepnapokon, az további extra pénzt jelent - ez nagy előnye az esti/éjszakai műszaknak.

Tehát igen, a nappalitól eltérő munkarendnek vannak hátrányai, de én nagyon szerettem így dolgozni (14:00-23:00). Ha igazán bejön a pozíció, akkor szerintem meg fogod találni a módját, hogy te is élvezhetővé alakítsd így az életedet! És azt se felejtsük el, hogy nem kell örökre így dolgozni: ha úgy érzed, elég volt, továbbléphetsz - akár cégen belül is - egy másik, nappali pozícióba.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.