5+1 tipp a felelősségteljes mobilhasználathoz az autóban

PR cikk biztonságos mobilhasználat telekommunikáció
Vezetés közben eleve nagyon sokfelé oszlik meg a figyelmünk: többek között az útra, a többi közlekedőre, az útirányra, a hirtelen vészhelyzetekre, az autó állapotára kell odafigyelni ahhoz, hogy biztonságosan eljussunk úticélunkig. Manapság pedig ott van velünk a telefon, amely az autóban nem csak segítőtárs, de veszélyforrás is lehet, ha helytelenül használjuk.

A KRESZ szabályai között régóta szerepel, hogy kézben tartott mobiltelefon bármilyen használata tilos - még egy bejövő hívás elutasítása is szabályszegésnek számít. Ez egyrészt túlzó megszorításnak tűnhet, hiszen a mobilok ma már az utazás közben is szinte elengedhetetlen segítőtárssá váltak. De közben könnyen belegondolhatunk, miért fontos mégis betartani ezt a szabályt.

Miért veszélyes a mobilhasználat vezetés közben?

Alapvetően két területen érezhetők az autós telefonhasználat veszélyei: a figyelem elvonása és a reakciók késleltetése egyaránt balesetekhez vezethet. Nézzük a leggyakoribb helyzeteket:

  • A mobil kijelzőjét figyelve nem vesszük észre a közlekedési jelzéseket, hirtelen veszélyforrásokat
  • A készülék funkcióit vezérelve kevesebb gondolkodási kapacitásunk jut a vezetésre
  • Mivel egy kezünk foglalt, kevésbé hatékonyan használjuk az autó kezelőszerveit (gyengébben kormányozunk, nem használunk irányjelzőt, nehézkesen váltunk sebességet)
  • Torzul az érzékszerveink által befogadott információ (a fényes kijelző után az útra nézve hunyorgunk, a túl hangos zenehallgatás miatt nem halljuk a szirénát, dudát)

Áthidalhatatlan a probléma?

A fenti veszélyek észben tartása azért is fontos, mert közben azzal is tisztában vagyunk, mennyi területen segíthet vezetés közben is a telefon használata. Valós idejű navigációval találjuk meg a legjobb és leggyorsabb útirányt, a közösségi és munkaidőn kívüli utazások közben is kommunikálhatunk másokkal, segítséget hívhatunk vagy elszórakoztathatjuk magunkat egy hosszú út alatt. Látszólag azonban mégis összeegyeztethetetlen a telefonok által kínált sok előny és a használatukkal jelentkező megannyi veszélyforrás. Szerencsére kellő előrelátással csökkenthetjük ezeket a kockázatokat, miközben az előnyök megmaradnak: nézzünk néhány hasznos tippet a felelős mobilhasználat érdekében!

1. Autós tartó használata

Egy fix autós mobiltartóval máris eltűnik az igény arra, hogy egyik kezünket levegyük a kormányról. A tartókat könnyen felerősíthetjük olyan helyekre, ahol könnyen rálátunk a mobilra és néhány mozdulattal kezelhetjük a legfontosabb funkciókat.

2. Kihangosító alkalmazása

Ma már a legtöbb okostelefonba olyan hangszórókat szerelnek, amelyek önmagában is egész jó hangerővel képesek a beszélgetések, jelzések kihangosítására. Ha pedig a készüléket valamilyen módszerrel (audiókábel, USB csatlakozó, Bluetooth) az autó saját hangrendszeréhez csatoljuk, még tisztábban és érthetőbben hallunk mindent a telefonhívásoktól a navigáció utasításáig.

3. Válts hangvezérlésre!

A mai mobilos rendszerekben már mindenhol elérhető valamilyen hangvezérelt asszisztens: ilyen az Apple Siri az iPhone-okon, a Google Asszisztens az Android alapú készülékeken, de akad még jó pár egyéb megoldás is, mint a Samsung-féle Bixby vagy a Huawei által készített Celia. Ezek legtöbbje már magyarul is képes kommunikálni, így elég csak "megszólítani" a telefont és megadni a megfelelő utasításokat. "Hogy jutok el leggyorsabban a munkahelyemre?", "Mikor lesz a következő megbeszélésem?", "hívd fel Kovács Ferit!", "Olvasd fel a bejövő üzenetet!" - az ilyen parancsokat kiválóan értik és végrehajtják a segédek anélkül, hogy a telefon kijelzőjét kéne kopogtatnunk, vagy akár ránéznünk a készülékre.

4. Kapcsold össze az autót és a mobilt!

Egyre több modern autóban érhető el valamilyen fedélzeti információs és szórakoztató rendszer. Ezek az infotainment megoldások gyakran lehetővé teszik, hogy külső eszközök is csatlakozzanak hozzájuk, mint az Apple CarPlay vagy az Android Auto. Ilyenkor a megfelelő mobilos alkalmazások beköltöznek a nagyobb, vezetés közben is könnyen áttekinthető autós kijelzőkre, valamint a fő funkciókat a jármű vezérlő eszközeivel is irányíthatjuk.

5. Ne szégyelljünk néha eltűnni!

Még a fenti trükkök sem mindig segítenek: elég akár annyi, hogy egy bejövő híváson felidegesítjük magunkat, esetleg egyetlen pillanatra megijedünk az üzenetet jelző pittyegéstől, és máris kész a baj. Ezért, ha bárki igazán szeretne a vezetésre koncentrálni, inkább regulázza meg a telefont az utazás idejére. Erre szolgál a "ne zavarj" (angolul "do not disturb") funkció, amely alapesetben letiltja a bejövő hívásokat, lekapcsolja a hangjelzéseket és a mobil kijelzőjének felvillanását. Persze az üzeneteket eközben is megkapjuk, ahogy a nem fogadott hívásokról is értesülünk az út végén. Ez az üzemmód ráadásul testre szabható, tehát megtehetjük például, hogy a legfontosabb kontaktjaink kivételt kapnak a híváskijelzés alól, vagy automatikus válaszüzenetet állítunk be a minket hívóknak, hogy hamarosan visszahívjuk őket.

+1. Tervezzünk előre!

Ha tudjuk, merre megyünk, vagy nagyjából meddig tart az út, már indulás előtt elvégezhetünk néhány olyan feladatot, amelyekre máskülönben vezetés közben kellene időt szakítanunk. Még álló autóban nézzük meg a navigáció által ajánlott útvonalat, hogy ne érjen meglepetés egy-egy éles kanyarnál vagy egy előre látható terelés esetén. Hívjuk fel azokat, akikről sejtjük, hogy nemsokára keresnének, esetleg üzenjünk azoknak, akiket előre szeretnénk értesíteni ideiglenes elérhetetlenségünkről. A mobiltelefon csodálatos eszköz arra, hogy a világon bárhol elérhetőek lehessünk - de néha a biztonságunk érdekében igazán megtehetjük, hogy rövid időre "befogjuk a csipogóját".

(x)

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.