mérgezés műanyag veszély kulacs gyerek anya BPA Abonyi Ági
Ha rutinos anyuka vagy, akkor kened-vágod, hogy a BPA nevű anyag nagyon káros, és soha nem adnál olyan cumisüveget a kisbabád kezébe, amire nincs ráírva, hogy az biza' BPA mentes.

Csakhogy eljön az idő, midőn a gyermek már kinő a csecsszopó korból, és kulacsot kell választani. Meg is veszed az elsőt... Ami folyik, vagy széttörik, vagy nem tud belőle inni, vagy egyszerűen nem lehet tisztán tartani. Marha bosszantó, mert nem olcsó egy ilyen kulacs, de nincs mit tenni, megveszed a másodikat is.

Az új kulaccsal a fentebb említett problémák megismétlődnek, úgyhogy ezen a ponton mindenki alaposabb nyomozásba kezd. Megkérdezed a szomszéd anyukát, a Facebook ősanyu csoportot, beírod a Google-ba, hogy melyik a legjobb kulacs, és természetesen mindenki mást mond...

Ha eléggé kiműveled magad a témában, eljutsz arra a pontra, hogy a legjobb megoldásnak a fém kulacs tűnik. Miért? Mert a műanyag palackokban "megposhad a víz", nem igazán tartósak, nem olyan jól tisztíthatóak. Általában egy műanyag palack élettartama 1-2 év, aztán csak a műanyag hulladék hegyeket szaporítja. Az üveg palackok hiába szépek és környezetbarátok, hiába jó belőlük inni, gyerek kezébe bizonyos kor alatt nem valók. Marad tehát megoldásként a fém palack. Ekkor pedig felbukkan újra a BPA téma.

Mi is az a BPA?

A biszfenol-A (BPA) az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag, hozzávetőleg hárommillió tonnát gyártanak évente a világon. Leginkább polikarbonát és epoxi-gyanta készül belőle. A polikarbonátból többek között cumisüvegeket, poharakat, ételtárolókat, palackokat, ivóvízvezetékeket gyártanak. Az epoxi-gyantát konzervek kibélelésére és a befőttes üvegek fedelének bevonására használják. Ezzel borítják a fémdobozos üdítők belsejét és az ivóvíztározókat.

Mi a baj a BPA-val?

Az, hogy úgy viselkedik az emberi szervezetbe kerülve, mint az egyik női nemi hormon, az ösztrogén. Ez különösen káros a gyerekekre nézve, de a szakértők felnőtteknél is összefüggést találtak a BPA és többféle rák, valamint a cukorbetegség és több szívbetegség kialakulása között is.

A fém kulacs pedig nem kizárólag fém, hanem belülről gyakran epoxi-gyantával vonják be, hogy elkerüljék a jellegzetes "fém ízt", ne rozsdásodjon a palack és könnyebben tisztítható legyen.

Forrás: Shutterstock

Tippek a legjobb kulacs kiválasztásához:

Amennyiben a kicsi már elég idős hozzá, vagy nagyon óvatos, vegyél üveg palackot!

  • Előnyei: könnyen tisztán tartható, környezetbarát, nincs fém íz.
  • Hátrányai: törékeny, nehéz.

Amennyiben nem zavar a fémes íz, válassz fém palackot, de epoxi bevonat nélkül! Érdemes hőszigetelt darabot venni, ami a nyári melegben is akár 10 órán keresztül hűvösen tartja a folyadékot.

  • Előnyei: trendi színek, könnyű súly.
  • Hátrányai: az esetleges fém íz. Nem mind bírja a mosogatógépet, és ha leesik, könnyen behorpadhat.

Ha maradsz a műanyag kulacsnál, keresd a BPA mentes feliratot, de légy résen: ha valami nem teljesen egyértelmű, inkább válassz másik palackot! Jó hír, hogy a legtöbb 2010 után gyártott ivópalack már BPA mentes, mivel a kínálat igazodott a kereslethez.

  • Előnyei: Olcsó, sokféle variációja létezik, könnyű tisztítani és nincs fém íze.
  • Hátrányai: aránylag rövid élettartam, azaz nem környezetbarát, nem lehet bele meleg folyadékot önteni és tárolni, néhány fajtában pedig még mindig lehet BPA.

Mindezek után már csak azt kell eldöntened, hogy a kulacs szopókás sportpalack, szívószálas vagy egyszerűen csak széles szájú legyen. Nincs is ennél egyszerűbb dolog - sok sikert a választáshoz! ;)

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.