Kicsúszott egy büfi vagy egy szellentés? Ezt érdemes tenned az etikett szerint

Időről időre mindannyiunkkal előfordulnak kínos esetek, és a felfokozott érzelmi állapotból kifolyólag nem feltétlenül tudunk hideg fejjel reagálni. Sokat segít azonban, ha jó előre bemagolod, hogyan illik viselkedni ezekben a szituációkban.

Hogyan...

...zárj le egy beszélgetést?

Sajnos sokan nem érzik, ha túl hosszúra nyújtják a verbális információcserét és a finom, illedelmes jelekből sem tudnak olvasni. Ilyenkor érdemes valamilyen halaszthatatlan teendőre hivatkozni, például, hogy fel kell hívnod valakit, el kell szaladnod a mosdóba, késésben vagy valahonnan, esetleg muszáj bekapnod vagy innod valamit.

Hatásos a „Hű, most jut eszembe!" című színjáték, ami alapvetően kreál egy hatásos törést a szóáradatban, és talán a beszélgetőpartnered is felfogja, hogy itt ért véget az ő ideje, neked is léteznek igényeid, amiket illik tiszteletben tartani.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/nicoletaionescu/Nicoleta Ionescu

...járj el, ha késésben vagy?

A teendők nagyban függenek a szituációtól és a viszonyotoktól. Első körben mindenképp értesítsd azt, aki rád vár, illetve közöld, hogy előreláthatólag mennyit fogsz késni!

Hivatalos találkozó esetén ne rabold a jelenlévők idejét a hosszadalmas szabadkozással és a késésed sztorijával Ádámtól-Évától elkezdve, viszont, ha valóban nyomós okod volt a kései érkezésre, azt érdemes röviden és tömören közölni, egyúttal egyértelművé tenni, hogy nem lustaság vagy hanyagság állt a háttérben.

...vágd ki magad, ha elfelejtetted a beszélgetőpartnered nevét?

Talán veled is megesett már, hogy bár a másik személy érthetően bemutatkozott, öt perc múlva már a keresztnevére sem emlékeztél. Nem kell nagy feneket keríteni a dolognak és szabadkozni a feledékenységed miatt.

Elég, ha valami olyasmit közbeszúrsz, hogy „Bocsánat, a keresztnevedet mondd még egyszer, kérlek!" vagy „Ne haragudj, megismételnéd a neved?" és ennyivel el is van intézve. Természetesen csak a javadra válik, ha elsajátítasz, vagy kifejlesztesz egy saját mentális technikát, ami segít megjegyezni legalább a keresztneveket.

...viselkedj, ha utálsz puszival köszönni idegeneknek?

Számos kultúrában jellemző a két arcrapuszis köszönési forma még új ismerősök között is, viszont abszolút érthető, ha ezt valaki nehezen tolerálja. A recept egyszerű: tarts három lépés távolságot, és a kezedet afféle védőpajzsként használva ints, valamint köszönj barátságosan, illetve, ha a szituáció megkívánja, kézfogással mutatkozz be!

...oldd meg, ha félreküldtél egy üzenetet?

Kevés kínosabb dolog létezik a közösségi média világában, mint egy félrement, kompromittáló üzenet. Egyikünk sem szent, bizonyára te is mondtál már gonosz dolgokat valaki háta mögött.

Ha a címzett egy ilyen ballépés során szembesül olyasmikkel, amiket szemtől szemben nem feltétlenül vágtál volna a képébe, további írogatás helyett a legjobb felhívni őt és megkísérelni tisztázni a szituációt. Ha valóban őszinték a szándékaid a helyzet normalizálását illetően, az a hanglejtésedből és a szóhasználatodból úgyis lejön majd az érintettnek.

...viselkedj, ha kicsúszik egy büfi vagy egy szellentés?

A természetes testi zajokat felnőtt társaságban nem szokás tudomásul venni, hiszen mindenki tudja, hogy bárkivel megeshet, hogy olykor-olykor akaratlanul is kicsúsznak. Ha a fölösleges levegő fent készül távozni, az öklöddel tompítva, minél csendesebben, az egyik oldalra fordulva engedd ki, esetleg tedd hozzá halkan, hogy „Elnézést!" vagy „Bocsánat!"

Forrás: Shutterstock

Amennyiben az altesti galambok akarnak szabadulni, lehetőség szerint vonulj félre és ott ereszd el őket! Ha egészséges életmódot folytatsz, általában nem kell aggódnod a hosszan terjengő, vegyi fegyvernek is beillő szagok miatt, ám, ha mégsem lett rózsaillatú a végeredmény, nem illendő, hogy a társaság többi tagja ezt szóvá tegye. Ehelyett egyszerűen elnézést kell kérnie és távozni a helyszínről annak, aki nem bírja.

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek