magazin nagytakarítás kibeszélő rend takarítás egy mozdulat
Sokszor kérdezik, hogyan lehet nálad mindig rend és tisztaság? Miként lehet, hogy mindig békés energia van az otthonotokban?

Nem tudom, hányan ismerik azt a mostanra szinte szállóigévé vált technikát a közösségi médiából, aminek ez a címe: Egy mozdulat. Egy nagymama tanácsait tartalmazza, melyeket én személy szerint nagy örömmel alkalmazok. Igaz, gyerekkorom óta ezt látom, hallom, tapasztalom a szüleimtől, nagyszüleimtől, mondhatni, belenőttem az egészbe, sőt élem is sok-sok éve már.

Mennyire jó az, amikor nem kell bizonyos időközönként óriási energia befektetéssel napokon át súrolni, pakolni, erőn felüli takarítást és rendrakárt végezni, hanem arra is lehet törekedni, hogy az életünket leegyszerűsítsük, például minimálisra csökkentsük egy szokásos nagytakarítás idejét, fáradtságát. Arról nem is beszélve, hogy sokszor halljuk, a rendezett otthon és család nagyon sokszor a láthatatlan dolgok, tettek következménye, mert akik vendégségbe érkeznek hozzánk, csak a végeredményt látják.

Tény, nálam mindig rend és tisztaság van. Ennek az egyik oka az, amit az előbb leírtam. A másik oka egészen prózai: mélyen hiszem, hogy egy tiszta és rendezett környezetben észrevétlenül jól lehet élni. Ahol kívül rend van, ott esélyes, hogy belül is harmónia, béke és letisztult egyszerűség uralkodik.

Nem véletlenül ajánlom időnként magamnak és másoknak is a takarítás terápiát. Amikor káosz van belül, nekiugrom a lakásnak, és ahogy szépül, tisztul a környezetem, úgy csitulok és rendeződöm én is.

Forrás: Shutterstock

Miből áll az a bizonyos egy mozdulat? Igazából sok kis egy mozdulat sorozatából, amit az ember naponta elvégez, s melynek az eredménye a folyamatos tisztaság és rend. Végtelenül egyszerűen működik az egész. Ha előveszel valamit, amikor végzel a vele való tevékenységgel, rögtön tedd vissza a helyére. Ha hazaérsz és átöltözöl, terítsd ki a ruhádat, hogy kiszellőzzön, de aztán tedd a helyére, ne tárold napokig egy kupacban ott, ahol eredetileg hagytad. Ha mosogatsz, a végén töröld át a mosogatókagylót, a konyhapultot, a tűzhelyet. Minden használat után öblítsd át a vízforralót, teáskancsót, kávéfőzőt. Ágyazz be, pakolj el magad után, söpörj fel. Töröld át a vécédet minden nap végén. Ezeket minden nap megteheted, ezek a tevékenységek már önmagukban alapvető rendet teremtenek.

Utána elgondolkodhatsz, mit tehetsz meg hetente: súrold ki a mosdókagylót, a kádat, a zuhanyt, töröld át a csempét, a hűtőt, a mikrót. Törölj port, porszívózz ki és moss fel alaposan. S még tovább is bonthatod, hiszen havonta csinálhatsz egy nagytakarítást is, ahol mondjuk kirázod a szőnyegeket, kimosod az ágyneműt, áttörlöd a konyhaszekrényeket. Negyedévente, félévente pedig moshatsz függönyt, lepucolhatod az ablakokat, leszedheted a könyvespolcaidat, letörölheted a szekrények tetejét, átkenheted a bútoraidat.

Egy a lényeg: apró életvezetési dolgokkal és napi-, heti-, havi rend kialakításával az egész életedet megkönnyíted, hiszen nem egyszerre kell mindent elvégezned és így nem nőnek a fejedre a tennivalók. Ráadásul folyamatos rend és tisztaság honol majd az otthonodban, ahol nemcsak neked és a családodnak jó létezni, de annak is, aki meglátogat benneteket. Mindenki megtalálhatja a neki legmegfelelőbb módszert, a legjobban és leghatékonyabban működő tervet, amit, ha betart, minden sokkal gördülékenyebbé válik, s időt is spórolunk. Ezt jelenti az „egy mozdulat".

Nyitókép: Shutterstock

Te mennyire ügyelsz a rendre és a tisztaságra az otthonodban?

Miért evidens, hogy a nő dolga a mosás, főzés, takarítás?https://she.life.hu/herself/20201019-dragam-ne-csak-segits-a-hazimunkaban-osszuk-meg-azt.html
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.