magazin család kibeszélő szülő gyerekkel az élet
Minden szülő a legjobbat szeretné a gyerekének. Ezt az igyekezetünket pedig lelkesen ki is használják a szemfüles kereskedők.

Az első gyerekes szülőkön általában mérhetetlen izgalom uralkodik el, amikor megtudják, hogy jön a trónörökös. Ráadásul ez az izgalom mit sem csillapodik, ahogy közeleg a nagy nap, sőt méginkább fokozódik, hiszen a baba megérkezéséig rengeteg a teendő. Például be kell szerezni a nélkülözhetetlen babacuccokat. Igen ám, de mik ezek a nélkülözhetetlen babacuccok? Lássuk be, nagyon kevés anyuka és apuka képes – főleg az első gyereknél – józanul megítélni, hogy mi az, amire tényleg szüksége lesz a babának - és persze a szülőknek - és mik azok a holmik, amelyek teljesen feleslegesek.

A lelkesedéstől fűtött szülőket így a szemfüles kereskedők sok esetben olyan dolgokra is rábeszélik, amelyek teljesen és totálisan haszontalanok.

A kisfiam megszületése előtt én is készítettem listát arról, hogy mi mindent kell feltétlenül beszereznünk, ma már azonban, a tapasztalataim fényében ez a lista jóval rövidebb lenne. Nem vennék szundikendőt, mert a gyerek nem a neki odaadott, csilliárdokért varratott, fancy mintájú típust fogja választani, hanem egy rongyos textilpelenkát, a babatakaróját vagy bármi mást – a lényeg, hogy azt, ami neki tetszik. De a légzésfigyelő is kidobott pénz volt nálunk, ugyanis a harmadik fals jelzés után az egészet kirángattam az ágyból, mert a család összes tagjára a frászt hozta az éjszaka közepén. Lehet, hogy túl érzékeny volt a műszer, a gyerek súlya túl kicsi vagy csak a csillagok állása nem stimmelt a beüzemeléskor, de nálunk ez is a szekrényben végezte és életben maradt a gyerek nélküle is. De ennél sokkal érdekesebb dolgokat is árulnak a kisgyerekes szülőknek, mutatok is belőle hármat.

Kutacsvédő

Na, ez az a dolog, amelyet szerencsére még csak hírből sem hallottam, amikor anyává váltam. Most jött velem szembe a neten – voltaképpen ez ihlette ezt a cikket is. Szóval ma már létezik kutacsvédő, amely értelemszerűen arra szolgál, hogy a kisbaba „feje lágyát" megóvja. Úgy néz ki, mint valami bizarr bukósisak és el sem tudom képzelni, hogy akad olyan szülő, aki komolyan rákényszeríti a szerencsétlen gyerek fejére ezt az eszközt. Értem én, hogy minden anya fél attól, hogy a baba kutacsa megnyomódik, én is féltem, de eszembe sem jutott, hogy valamit rátegyek a gyerekem fejére. Most gondoljunk bele... tényleg a kutacs benövéséig, minden nap egy sisakot akarunk a gyermekünk fejére erősíteni?

Forrás: Amazon

Popsitörlő-melegítő

Tudom, hogy a pelenkázás kész rémálom tud lenni, főleg az elején. A nagydolgok mindenhol folynak, a baba háta közepe is olyan, ráadásul a legtöbb kicsi utálja, ha öltöztetik, macerálják, így logikusnak tűnhet, hogy a kellemetlen procedúrát kissé enyhítheti, ha a törlőkendő legalább nem hideg. De nem!

Hacsak nem Szibériában élünk vagy extrán hideg a lakásunk, a törlőkendő nem lesz hideg,

maximum szobahőmérsékletű – a pelenkázás alatti sírást pedig még meleg törlőkendővel sem fogjuk megúszni.

Világító-zenélő bili

Nagyobb gyerekeknél kardinális kérdés a szobatisztaságra való szoktatás, és annak érdekében, hogy ez minél gördülékenyebben menjen, szinte bármit megtennének a szülők. Igen, még akár zenélő-világító bilit is vennének. Mi ugyan ezt kihagytuk, de a kedvenc mesefigurával díszített wc-szűkítőt én is beszereztem... Teljesen hiába! A kisfiamnak ugyan nagyon tetszett, hurcolta fel és le a lakásban, rá is ült a nappali közepén, de rendeltetésszerűen egyszerűen nem akarta használni. A szobatisztaság ugyanis egy érési folyamat, amit nem lehet sem kutyusos, sem pónis, sem zenélő-világító bilivel siettetni. A szűkítőnk azóta is megvan, köszöni, jól érzi magát a fürdőszobai szekrény tetején, a kisfiam szobatisztasága is kifogástalan, ám a két dolognak soha, semmilyen köze nem volt egymáshoz.


A felsorolásom természetesen nem teljes, és az is változó, hogy ki mit ítél hasznosnak, illetve feleslegesnek, ám egy dolog biztos: mielőtt elkapna minket a mindent vegyünk meg a gyereknek őrülete, álljunk meg egy percre és gondoljuk át józan ésszel, hogy valóban szükségünk van-e az adott dologra vagy csak a kiváló marketingesek akarják ezt elhitetni velünk?

Ha tetszett az írás, olvasd el ezeket a cikket is: A kisgyerekes lét szépségei és kihívásai, Vallomás a kötődésről

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.