Te zsarnokot vagy szobanövényt nevelnél? - Ne félj, van más lehetőség is!

 

Fontos, hogy elhiggyük, és vele is elhitessük, bízunk benne, tudjuk, hogy képes megcsinálni a saját feladatait, képes arra, hogy biztonságosan kipróbálja magát, mert ezáltal a saját magába vetett hite is erősödni fog és egy egészséges önbizalommal és világlátással rendelkező emberré cseperedik.
Számos alkalommal hallom szülőktől, nem beszélgetnek a gyermekükkel, mert még kicsi, úgysem fogja fel, nem érti, nem kell terhelni olyan dolgokkal, ami a felnőttekre tartozik.

Minden gyerekkel lehet és kell beszélgetni, már az első pillanattól kezdve.

Elsősorban azért, mert az emberi kommunikációt, interakciót, az egymásra figyelést, a játszmák nélküliséget és az életben való működést, helytállást akkor tanulja meg, ha az életkorának megfelelően elmagyarázzuk a dolgok működését, ha elmondjuk, mit miért csinálunk és ez számára mivel jár együtt, ha beszélünk az érzéseinkről, ha szülőként önazonosak vagyunk.

Szülőként az a felelősségünk, hogy példával járjunk elől: nem elég, ha beszélünk arról, amit szeretnénk, azt élnünk is kell, hiszen a gyermek megfigyelés és utánzás által tanul.

Forrás: Shutterstock


Ha nincs összhangban, amit mondok és amit élek, a gyermek szorongani kezd és elveszíti a belénk vetett bizalmat.

Másodsorban pedig azért, mert tapasztalatok hiányában csak úgy tudjuk szülőként igazán megvédeni, ha megtanítjuk neki azt, hogy az élete során találkozik majd nemcsak örömteli, de veszélyes, kellemetlen, negatív hatású eseményekkel, történésekkel is.
Ahogyan egy apró csemetét megtanítunk arra, miért nem szaladhat ki az úttestre, miért nem tehet meg bizonyos dolgokat, a növekvő gyermekhez igazodva szélesíthetjük a látókörét, világíthatunk rá több olyan, a világban működő helyzetre, szituációra, amelyekkel biztosan találkozik majd.

Az a gyermek, aki megszokja, hogy figyelnek rá, beszélgetnek vele, fontos a véleménye, a meglátása, aki tudja, hogy milyen határokon belül mozoghat és hogyan működik a személyes szabadsága, aki tudja, hogy az egészséges korlátok és a szabályok érte vannak és nem ellene, bizalommal tud fordulni a szülei felé, képes lesz az egészséges kapcsolódásra és felnőttként is egy egészséges önképpel rendelkező, harmonikusan működő emberré cseperedik.

Ajánlom minden szülőnek Thomas Gordon neveléssel, kommunikációval, konflikuskezeléssel foglalkozó könyveit.

Neveljünk, szeressünk a gyermekeinkből harmonikusan működő embereket!

Előző
  • 1
  • 2
Következő
    Ezek is érdekelhetnek