depresszió kibeszélő magazin alvás letargia
Sokáig azt hittem, a depi szundit csak én művelem, de pár barátommal való nyílt beszélgetés, főként az elmúlt hetekben ráébresztett, hogy ez korán sincs így.

Tisztázzuk le, hogy mit is nevezek én depi szundinak: kétfélét különböztetek meg.

Az első a reggeli ébredésnél történik, amikor bár tudod, fel kellene kelned, de a home office megengedi, hogy egy kicsit csalj a munkakezdéssel. Nos ezt te a végsőkig ki is használod, de nem csupán pihengetéssel az ágyban. Úgy érzed, amikor reggel csörög az ébresztőd, fizikailag képtelen vagy felkelni. Amennyiben ez hétvégére esik, vagy olyan napra, amikor nem kellene dolgoznod, simán megeshet, hogy az egész délelőttöt az ágyban töltöd. Nem, nem azért, mert későn feküdtél le, vagy mert túlhajszoltad magad és emiatt fáradt vagy. Egyszerűen nem látod értelmét annak, hogy felébredj.

A második a napközbeni szundi. Letoltad a melót, esetleg csináltál valami produktívat – mondjuk takarítottál, főztél vagy ilyesmi -, ott lenne az időd egy kicsit magaddal foglalkozni, de helyette inkább eldőlsz a kanapén, és elalszol. Itt is fontos kiemelni, hogy nem a testi fáradság miatt szunyókálsz. Miután felébredtél az 1-2 órás alvásból, enyhe lelkiismeret-furdalást érzel, hogy az értékes énidődből egy csomót szundizással töltöttél, és sok esetben inkább visszapunnyadsz, vagy épp ellenkezőleg, őrült módjára kezdesz bele valamibe.

A depi szundi mindkét esetben komoly mentális problémát jelez, ezért nagyon fontos, hogy felismerd: fáradtság, vagy csak kedvtelenség áll a hátterében a nagyobb fokú alvásigényednek.

Érezted már, hogy otthon vagy, lenne mit csinálnod, de mikor sorra veszed ezeket, végül úgy döntesz, inkább alszol egyet? Nem, ez nem igazán jól eső alvás, inkább azt érzed, elkerülhetetlenül szükséges. Nos, üdvözöllek a depi szundisok nem túl felemelő világában.

Forrás: Shutterstock

Mi okozhatja a depi szundit?

  • A depresszió egyik igen komoly tünete a sok alvás. A mostani vírus-időszakra jellemző a depresszív hangulat, ami ugyan nem tévesztendő össze a kóros depresszióval, de hatását tekintve legalább annyira rombolja a mindennapokat, a jövőképet és a produktivitást.
  • Az alvás menekülés is lehet. Menekülés a valóság, a problémák, a negatív impulzusok elől. Könnyebb némiképp kikapcsolni az agyadat, és hagyni eltelni az időt, mint szembenézni a feladatokkal, gondokkal.
  • A nagyobb fokú alvásigény ugyanakkor a mentális fájdalom, a lelki eredetű problémák esetén is gyakran előfordul, természetesen nem tudatosan. Amikor fáj a lelked, gyakran az agyad vesz rá az alvásra, hiszen ekkor kevésbé visel meg a valóság.

A depi szundi tehát egy tünet! Semmiképp se jelent megoldást, sőt, az esetek többségében még plusz rossz érzéseket is kelt benned.

Mit tehetsz ellene?

Ne engedj neki! Ez a legfontosabb. Amikor azt érzed, hogy el kéne dőlni a kanapén, tudatosan kezdj bele valamibe, ami utána jó érzéssel tölt el. A legjobb, ha ez valamilyen fizikai aktivitással jár együtt, ami lehetőséget biztosít a boldogság hormonok felszabadulásának. Az otthoni edzés, torna a legjobb, de tapasztalatból tudom, hogy erre nem mindig fogod tudni rávenni magad. A rendrakás, takarítás azonban remek. Pakold át a könyvespolcodat, mosd le az ablakokat, csinálj valami olyat, aminek utána látszata lesz. A mozgás, az elfoglaltság, és a végén az eredmény pozitív érzéseket, gondolatokat fog benned szülni.

Menj el sétálni. Itt a tavasz, hol napsütéses, hol szelesebb idővel, de egyértelműen érezhető már a levegőben. A séta során, amikor nem kell időre menned sehová, csak bóklászol a természetben vagy épp a városban nézegeted az épületeket, segíteni fog kiterelni a fejedből a negatív érzéseket.

Hosszú távon, ha napi rendszerességgel érzed a depi szundi igényét, a legjobb, ha szakemberhez fordulsz. A pszichológusok is alkalmazkodtak a mostani járvány helyzethez, így online is, az otthonod biztonságából is részt vehetsz a találkozókon. Már egy-két alkalom után érezni fogod, mennyit segít, ha képes vagy megnyílni. Fokozatosan megtalálod a depi szundi igazi okát, és a szakember támogató segítségével képes leszel azt megoldani.

Nyitókép: shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.