egészség fehérnemű magazin fogkefe higiénia veszélyes szempillaspirál
Fogyasztói társadalomban élünk, ahol a többség már nem szívesen javíttatja meg az elromlott dolgokat, inkább vásárol helyettük újat. Mégis akadnak olyan mindennapi tárgyaink, amelyeket így is túl sokáig használunk.

Annak ellenére, hogy a néhány évtizeddel ezelőtti tendenciához képest manapság sokkal gyakrabban veszünk új háztartási gépeket, autót, rengeteg ruhánk van, akadnak olyan dolgok is az életünkben, amelyeket a kelleténél ritkábban cserélünk le, holott számos veszélyt rejt, ha túl sokáig használjuk őket. Nézzünk is meg három példát.

Fehérneműk

A fehérneműk - főleg a bugyik - a legintimebb testrészeinkkel érintkeznek és akármennyire is adunk a személyes higiéniára, bizony

a baktériumok, vírusok és gombák melegágya még a legszebb, legdrágább bugyi is.

Arra remélem, senkinek nem kell felhívni a figyelmét, hogy minden nap ildomos tiszta alsóneműt húzni – a melltartókat pedig maximum háromszor érdemes viselni mosás előtt -, az azonban már nem annyira egyértelmű, hogy egy adott fehérneműtől mennyi idő után szükséges megválnunk.
A legtöbb szakértő szerint a bugyik élettartama mindössze egy év, ezt követően érdemes száműzni őket a fehérneműs fiókból, mivel minél hosszabban használjunk ezeket az intim ruhadarabokat, annál több kórokozó szaporodhat fel bennük, még rendszeres mosás mellett is - főleg, ha a kényes csipke, selyem vagy éppen műszálas darabokról beszélünk, amelyek nem tisztíthatóak magas hőfokon.
A melltartókat szintén jó, ha évente cseréljük, ezeknél azonban nem annyira a különféle mikroorganizmusok okozhatnak problémát, mint inkább az, hogy a váll- illetve hátpántok kinyúlnak, és így már nem tartják megfelelően a kebleket.

Forrás: Shutterstock

Fogkefe

A szánk (is) tele van baktériumokkal. Ez teljesen természetes, hiszen a fogakon, a nyelven és az egész szájüregben rengeteg található belőlük, ezek többsége azonban „jó baktérium", védik a nyálkahártyát és erősítik az immunrendszert. Bizonyos típusok túlzott elszaporodása azonban lepedékképződéshez, a fogak szuvasodásához, rossz lehelethez és szájbetegségekhezvezethet.

Ezeket a megfelelő szájhigiénával előzhetjük meg, amelynek szerves része, hogy a fogkefénket legalább háromhavonta újra cseréljük.

A hosszan használt fogkefe nem csak higiéniai szempontból kifogásolható, de a megkopott sörték, akár fel is sérthetik az ínyt és fertőzést okozhatnak. Egyes esetekben a három hónapot sem érdemes kivárni, ilyen például, ha betegek voltunk – utána minden esetben cseréljünk fogkefét – vagy ha a sörték már szétállnak.

Szempillaspirál

A nők többsége imádja a dekorkozmetikumokat és nagyon nehezen válunk meg azoktól a termékektől, amelyekbe beleszerettünk.

Egy gyönyörű árnyalatú rúzs, egy csodás színekben pompázó szemhéjpaletta ritkán landol a kukában, mielőtt teljesen elfogyna.

Pedig ezeknek a termékeknek is van szavatossági idejük. A szemhéjpúdereknél ez nagyjából két év, míg a rúzsoknál ez már csak 12 hónap. A szempillaspirálokat kell a leggyakrabban cserélni, maximum 3-4 hónapig érdemes használni őket. Egyrészt negyedév múltán már elkezd beszáradni a festék, amelynek következtében csomók alakulnak ki, nem lehet szépen felhordani, ráadásul hamarabb le is pereg a felvitelt követően. Másrészt – és ez a fontosabb – ennyi idő alatt rengeteg baktérium jut az apró kis tubusba, amelyek szemirritációt vagy akár komolyabb fertőzéseket is okozhatnak.

Érdemes tehát odafigyelnünk a mindennapos használati tárgyainkra és bizonyos időközönként lecserélni őket, mert már ezzel is sokat tehetünk annak érdekében, hogy megőrizzük az egészségünket.

Te rendszeresen cseréled a fent említett dolgokat?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.