Az én háziállataim a szabadban élő madarak - Légy felelős etető télen!

magazin madáretetés madár háziállat téli madáretetés
Az én lakásom túl apró, az életem pedig túlzottan szétszórt ahhoz, hogy saját háziállatom legyen. Nem szeretnék ugyanis felelőtlen gazdi lenni. Ám megtaláltam a módját, hogy mégis megélhessem a gondoskodás varázsát. A parkban lévő madarak az én kis kedvenceim.

Először a körudvarba be-beszálló verebeket kezdtem el itatni, vagyis kitettem nekik egy apró műanyag tálkát nyáron, és minden reggel tettem bele friss vizet. Imádtam távolról figyelni, ahogy felfedezték az itatót. Tudtam, hogy ezt én adtam nekik, amitől remek érzés fogott el. Az elérhetetlenségükben is leltem egyfajta élvezetet, a szabadságuk pedig különösen nagy örömmel töltött el.

Így elterveztem, hogy télen a közelemben lévő parkban fogom etetni őket. Persze nem úgy kell elképzelni, hogy kiülök az egyik padra, és kenyérmorzsákat szórok magam elé a földre. Ezt felelősséggel kell csinálni, mivel a madárkák megszokják, hogy hol találnak élelmet, és egész télen visszajárnak oda. Az étel mellett itatóról is kell gondoskodni.

Az se mindegy, hogy mit teszünk ki nekik – itt már élek a többes számmal, bízva abban, hogy te is velem tartasz ebben a furcsa, nemes állattartásban. Kövessük a Magyar Madártani Egyesület javaslatait.

A téli etetőkön alkalmazható madáreleségek három nagy csoportba sorolhatóak, melyeket együtt érdemes alkalmazni és így biztosak lehetünk abban, hogy az ivóvízzel együtt az etetők minden madarának, minden igényét ki tudjuk elégíteni.

Forrás: Shutterstock

Ezzel etessük a madarakat:

  • olajos magvak – nem pirított és nem sózott napraforgó vagy az állatkereskedésekben kapható papagáj eleség is tökéletes
  • állati zsiradék – ilyen például a kacsa-, liba-, sertésháj, a sózatlan szalonna vagy a faggyú
  • gyümölcs – elsősorban almát érdemes ágakra tűzni

Ne csüggedj, ha nincs kerted vagy elérhető közelségben lévő zöld rész. Egy erkély is remek lehetőséget kínál a madárkák etetésére. Készíts egy madáretető, függeszd fel és nézd a meleg lakásból, az ablakon keresztül, ahogy a madarak csipegetnek a finomságokból.

Bővebb információt a madarak téli etetéséről ITT találsz.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock.com

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.