magazin szépségápolás arcápolás tippek-tanácsok bőrápolás
Beköszöntött a hűvösebb idő, amely bizony megviselheti az arcbőrünket. A hideg, a szél, a szitáló eső vagy éppen hó, a fagy mind komoly megpróbáltatást jelenthet a bőrünk számára. A minap azon gondolkodtam, hogy télre arckrémet kéne váltanom, ám a kínálatot nézve teljes tanácstalanság lett rajtam úrrá.

Nézzük, mit találok a neten! A választék zavarba ejtő: nappali krém, éjszakai krém, szérum, szemkörnyékápoló. Hialuronsav, kollagén, retinol, C-vitamin... Csodás, hogy ilyen széles a kínálat, csak éppen azt nem tudom, melyik lenne a legjobb a hideg hónapokban.
Mivel én magam csak egy lelkes felhasználó vagyok, jobbnak láttam, ha egy tanult szakembertől kérek segítséget a téli arcápolással kapcsolatban, így meg is kérdeztem kedvenc sminkmesteremet, Beraki-Graff Dórát, aki nem mellesleg kozmetikus és hatóanyag szakértő is.

Milyen lépésekből álljon a téli arcápolási rutinunk?
A téli arcápolásnál bőrünk védelme kifejezetten fontos, viszont egy kicsit más szemszögből kell megközelítenünk, mint a többi évszakban, hiszen egészen másra van szüksége a bőrünknek télen, mint tavasszal, nyáron vagy éppen ősszel. Fontos, hogy a hatóanyagos arcápolónk olyan hidratáló összetevőket tartalmazzon, amelyek megóvják bőrünket a téli, szélsőséges időjárástól.

Mielőtt azonban belemerülnénk a kifejezetten téli arcápolásba, mindenképpen hangsúlyoznám, hogy bármilyen évszakról is beszélünk, a legfontosabb, hogy az arcunkat reggel és este (több lépésben), megfelelően letisztítsuk, majd jöhet a hidratálás, végül pedig – ha a reggeli rutinról beszélünk, akkor – a fényvédelem. Ezek a lépések mondhatni kötelezőek, minden más csak ezen felül jöhet.

Illetve még egy dolgot megemlítenék, mert nagyon fontos: nem elég csak sminklemosó kendőt használni és nem elég az egylépcsős arctisztítás sem. Jó, ha egy olajos arclemosóval kezdünk, utána pedig jöhet a tonizálás, hidratálás majd a fényvédelem, ahogy említettem. Ami viszont kerülendő - nem csak télen -, az a szappanos arctisztítás. Tilos! Évszaktól függetlenül. Sokan használnak szappant az arc tisztítására annak ellenére, hogy utána érzik, hogy a bőrük húzódik, feszül és kipirosodik. Ne tegyük!

Forrás: Shutterstock

Mire kell fokozottan figyelni a téli arcápolás során?
Télen a bőrünk általában érzékenyen reagál a hideg időre. Hamar kiszáradhat, húzódhat, kicserepesedhet. A bevált arcápolási rutinunk mellé kiemelten ajánlom a heti, rendszeres mélyhidratáló maszk használatát és a mélyhidratáló összetevőkben gazdag arckrémeket, arcgéleket vagy szérumokat.
Télen kifejezetten javaslom azt is, hogy napközbeni sminket viseljenek a hölgyek. Egy jól megválasztott alapozó védőréteget képez bőrünk felületén és megóvja azt.

Mi az, ami a legmarkánsabb különbséget jelentheti a nyári és a téli bőrápolás között?
Itt elsősorban a hatóanyagokat emelném ki. Továbbá, ami lényeges különbség lehet még, hogy az ajakunk és a kezünk ápolására is jobban oda kell figyelni. Erről sokan megfeledkeznek.

Melyek azok a hatóanyagok, amelyekre a hideg időszakban legjobban szomjazik a bőrünk?
Télen nagy kedvenceim a sejtmegújító hatóanyagok és az antioxidánsok, mint például az elasztin, a kollagén, a hialuronsav, az argánolaj a Q10 és a C-vitamin, mert pont ők azok a hatóanyagok, amelyek igazi „nagyágyuk" a bőrmegújítás terén.
A Q10 koenzim az egyik kedvencem, amely erős antioxidáns, védi bőrünket a szabad gyökök, sőt a káros UV-sugárzás ellen is. Sok-sok pozitívuma mellett kiemelném, hogy gátolja a kollagén lebomlását, ami kiemelten fontos a bőr hidratáltságát nézve.

Kell-e fényvédő télen? A legtöbb arckrém SPF 15 megjelöléssel van ellátva, ez elég lehet?
Télen is kell fényvédőt használni! A napsugárzás pont nolyan káros télen, mint nyáron. Csalóka, mert a hideg és kifejezetten szürke idő miatt úgy érezhetjük, hogy nem is süt a nap, de az UV-sugárzás bizony ilyenkor is éri a bőrünket. Abban hiszek, hogy évszaktól függetlenül be kell iktatni az 50 faktoros fényvédő használatát a saját bőrápolási rutinunkba.

Van-e valami extra szépségtipp, amelyet érdemes ilyenkor bevetni?
Télen kifejezetten ajánlom a savas hámlasztást, amely az egyik leghatásosabb arcápolási lépés lehet ezekben a hónapokban. Bőrtípustól és egyéni igénytől függően számos hámlasztó sav állhat a rendelkezésünkre, például glikolsav, tejsav, mandulasav vagy szalicilsav. Érdemes a választás előtt kozmetikussal konzultálni, hogy valóban optimális eredményt érjünk el. A hámlasztás szépen megújítja bőrünk szerkezetét, csökkenti az apró ráncokat vagy éppen a nyáron szerzett pigmentfoltokat. Bőrünk szó szerint megújul.

A másik hasznos szépségtipp az ajkunk megfelelő ápolása. Erről se feledkezzünk meg, hiszen ez az a részünk, amelyen hamar nyomokat hagy a téli időjárás. Használhatunk bármilyen természetes olajat tartalmazó ajakápoló balzsamot vagy kimérve is vehetünk bioboltokból sheavajat vagy kókuszolajat.

Ti másképp ápoljátok az arcotokat télen?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.