Magas-Tátra, a valóságban lenyűgözőbb, mint a képeken!

Jó, legyen... Menjünk a Magas-Tátrába - mégiscsak egyszer van a pasimnak 30. születésnapja. És mivel folyton azt mondogatja, hogy ő oda mennyire szeretne eljutni, hát akkor legyen ez a meglepi - beszélem meg magammal.

Mondjuk, könnyebb lenne a dolgom, ha egy olyan helybe lenne szerelmes, ahol akad némi tengerpart - esetleg aranyló homok és napsütés. Mert hát a tél kezdetén elutazni a Tátrába nagyjából olyan lehet, mint beülni a fagyasztóládába egy tájképpel a kezedben - vagy legalábbis én így képzeltem.

A monumentális hegyek tekintélye...

Már órák óta autókáztunk a cél felé, amikor egyszer csak Poprád közelében előbukkant az erdőből a Magas-Tátra, a maga hófödte hegycsúcsaival. Hát gyerekek, rengeteg képet láttam már havas hegyekről, de ez így élőben egészen más volt. Lehúzódtam az első sáros-lápos szántóföldre, hogy egy kicsit hadd gyönyörködhessünk a tájban. "Wow, hát ez meg hogy? Mi ez? Úristen, tényleg havas a teteje! És mekkora óriási? És milyen szépen fodrozódnak rajta a felhők!" - mondogattuk egymás szájából kivéve a szavakat. Itt már azért éreztem, hogy ez a hegység bizony flörtöl velem...

Forrás: Lovay Fruzsina saját képe

Kövesd a túraösvényt - ne azt, a mááásikat!!!!

Túrázni menni a Magas-Tátrában igazi kihívás - hiszen ránézésre, térkép alapján nem tűnik ez akkora kalandnak. Arról nem is beszélve, hogy aki még sosem mászott hegyet, annak az, hogy 200-400-600 méteres szintemelkedés, nagyjából semmit nem mond. Szóval, én úgy voltam, hogy válasszuk ki a legmagasabbat, aztán uccu neki, csapassuk felfelé a tappancsainkat! A páromnak azért szerencsére több esze van, mint nekem - ezért nekiállt ilyenekkel foglalkozni, mint kilométer/óra vs. napos órák száma. Így pedig kiderült, hogy télen legkésőbb fél 4-kor el kell hagynunk a hegy lábát, különben ránk sötétedik, és megesznek minket a szamócát gyűjtögető barnamedvék.

Forrás: Lovay Fruzsina saját képe

Mi a Lomnici-csúcsot választottuk (2634m), ahová felfelé menet rengeteg emberrel találkoztunk. Fiatalok, idősek, magányos farkasok (nem szó szerint) és csapatok egyaránt jöttek-mentek a hegyen. Nem gondoltuk volna, hogy egy tapasztalatlan földi halandó is nekivághat egy ilyen útnak - pedig de.

A hegy élővilága önmagáért beszél: 500-1000 méter között erdők és kis ösvények tarkítják a panorámát, míg feljebb sűrű fenyőfákat és kisebb-nagyobb hókupacokat láthat az ember. Furcsa érzés, hogy néhány óra alatt olyan magasságokba lehet jutni, ahol már közelről is láthatsz havat. Számomra ez hatalmas élmény volt. Nem beszélve arról a gyönyörű hegyi patakról, ami 1600 méter magasból zúdul le a mélybe.

Forrás: Lovay Fruzsina saját képe

Lombkorona tanösvény

Hát aki ezt kitalálta, annak óriási pacsi! Nagyon poén egy olyan sétányon bandukolni, ami frankón egy magasságban van a lombkorona szinttel. Azt már nem is merem mondani, hogy milyen szép volt a táj, mert a "csodás panoráma", mint kifejezés, már réges-régen kevés ahhoz, hogy körbeírjam, mit éltem át. Maradjunk annyiban, hogy láttam olyan pontokat, ahol az ég összeér a földdel, és ez egyszerűen felfoghatatlan!

Forrás: Lovay Fruzsina saját képe

Tátra Nemzeti Park

A képek alapján ez a nemzeti park maga a földi Paradicsom. Ehhez képest alig találtunk oda, mert hatalmas köd volt. Végig olyan érzésünk volt, mintha egy doboz tejfölben próbálnánk autózni, és végül eljutottunk egy tóhoz. Ami persze nagyon szép volt, de közel sem olyan, mint a képeken. A nemzeti parkban azért el lehetett bandukolni: valódi csend és béke járja át az egész helyet, kényelmes sétáló utakkal tarkítva. Annyira jól elvoltunk, hogy véletlenül átsétáltunk Lengyelországba.

Forrás: Lovay Fruzsina saját képe

Senki ne kérdezze, hogyan... Viszont nagy megdöbbenésünkre a visszafelé vezető úton már nem volt köd - és akkor végre mi is megláttuk azokat a szép tájakat, amiket addig csak a képeken. Pedig már majdnem rá tudtam fogni a Tátrára, hogy csak vetít meg kamuzik, de nem... Ez tényleg így néz ki élőben is!

Amire azért készülj fel, HA télen mész a Magas-Tátrába...

  • November végével rengeteg túraútvonalat lezárnak. Főleg azért, mert a havazás miatt veszélyessé válhatnak, illetve azért, mert csomó természeti folyamat zajlik ebben az időszakban - és a helyiek igyekeznek óvni a természetet. Szóval, mielőtt nekivágsz egy hegynek, nézd meg, hogy fel szabad-e menni oda!
  • Mivel bármelyik pillanatban elkezdhet hullani a hó, hólánc nélkül NE fuss neki egy ilyen utazásnak!
  • Töltsd le az OpenStreetMap nevű telefonos alkalmazást, amellyel könnyedén - és érthetően - tudsz túrákat tervezni magadnak! Ugyanis az összes létező túraútvonalat ismeri - még azt is, amelyiken csak szöcskék járnak. Zseniális!
  • A szlovákok nagyon kedvesek és segítőkészek, de tapasztalataink szerint egy kukkot sem beszélnek angolul. Komolyan, még a szállásadónk sem, pedig ott azért van turizmus. Szóval, készítsd fel a kreatív éned némi Activity partyra - mert a hosszú, magyarázós angol körmondatok itt nem segítenek.
Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Lovay Fruzsi saját képe

    Ezt olvastad már?