3 szuper sütőtökös recept, amit muszáj kipróbálnod!

Nem tudom, ki hogy van vele, de én kiskoromban irtóztam a sütőtöktől - és jó messzire el is kerültem. Aztán egyszer csak eljött a pillanat, amikor egy kedves ismerősömnél sütőtök illata szállt a levegőben, és azt éreztem, nekem ezt most meg kell kóstolnom.

Finom volt, édes volt, és melegséggel töltötte meg a szívemet. Az ősz legnagyobb favoritja magában is nagyon finom, de többféleképpen is el lehet ám készíteni. Leves, főétel vagy desszert: mindenhogy tökéletes választás.

Sütőtökkrémleves

Ez az egyik kedvencem. Egyszerűen csak eszed, és benne van az ősz, de tényleg.

Hozzávalók:

  • egy közepes sütőtök
  • 1 liter alaplé (víz + 1 leveskocka)
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál vaj
  • só, bors, kakukkfű
  • tökmag
  • narancs
  • balzsamecet

Elkészítés:

A sütőtököt megmosod, kettévágod, kiszeded a magját. Addig sütöd, míg megjelenik és karamellizálódik a cukor a tetején (kb. 45 perc 200 fokon).

A megsült sütőtököt az alaplébe kanalazod, és hozzáadod a fűszereket. Igen-igen, ízlés szerint - ki mennyire szereti sósan, borsosan, kakukkfüvesen.

Belenyomod a fél narancs levét, nem kell túl sok, mert akkor savanyúvá válik a leves.

Ezt követően összeturmixolod, hozzáadod a tejszínt és a vajat is, hogy még krémesebb legyen.

A tálaláshoz száraz serpenyőben tökmagot pirítasz, mivel csak így adja ki igazán az aromáját.

Hozzáadhatsz még pirított kenyérkockákat és pár csepp balzsamecetet, mindkettővel isteni.

Forrás: Shutterstock

Töltött tök

Nagyon látványos, nagyon finom, és még egészséges is. Ha egy ilyen fogással kápráztatod el a családodat/barátaidat, tutira megkapod a konyhatündér címet.

Hozzávalók:

  • 2 db tök
  • 50 dkg darált hús (csirke, marha, sertés is lehet)
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • só, bors, pirospaprika, őrölt kömény
  • 20 dkg sajt
  • olívaolaj

Elkészítés:

Mosd meg a sütőtököt, vágd ketté, szedd ki a magját. Tedd egy tűzálló tálba, és 200 fokon 45 perc alatt süsd puhára.

Ezalatt az apróra vágott vöröshagymát kevés olívaolajon dinszteld meg, majd add hozzá a fokhagymát és a húst.

Forgasd át a húst kifehéredésig, ízlésed szerint sózd, borsozd, add hozzá a pirospaprikát és az őrölt köményt.

Rakd hozzá a darabokra vágott paprikát, a paradicsomot, majd párold fedő alatt 20 percig.

Miután a tök megsült, kanalazd ki a belsejét - hogy legyen hely megtölteni -, és add hozzá a raguhoz.

Forgasd át vele, és 10 percig párold őket együtt.

Töltsd vissza a ragut a tökbe, és kend meg a sütőtököt kívülről olívaolajjal. Szórd meg a tetejét sajttal, és süsd addig, ameddig a sajt meg nem pirul.

Forrás: Shutterstock

Tökös muffin

Ha sütőtököt sütöttél, és maradt belőle egy kicsi, a legjobb választás egy finom muffint csinálni belőle.

Hozzávalók:

  • 25 dkg sütőtök pépesítve
  • 2 darab tojás
  • 8 dkg puha vaj
  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 csipet só
  • étcsoki ízlés szerint

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

A megsült sütőtök belsejét kanalazd ki és pürésítsd össze.

A tojásokat, a puha vajat, a cukrot keverd simára, majd add hozzá a tökpürét.

Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a csipet sót, majd keverd hozzá az elegyített masszát.

Tedd bele a fahéjat és a csokidarabokat.

Bélelj ki egy muffinsütő tepsit muffin papírral vagy használj szilikonformát, és töltsd meg őket félig a masszával.

Süsd a muffinokat 180 fokon, addig, míg a belsejébe szúrva egy fogpiszkálót nem marad rajta tészta.

Forrás: Shutterstock

Javaslom, kezdjétek meg a sütőtök szezont! Jó étvágyat!

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?