7+1 dolog, amit tudnod kell, ha Szicíliába utazol!

Szeretsz enni, városokat felfedezni és több ezer éves romok mellett merengeni az életen? Csekkold egyszer a legnagyobb olasz szigetet! Vonz a jólszervezettség, a tisztaság, és nem ritkán vannak emberkerülő napjaid? Akkor jó lesz neked Szicíliában, de egy-két mélypontra azért készülj fel...

A több, mint kéthetes nyaralás során a sziget sokféle oldalát megismertem, és tudom, hogyan éld túl a túlzásba vitt mediterrán életérzést.

Térképészet vs. Szicília - 1:0

A sziget lakosai úgy vannak vele: ők ismernek minden utat meg fát, akik meg nem (az az évi több millió turista), azok így jártak. Nem méltóztatják frissíteni a különböző helymeghatározó rendszerek adatbázisait, azaz a GPS sokszor hülyeséget mutat. Volt, hogy nem létező, beomlott vagy azóta lezárt utakon kellett átverekedni magunkat - és nem, közben nem éreztem, hogy őrült kalandban van részem. Szerencse, hogy a légkondi már alaptartozék, mert az autóutak a tervezettnél így egy-másfél órával hosszabbra sikerültek.

Forrás: Shutterstock

Biztonságos autóvezetés vs. Szicília - 1:0

Ma is felbosszantott valaki az utakon? Hidd el, a mediterrán tempóhoz képest a magyarok biztonságos és előzékeny sofőrök, akik jól ismerik a kreszt. Nálunk ugyanis a két sáv nem három autónyi helyet jelent, a piros lámpánál fékezünk, és tudjuk, mi a szerepe - és a veszélyei! - a leálló sávnak. Arrafelé nem ez a helyzet.

Köztisztaság vs. Szicília - 2:1

Valaki magyarázza meg: miért hagyja lerohadni és miért szemeteli szét ez a nép a régi városait, természeti kincseit és a tengerpartokat?! Oké, nem mindent és mindenhol - mindjárt elárulom, Szicília hol ragyog a tisztaságtól. De jó lenne, ha a minden szigetlakó megértené: a kosz nem a déli romantika jele, hanem az igénytelenségé.

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

Szieszta vs. Szicília - Ha szieszta van, Szicília nincs.

Délután egy és négy óra között megáll az élet. Egy kávét talán meg tudsz inni, de a boltok, áruházak és az éttermek nagy része bezár. Csak csönd, forróság és a nagy semmi. Ez akkor volt kínos, mikor sürgősen egy gyógyszertárra lett volna szükségem. A városban tíz is volt belőle, mindegyiknél lehúzva a redőny. Hogy ügyeletes gyógyszertár? - Te megőrültél!

Rossz partok vs. jó partok - 2:1

Szicília egy sziget (ugye), de mondjuk, Horvátországgal ellentétben nem fürödhető a teljes partszakasza. Sőt, kevés igazán jó "spiaggia", azaz strand van, és ezek nagyon zsúfoltak - bár a napágyak, a színes ernyők és a tisztaság (!) csalogatók. A vízminőségre nincs panasz, több helyen is gazdag élővilág mellett pancsoltam (és életemben először láttam élő polipot).

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

A múlt kincsei vs. népszerű nyaralóhelyek - 6:1

Az antikvitás emlékei, például a Taormina, az agrigentói templomok vagy a Villa Romana del Casale kétezer éves mozaikjai mind csodálatosak. De ne hagyd ki a romantikus barokk városokat, mint Siracusa vagy Ragusa, és életem legszebb halászfalvát, Cefalút se! Felkapott nyaralóhelyre, pontosan San Vito lo Capóba csak egyszer tévedtünk, és szerintem csak a mi ízlésünkhöz nem illett: ha Szicília Siófokjára vágysz, nagyon fog tetszeni!

AgrigentoForrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

Jó kaják vs. még jobb kaják - 5:5

Nem tudsz rosszat enni, válogatni csak a jó és a még jobb között lehet! A pizzára itt is igényesek, de inkább a tészták, a halak és a tengeri dolgok pörögnek náluk. Legalább egy kóstolást pedig Szicília édessége, a cannoli is megér.

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

Macskák vs. Szicília - 10000000:1

Ezek a déliek olyan macskás népek, na! A csúnyától a szépségesig mindenféle cica kódorog a szigeten, és amelyiknek nincs hivatalos gazdija, azt az utca népe eteti. Többször láttunk macskakajával tipegő nénit, aki az út szélén fogott hozzá az állatok élelmezéséhez. Tehát egész Szicília nagy macskatulajdonos: és ahogy ezt leírom, máris kedvesebbnek tűnik ez a hely! Szicília, én (mégis) így szeretlek!

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe
Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?