Egy tűzpiros Mustanggal kocsikáztuk körbe Vegast

Amikor eldöntöttük, hogy autót bérlünk, és mint egy igazi road movie-ban, felfedezzük Amerika nyugati partját, kétféle reakció érkezett rá. Az első a rémült tekintetek hada volt: "Meg vagytok őrülve, így kezdődnek a horror filmek!" A másik pedig: "Azta, életetek nagy élménye lesz!" Spoiler: a második tábornak volt igaza.

Végül idő hiányában finomítottunk az elképzeléseinken, és csak egy Las Vegas és környéke túra lett belőle. Kata már írt a csillogó Vegasról, de engem inkább a természet vonzott. Az autó pedig nem lehetett más, mint egy tűzpiros Mustang. Milyen meglepő, ehhez a férjem ragaszkodott... 

Forrás: Jónás Zsófi saját képe

A szabadság földje

Elég sok helyen voltunk már, de azt a fajta szabadság érzést, amit ez az út adott, sohasem tapasztaltam. Amerika hatalmas, a nemzeti parkjaiban pedig szó szerint el lehet veszni. Jó néhányan meg is teszik ezt minden egyes évben - persze nem önszántukból. Ha az ember megunja Vegast (amit egyébként nagyon hamar meg lehet, csak szólók), akkor a város környékén rengeteg varázslatos helyet talál. Mi a Death Valley, a Red Rock Canyon és a kihagyhatatlan Grand Canyon mellett tettük le a voksunkat.

Forrás: Jónás Zsófi saját képe

Death Valley

A Halál völgye semmihez sem hasonlítható. Néha olyan érzésem volt, mintha a Marson lennék (Zabriskie Point), néha pedig a Holdon (Badwater). Ez az a hely, ahol már maga az út is egy csoda.

Forrás: Jónás Zsófi saját képe
Forrás: Jónás Zsófi saját képe

Kocsikázni a gyönyörű, végtelenbe tartó utakon életem egyik legnagyobb élménye volt. El tudtam volna tölteni egy egész hetet ott, szó szerint a semmi közepén. Azonnal magával ragadott a táj békessége. Hazafelé autózva pedig még egy prérifarkas is kicammogott elénk az út közepére. De rutinos versenyzőként azonnal felmérte a helyzetet, és továbbállt. Mi meg csak pislogtunk, hogy ez tényleg megtörtént, és milyen mázli, hogy nem ütöttük el szegény párát.

Forrás: Jónás Zsófi saját képe

Red Rock Canyon

Hobbi természetfotósként nem volt kérdés, hogy naplementés képeket is kell készítenünk. Ehhez pont a legjobbkor érkeztünk Red Rock Canyonba, Death Valley-ből hazafelé. Igaz, a vörös sziklákról így lemaradtunk, de a hegyek mögött lenyugvó Nap mindenért kárpótolt. Ha nem szeretnél sokat autózni, de szívesen látnál egy természeti csodát, akkor a Red Rock Canyon a te helyed. Csak 30 percre van Vegastól, így egy pár órás kirándulásnak is tökéletes.

Forrás: Jónás Zsófi saját képe

Grand Canyon és Arizona

A Grand Canyon egyszerűen kihagyhatatlan. A világ egyik csodájaként emlegetett hely legnyugatibb pontjához, a Skywalkhoz 2,5 órát autóztunk Vegastól. Ám itt sem unatkoztunk út közben. Ha már arra jártunk, megnéztük a Hoover-gátat is, ami olyan tériszonyosoknak, mint én, "kötelező" program.

Forrás: Jónás Zsófi saját képe

Az arizonai táj elképesztő, egymást váltották a látványosságok, mint a semmivel sem összetéveszthető Joshua tree-k és a kietlen falvak. Tisztára, mint a filmeken. A Grand Canyon pedig tényleg lélegzetelállító. Erre egyszerűen nem lehet felkészülni.

Forrás: Jónás Zsófi saját képe

A Skywalk a helyi indián törzs területén fekszik, így a Hualapai törzzsel is megismerkedhettünk. Csak álltam, és bámultam a mélységet. Záróra tájékán úgy kellett minket kitessékelni.

Amikor elkezdtem szervezni ezt az utat, még én sem voltam teljesen biztos benne, hogy akarom-e. Annyira messze kerültem a komfortzónámtól, hogy térkép kellett hozzá, hogy egyáltalán visszataláljak. De mondhatom, nagyon is megérte! Nemrég jöttünk haza, de már most visszamennénk!

Tippek:

Mindig legyen nálad elég ivóvíz, főleg, ha Death Valleybe mész, mert hamar nagy bajba kerülhetsz nélküle! Ez ugyanis egy sivatag, ahol nem ritka a 40 fok fölötti hőmérséklet sem.

A nemzeti parkokba behajtási díjat kell fizetned. Ez Death Valley-ben 25 dollár 7 napra, a Red Rock Canyonba 7 dollár egy napra. A Grand Canyon Skywalk pedig egy privát létesítmény, többféle belépőjeggyel.

Figyelj a benzinre, mert itt nincs minden sarkon egy benzinkút!

Nyitókép: Jónás Zsófi saját képe

Ezek is érdekelhetnek