sör nők Bolbás Ildikó tudnivalók kisokos
Hazánkban mostanában egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kézműves sörök. Szaporodnak a kézműves főzdék, így elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb - ha máshogy nem, a pasid révén - eljuss egy sörözőbe.

Ha nem szereted a sört, de nem akarsz teljesen tudatlanul beülni egy ilyen helyre, akkor ez a cikk neked szól. Akkor is, hogyha valami érdekesebb ízre vágysz, de fogalmad sincs, hogy melyik palackot vedd le a polcról.

Szóval alapvetően két fő csoportot különböztetünk meg. Essen szó először arról, amivel főleg a boltok polcain találkozhatunk!

Lager, avagy alsó erjesztésű sörök

Főleg nagyipari környezetben használt eljárás, a lényege, hogy tovább eláll az így készült nedű. Számtalan fajtájú és színű italt készítenek így. Legismertebb típusa a Pils, vagy Pilseni sör. Amely aranyló színével, kesernyés ízével kiérdemelte magának, hogy ha valaki meghallja a sör szót, akkor ez az ital ugorjon be neki először.

Forrás: Shutterstock

Tipp: Szóval, ha nem szereted a sört, ne ilyet válassz! Bár kísérletezni mindig érdemes, hisz egy idő után az először keserűnek ható ízt megszokod, és sokkal kellemesebbnek fogod érezni - persze, ehhez azért kell némi kitartás.

Ale, avagy felső erjesztésű sörök

Ez a másik főcsoport, amivel főleg a kézműves főzdékben találkozhatsz. Vannak nagyobb gyártók, akik szintén elkezdték alkalmazni a mostanában divatos eljárást. Színük a világossárgától egészen a feketéig terjed, ízviláguk is igen változatos, csak a fantázia - és jobb esetben - a jó ízlés szab neki határt. A pultosok általában tudnak segíteni, ha elmondod, nagyjából milyen ízvilág tetszene neked.

Forrás: Shutterstock

Tipp: Ha nem szereted a keserű poharat, a legjobb választás a gyümölcsös sör, ami az ilyen helyeken nem azt jelenti, mint az üdítővel hígított radlerek esetében, hanem, hogy a söröket gyümölcságyon érlelik, így kapják az igazán dögös, gyümölcsös hatást.

Eredetileg a búzasörök is ale sörök, ezért még ezt a típust is idesorolom. Létezik szűrt és szűretlen változata, mindkettőt érdemes kipróbálni. Ezek kevésbé keserű, lágyabb sörök. Régebben citromkarikával javasolták a fogyasztásukat, hogy az akkor még nem tökéletes gyártási folyamat során képződő mellékízt elvegye. Mára ez a probléma megszűnt, ezért kérdezik meg jobb helyeken, hogy kérsz-e bele citromot. Ha az igazi aromáját szeretnéd érezni, nyugodtan kipróbálhatod citrom nélkül is.

Alapvetően minden sörre igaz, hogy keserűségét a komló, édességét a maláta adja, így mindenki megtalálhatja a számára tökéletes ízvilágot, az arányokon múlik minden. Szóval csajok, hajrá, kísérletezzetek bátran, hiszen a sörözés ma már a gasztro kultúra részévé vált!

Bolbás Ildikó

Borkóstolás - totál szakszerűtlenül :Dhttp://www.she.hu/herself/20170729-borkostolas-amator-szint-bor-somloi-apatsagi-pinceszet.htmlSzilveszteri pezsgő kisokos Levitőlhttp://www.she.hu/herself/20161219-pezsgo-koktel-party-etikett-szokasok-fogyasztas.html

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.