Lifehack francia módra: csoki és pezsgő a karcsúságért

Ha stílusról van szó, a "francia nő" egyfajta mérce. Ő a természetes báj, sikkes megjelenés és lazaság szexi egyvelege - amit nem lehet nem csodálni. És van még egy igazán "franciás" tulajdonság, ami egy életen át elkíséri őket: a karcsúság.

Ez nem a génjeikbe kódolt szuperképesség, zsírpárnamentes testüket az életmódjuknak köszönhetik. Nekünk pedig, akik a világ ducibb szegletén élünk, szerencsére már leleplezték a "francia titkot". A francia nők nem híznak - A boldog táplálkozás titka című mű az első pillanattól vonzott - akár egy friss baguette. Éreztem, hogy egy életmód könyv ilyen címmel csak jó lehet! Ugyanis én hajlamos vagyok elveszni a:

"Jó vagyok így? Talán igen. Jaj, mégis egy kövér disznó vagyok, akit utálnak!" önmarcangolásban. Pedig ez a gondolkodás nagyon nem szexi! Sokkal vonzóbb a franciák trükkje: élvezd az életet, és kész! És ne kösd mások orrára, hogy mennyi munka van hurkátlan tested megőrzésében!

Forrás: iStockphoto/Gorulko Andrii

A francia módszer a mértékletességről szól: egyszerre kell jóllakatnunk a bennünk élő hedonistát, és nem kihízni a kedvenc farmerünket. Egy kis kilengés mindig párban jár egy kis koplalással - semmi szélsőség, csak egészséges arányok.

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

  1. Ha egy francia nő a desszertet kíván, akkor lemond a főétel mellé járó kenyérről.
  2. Egy háromfogásos vacsora után nem croissant a reggeli.
  3. Nem a kalóriákat számolgatják, hanem a grammokat: szerintük egy fajta ételből száz gramm bőven elég.
  4. A hangsúly nem a mennyiségen, hanem az ízeken van.
  5. Egyetlen étkezés akár 4-5 fogás is lehet, de mindegyikből csak pár falatot kóstolnak. Ezzel verik át a gyomrukat! Próbáld ki te is: csipegess sokfélét, és úgy eltelsz, mintha egy lábasnyit tüntettél volna el.
  6. Ételeik könnyűek: sok zöldség és gyümölcs, kevés hús és tejtermékek és nagyon kevés zsír.
  7. Az édesség pedig nem a hétköznapok, hanem az ünnepek szereplője.
  8. Ha pedig egy francia nő útra kel, tudja, milyen trükkökkel előzheti meg a kínzó éhséget: egészséges nasik, lehűtött gyógytea, alma. Az kizárt, hogy ő ráfanyalodjon valami kétes minőségű vagy mirelit kajára!
    Forrás: Getty Images/skynesher
  9. Ha a gasztronómiáról van szó, a franciák nem alkusznak meg: az asztalra csak a legjobb minőségű ételek kerülhetnek! Ezt a szemléletet pedig nemzedékről nemzedékre örökítik tovább.
  10. A kisgyerekek megtanulják, hogy az étkezés szent dolog, és a víz oltja a szomjúságot - nem a kóla és a cukrozott gyümölcslé.
  11. Nagy trükkjük még a pezsgő és a bor: (szigorúan) egy-egy deci kiegészíti az étel ízeit, segíti az emésztést és feldobja a hétköznapokat!
    Forrás: iStockphoto/Anna Berkut

A "francia titok" alkalmazásával egy franciának sosem kell lemondania a kedvenceiről, így egy életen át élvezheti a csokoládé, a péksütemények és a sajtok ízeit - hízás nélkül!

Most viszont elég az elméletből, jöjjön a kőkemény konyhai valóság! Elhoztam nektek a ratatouille, vagyis a francia lecsó receptjét. Franciául ugyanis még zamatosabb és könnyedebb ez a műfaj - és elronthatatlan.

Tehát bátran nyúljon mindenki a lábas után!

Hozzávalók:

  • 1 fehér hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kaliforniai paprika
  • 2 cukkini
  • sok csiperke
  • 500 g paradicsompüré
  • szárított oregánó és bazsalikom
  • friss kakukkfű és bazsalikom
  • só, bors

A hagymát felaprítom, és elkezdem melegíteni az olajjal együtt. Ekkor kerül bele az összetört fokhagyma is. Ha üvegesre párolódott, és a lakás fokhagymás aromában úszik, jöhet rá a paprika, a cukkini és a gomba.

Az eredeti padlizsánnal készül, de most nem találtam szép példányt - de hát egy francia nő kreatív és a rugalmas a konyhában (akárcsak a lakás többi helyiségében)! Csiperkével is finom. Ha kezdenek szottyadozni, ráöntöm a paradicsompürét és fűszerezem, majd lefedem. Húsz perc kis lángon történő főzés után még beleszórok egy marék friss bazsit, majd lehúzom a tűzről.

Bon appetit!

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe
SHE

De ha igazán franciáskodni akarsz, a kész ragut még átmerheted egy hőálló tálba, megszórhatod gazdagon parmezánnal, és odapiríthatsz neki a sütőben. Még istenibb lesz!

Nyitókép: iStockphoto

    Ezek is érdekelhetnek