Lifehack francia módra: csoki és pezsgő a karcsúságért
Ha stílusról van szó, a "francia nő" egyfajta mérce. Ő a természetes báj, sikkes megjelenés és lazaság szexi egyvelege - amit nem lehet nem csodálni. És van még egy igazán "franciás" tulajdonság, ami egy életen át elkíséri őket: a karcsúság.
Ez nem a génjeikbe kódolt szuperképesség, zsírpárnamentes testüket az életmódjuknak köszönhetik. Nekünk pedig, akik a világ ducibb szegletén élünk, szerencsére már leleplezték a "francia titkot". A francia nők nem híznak - A boldog táplálkozás titka című mű az első pillanattól vonzott - akár egy friss baguette. Éreztem, hogy egy életmód könyv ilyen címmel csak jó lehet! Ugyanis én hajlamos vagyok elveszni a:
"Jó vagyok így? Talán igen. Jaj, mégis egy kövér disznó vagyok, akit utálnak!" önmarcangolásban. Pedig ez a gondolkodás nagyon nem szexi! Sokkal vonzóbb a franciák trükkje: élvezd az életet, és kész! És ne kösd mások orrára, hogy mennyi munka van hurkátlan tested megőrzésében!

A francia módszer a mértékletességről szól: egyszerre kell jóllakatnunk a bennünk élő hedonistát, és nem kihízni a kedvenc farmerünket. Egy kis kilengés mindig párban jár egy kis koplalással - semmi szélsőség, csak egészséges arányok.
Hogyan működik ez a gyakorlatban?
- Ha egy francia nő a desszertet kíván, akkor lemond a főétel mellé járó kenyérről.
- Egy háromfogásos vacsora után nem croissant a reggeli.
- Nem a kalóriákat számolgatják, hanem a grammokat: szerintük egy fajta ételből száz gramm bőven elég.
- A hangsúly nem a mennyiségen, hanem az ízeken van.
- Egyetlen étkezés akár 4-5 fogás is lehet, de mindegyikből csak pár falatot kóstolnak. Ezzel verik át a gyomrukat! Próbáld ki te is: csipegess sokfélét, és úgy eltelsz, mintha egy lábasnyit tüntettél volna el.
- Ételeik könnyűek: sok zöldség és gyümölcs, kevés hús és tejtermékek és nagyon kevés zsír.
- Az édesség pedig nem a hétköznapok, hanem az ünnepek szereplője.
- Ha pedig egy francia nő útra kel, tudja, milyen trükkökkel előzheti meg a kínzó éhséget: egészséges nasik, lehűtött gyógytea, alma. Az kizárt, hogy ő ráfanyalodjon valami kétes minőségű vagy mirelit kajára!
Forrás: Getty Images/skynesher - Ha a gasztronómiáról van szó, a franciák nem alkusznak meg: az asztalra csak a legjobb minőségű ételek kerülhetnek! Ezt a szemléletet pedig nemzedékről nemzedékre örökítik tovább.
- A kisgyerekek megtanulják, hogy az étkezés szent dolog, és a víz oltja a szomjúságot - nem a kóla és a cukrozott gyümölcslé.
- Nagy trükkjük még a pezsgő és a bor: (szigorúan) egy-egy deci kiegészíti az étel ízeit, segíti az emésztést és feldobja a hétköznapokat!
Forrás: iStockphoto/Anna Berkut
A "francia titok" alkalmazásával egy franciának sosem kell lemondania a kedvenceiről, így egy életen át élvezheti a csokoládé, a péksütemények és a sajtok ízeit - hízás nélkül!
Most viszont elég az elméletből, jöjjön a kőkemény konyhai valóság! Elhoztam nektek a ratatouille, vagyis a francia lecsó receptjét. Franciául ugyanis még zamatosabb és könnyedebb ez a műfaj - és elronthatatlan.
Tehát bátran nyúljon mindenki a lábas után!
Hozzávalók:
- 1 fehér hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 kaliforniai paprika
- 2 cukkini
- sok csiperke
- 500 g paradicsompüré
- szárított oregánó és bazsalikom
- friss kakukkfű és bazsalikom
- só, bors
A hagymát felaprítom, és elkezdem melegíteni az olajjal együtt. Ekkor kerül bele az összetört fokhagyma is. Ha üvegesre párolódott, és a lakás fokhagymás aromában úszik, jöhet rá a paprika, a cukkini és a gomba.
Az eredeti padlizsánnal készül, de most nem találtam szép példányt - de hát egy francia nő kreatív és a rugalmas a konyhában (akárcsak a lakás többi helyiségében)! Csiperkével is finom. Ha kezdenek szottyadozni, ráöntöm a paradicsompürét és fűszerezem, majd lefedem. Húsz perc kis lángon történő főzés után még beleszórok egy marék friss bazsit, majd lehúzom a tűzről.
Bon appetit!

De ha igazán franciáskodni akarsz, a kész ragut még átmerheted egy hőálló tálba, megszórhatod gazdagon parmezánnal, és odapiríthatsz neki a sütőben. Még istenibb lesz!
Nyitókép: iStockphoto