egészség gasztro városi legenda káposzta cékla bukás szuperkaja tündöklés chia mag
Hallottatok a chiamag tündökléséről és bukásáról? A világ egészségtudatos fele az elmúlt pár évben kattant rá egy latin-amerikai növény, a chia termésére. A picike, sötét színű magocskák folyadékba téve a súlyuk többszörösét képesek felszívni, megdagadnak, és puhává válnak.

Ezeknek a felpüffedt szemeknek legendásan jó béltisztító szerepet tulajdonítottak, emellett magas rosttartalmat és rengeteg vitamint. Még fontosabb, hogy a belőlük készített pudingok nagyon jól mutattak az újhullámos reggelizőhelyek polcain. A chia mag lett az igazi szuperkaja: hiszen paleo, vegán, fogyókúrás, és a magas vérnyomástól kezdve a sárgalázig mindenre jó. Vagy mégsem?

Forrás: iStockphoto/Elena Schweitzer

Miután a fogyasztók körében hirtelen népszerűvé vált, a magyar szakintézmények is megvizsgálták a magocskákat - és jöttek a szomorú tények. A Nébih közleménye szerint:

A túlzásba vitt chiamag fogyasztás emésztőrendszeri problémákat okozhat, ezért napi 15 grammnál többet nem lehet belőle enni.

Ez a szabályozás persze érinti a forgalmazást is: a kávézókból eltűntek a chia pudingok, és a bolti csomagoláson kötelező feltüntetni a javasolt napi értéket.

Mégis mi történt? Most akkor mégsem szuperkaja? És mi is az a szuperkaja egyáltalán?!

Az történt, hogy bár a természetes termőterületén a növény fontos táplálékforrás, ám az egész világnak korántsem kell eldobnia a józan eszét a chiamagtól. Allergén, és éppen magas rosttartalmának köszönhetően okozhat bajt a bélműködésben. Én egy kíváncsi ember vagyok, szóval annak idején elkészítettem életem egyetlen chia pudingját. Nem ízlett: se íze, se bűze, ráadásul puha, "Jabba bőr" szerű állaga is taszító volt (persze azért lefotóztam a blogomra).

Forrás: Bébispenót saját fényképe

Azt sem értettem, hogy miért lehet egy Magyarországtól több ezer kilométerre termő dolog egészségesebb, mint például a lila káposzta vagy a cékla?

Ráadásul ezek a zöldségek már réges rég túlestek a tesztidőszakon: az őseink velük élték túl a hosszú, vitaminhiányos időszakokat. Nem véletlenül érdemelték ki ezek is a superfood elnevezést.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A szuperételek ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak vitamint, ásványi anyagokat és mindent, ami jó a testünknek. Rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetünk a boldog és betegségekről menetes életért. A 20. századig az emberiség ismerte hatásaikat, napjainkban pedig újra sztárok lettek. Viszont a szuperételek nem csodaszerek: úgy kezeld őket, mint a természet ajándékait, és ne a trendeket, inkább a nagymamád receptjeit bújd!

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ugyanis nemcsak az Andok lankáin, vagy egy vietnami bokorban teremnek a jó dolgok, hanem minden vidéknek megvannak a maga hősei, az ottani étrendben régóta fontos zöldségek, gyümölcsök, gabonák, húsok és halak. Úgyhogy kapd fel a kosarad, és irány a piac! Itt a receptje például egy isteni meleg salátának. Ideális vacsorára vagy irodai ebédnek, és tele van szuperkajákkal!

Összetevők 4 adaghoz

3 db cékla
2 db lila hagyma
1 csésze zöldborsó
1 zacskó bébispenót vagy madársaláta
fél csésze kecskesajt
egy nagy marék dió
egy nagy marék aszalt vörösáfonya


Az öntethez:
5 ek olívaolaj
2 ek mustár
1 ek méz
1 ek balzsamecet
só, bors

A lila hagymát megpucolom, negyedekre szelem, és a céklával együtt betolom a 200 fokos sütőbe.A hagymák 40 perc alatt puhára sülnek, a cékláknak egy óra kell.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Miután az összes zöldség kint van, megpucolom, és kis kockákra aprítom a céklát is. Egy salátástálba a bébispenótra/madársalátára dobom a sült zöldségeket, és az időközben megfőtt zöldborsót.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ehhez jöhet a darabokra szelt kecskesajt, a dió és a vörösáfonya. Az öntet összetevőit alaposan elkeverem, aztán összeforgatom a salátával.

Fotó: Szabó Gábor - Origo
Fotó: Szabó Gábor - Origo
Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szuper jó étvágyat! ;)

Nyiri Zsuzsi - Bébispenót

Nyitókép: Szabó Gábor

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.