divat interjú kibeszélő öltözködés magazin trend stílus
A divat változik, a stílus örök – mondta Coco Chanel, akinek szavai a mai napig nem mentek ki a divatból. De várjunk csak... Most akkor stílus vagy divat? Van különbség?

A stílus nem egyenlő a divattal és a divatnak sokszor semmi köze a stílushoz, úgyhogy jobb, ha nem keverjük össze e két fogalmat. De akkor mi a stílus, mi a divat és hol a közös nevező? Erről beszélgetünk Kovács Orsolya nemzetközi stílusszakértővel, aki az alábbi interjú keretein belül önt tiszta vizet a pohárba.

Kezdjük is az elején. Mi a stílus?

Ha a személyes véleményemet kérdezed, szerintem a megrendíthetetlen önbizalom. Egy erős karizma. Valaki, akinek ragadós a mosolya, kimeríthetetlen a kedvessége és azt érzed, a közelében szeretnél lenni.

A stílus nem másolható, nem megy ki a divatból, és nem csupán ruha kérdése.

Rendben, és mi ehhez képest a divat?

A divat az életünk része, kikerülhetetlen. Még azok is a XXI. századi divat szerint öltözködnek, akik úgy érzik, tőlük ez a téma távol áll: hiszen ma már nem találunk abroncsos szoknyákat, rizsporos parókákat... Csak azt tudjuk megvenni és felvenni, ami éppen az adott korszak divatja. Ez persze dinamikusan változik, és ha ismerjük magunkat és a saját stílusunkat, pontosan tudni fogjuk, hogy mire mondjunk igent és mire nemet.

Hogyan egyeztethető össze a két jelenség a mindennapokban? Melyik a fontosabb?

Mindkettő az életünk része, a stílusunk belülről fakad, a divat egy külső hatás. A könyvemben úgy fogalmaztam meg, hogy a stílus mérhetetlen szabadság, míg a szigorú értelemben vett divat egy nagyon erős kötöttség.

Mitől lesz stílusos egy nő?

Nagyon fontos kiemelnem, hogy a stílusos megjelenés nem egy „mágikus génnek" köszönhető. Ez mindenkiben benne van. Olyan, mint például a zenei érzék: van, akinél ösztönösen működik, és van, akinek egyszerűen meg kell tanulnia. Tehát a stílusérzék is tanulható, fejleszthető, egyet azonban nem felejthetünk el, ha stílusról beszélünk, méghozzá azt, hogy minden esetben az önismeret az alapja. Az, hogy mint nő, ismerd magad.

Tudd, milyen színekben ragyogsz, miben tűnsz komolyabbnak, miben frissebbnek, és miben válhatsz „láthatatlanná", ha épp ehhez van kedved. Hogy mik azok a fazonok, amelyek igazán jól állnak, és hogy takargatás helyett megtanuld inkább kiemelni az előnyös adottságaidat. Hogyan építsd fel tudatosan a ruhatáradat és miképp vásárolj úgy, hogy aztán az új szerzemény ne árcímkével együtt lógjon évekig a szekrényedben. Ez mind-mind tanulható, és fejleszthető.

Forrás: Kovács Orsolya


És mitől lesz stílusos egy férfi?

Míg a női megjelenésnél nagyon jó a szemnek, ha kihangsúlyozzuk a kifinomultságot, a lágy nőiességet, a férfiak esetében a stílusos megjelenést az ősi férfierő garantálja. Férfi ügyfeleinknek ugyanúgy megmutatjuk, mely színek erősítik a fenti hatást, megtanítjuk a fazonok helyes használatát, ugyanúgy átfésüljük a ruhásszekrényüket, és a közös vásárlások során újratöltjük azt. A különbség csupán az, hogy a férfiak megjelenésénél nem a kifinomultság és a lágyítás áll a középpontban, hanem az erő hangsúlyozása. A karzima nagyon jól áll a férfiaknak!

Hogyan kezdjünk neki, ha változtatnánk a megjelenésünkön és nem csupán divatosak, de stílusosak is szeretnénk lenni ezután?

A legelső lépés, hogy tisztáznunk kell magunkban: mit szeretnénk elérni a megjelenésünkkel? Szeretnék nőiesebbek / férfiasabbak lenni? Szeretnénk párt találni? Fejlődni a karrierünkben?
Netán fiatal édesanyaként öntenénk újra lelket magunkba? Ha megvan a cél - és ezt mi kiemelten fontosnak tartjuk felmérni a stílusprofillal együtt a konzultációinkon -, akkor már könnyen el lehet kezdeni a munkát. Meg tudjuk keresni a célnak megfelelő stílusprofilt, és össze tudunk tenni olyan szetteket, amelyek ezeket a célokat erősítik, a saját színeinknek, testalkatunknak megfelelően. Sokat tud segíteni ebben egy külsős, szakértő szem.

Milyen alapdarabokra van szükségünk ahhoz, hogy kialakíthassunk egy stílusos ruhatárat?

Sokan szeretnének egy általános receptet az alapdarabokra, de nincs ilyen.

Az alapruhatár alapdarabjai mindig attól függnek, kinek az alapruhatáráról beszélünk.

Irodában dolgozol? Banki szektorban? Kreatív szakmád van? Főállású édesanya vagy? Könyvelő vagy? Más-más terület, más-más élethelyzet, más-más gardrób. Ha például egy üzleti ruhatár alapdarabjait nézzük, akkor van néhány elengedhetetlen dolog:

- ropogós fehér ing
- blúz
- selyem topok, topok
- blézer (ha lehet sötétkék)
- szövetnadrág
- ceruzaszoknya
- „kis fekete"
- chino nadrág
- indigó farmer
- és rengetes színek kiegészítő a saját színeinkben: sálak, kendők, szemüvegek, órák, ékszerek, övek, cipők...

Egy a lényeg, bármilyen területen is dolgozz, vagy éld az életed, akkor leszel igazán szabad, ha meg mered mutatni a saját stílusod.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.