PR cikk
Az espressót mindenki ismeri, és el is tudja készíteni, ahogyan a cappuccino vagy a café latte (leánykori nevén: tejeskávé) is sokak számára ismerős ital. A ristrettóról azonban még a kávérajongók közül is kevesen tudják, pontosan micsoda.
Forrás: Best mixer

A profi kávéguruk, akik már Budapesten is színvonalas barista tanfolyamokon tanítják vagy tanulják ezt a szakmát, lehet, hogy megorrolnak érte, de a ristrettót végső soron az espresso kistestvérének is nevezhetjük. Ahhoz tehát, hogy a ristretto készítését és tulajdonságait bemutassuk, először vegyük górcső alá a jó öreg presszókávét.

Espresso: a kávézás alfája

Némi túlzás természetesen van ebben az alcímben, de tény, hogy Olaszországban, a modern kávé hazájában az espresso egyet jelent a kávéval. Ez annyira igaz, hogy sokszor el sem hangzik az espresso szó, rendelésnél egyszerűen csak “egy kávét” (olaszul “un caffé”) kérnek.

Ha olyan espressót szeretnénk inni, ami a nagykönyvben meg van írva, pontosan 7 g kávéőrleményre lesz szükségünk hozzá, valamint 90 fokos forró vízre. A főzési idő is fontos: ideális esetben ez 20-25 másodperc. De a legfontosabb talán a nyomás, ami egészen pontosan 9 bar. Az olcsóbb háztartási kávéfőzők általában ez utóbbit nem képesek biztosítani. Így az ezekkel készített espresso tetején nem alakul ki a jól ismert bársonyos hab, a crema, és az íze sem lesz az igazi.

A ristretto készítésének tudománya

A ristretto pontosan annyi kávéból készül, mint az espresso, és az elkészítéséhez használt berendezés is ugyanaz. A felhasznált víz hőmérséklete is megegyezik, a mennyisége azonban nem. A ristretto az espressóval szemben nem 30-35 ml, hanem ennél kevesebb, mindössze 20-25 ml. Innen ered ennek a kávéitalnak a neve is, ami olaszul azt jelenti: “szűkös”.

Forrás:bestmixer.hu

Első látásra tehát úgy tűnik, hogy a ristretto is az espressóhoz hasonló kávé shot, mindössze arról van szó, hogy kevesebb vízzel készül. Sokan nem is tudják hová tenni, hogy mi értelme egy, a presszókávéval megegyező, de még annál is kevesebb kávéfajtának.

A ristretto esetében ennél azonban többről van szó. Ugyanis nem csak a mennyisége, hanem az előállítás technológiája is megkülönbözteti az espressótól.

Kétféleképpen is készülhet, mindkettő hiteles, eredeti olasz módszer, az adott kávéháztól, baristától függ, ki melyiket választja:

  • Az egyik lehetőség, hogy ugyanannyi ideig készül, mint az espresso. Ilyenkor viszont finomabbra őrölt kávét használnak. Ennek köszönhetően a forró víz nehezebben jut át a kávérétegen, így az elkészült ital mennyisége is kevesebb lesz.
  • A másik módszer, hogy a kávé kivonatolása rövidebb ideig, nagyjából 15 másodpercig tart. Ezáltal a szűrőn átfolyó víz mennyisége is kevesebb lesz, mint az espresso készítésekor.

A különbség: a kávé íze

A lényeg, hogy az elkészítési folyamat eredményeként kevesebb keserű ízanyag kerül az italba. Emiatt a ristretto lágyabb, selymesebb, gyümölcsösebb és kissé édesebb ízű, mint az espresso. Ezért van az, hogy bár legtöbbször magában fogyasztják, a tejalapú kávéitalok készítéséhez is jobban illik, mint az espresso.

A tökéletes ristretto titka

A jó ristretto készítése nem gyerekjáték: mivel a készítési folyamat elején a fanyar ízek dominálnak, ha túl korán befejezzük, a végeredmény igencsak savanykás lehet. Megfelelő kávégép és hosszú kísérletezés szükséges az igazán finom ristrettóhoz.

Ezt azonban megspórolhatod, ha benevezel egy rangos barista akadémia színvonalas barista tanfolyamára. A Best mixer iskola több ilyen tanfolyamot kínál, ahol nem csak a hivatásos kávékészítő mesterek, hanem azok is megszerezhetik a szükséges tudást, akik otthon szeretnének kiváló minőségű kávét fogyasztani. Ha felkeltettük az érdeklődésed, részletes információkért az induló tanfolyamokkal és az iskolával kapcsolatban látogasd meg a Bestmixer honlapját.

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.