Így fogsz kinézni, ha UV-sugárzásnak teszed ki a bőröd

Néhány évvel ezelőtt egy művész képeitől zsongott az internet, aki UV-kamerával rögzítette a járókelők arcát. Ezzel a fotózásban - és orvoslában is - használatos UV-fényforrással hihetetlen felvételek készültek, az emberek döbbenten álltak a saját arcképükkel szemben.

Azt már régóta tudjuk, hogy a Nap káros sugarai nyomot hagynak rajtunk - és ezáltal évről évre roncsolódik a bőrünk. Amellett, hogy a napsugaraknak rengeteg jótékony hatása is van, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy túlzott mennyiségben leégést, korai bőröregedést eredményezhet - hosszú távon pedig bőrdaganat képződéséhez is vezethet. Nem mellesleg gyengítheti az immunrendszert, károsíthatja a szemet, és fényérzékenységet is okozhat.

Sajnos az ehhez hasonló tényszerű megállapítások már nem ütik meg az emberek ingerküszöbét annyira, hogy a tettek mezejére lépjenek a saját egészségük érdekében.

Ám az a videó, amit Thomas Leveritt készített, már képes volt valódi döbbenetet kiváltani az alanyokból - ugyanis belepillanthattak a jövőbe, és megnézhették, milyenné fog válni az arcuk az UV-sugárzás hatására. A felvétel és az előtte-utána képkockák önmagukért beszélnek.

Mit tehetsz saját magadért?

Nos, ha nem szeretnéd, hogy visszafordíthatatlan károkat okozzon a napsütés bőrödön, akkor van 4 tipp, amit érdemes megfogadnod:

 1. Próbáld minimalizálni tavasztól őszig, 10-16 óra között a fedetlen bőrrel való napon tartózkodást! Legyen nálad egy vékony kardigán, kendő vagy kalap, ha nem tudod kikerülni a tűző napot!
 2. Az egyik legrosszabb ötlet, ha szolizni kezdesz a nyári szezon előtt - mondván, hogy "felkészíted" a bőrödet a napfényre. Csak az a baj, hogy ezzel nem felkészíted, hanem kikészíted. Nemcsak nyáron, hanem egész évben kerüld a szoláriumokat - mert gondolom, te sem akarsz azért fizetni, hogy szétroncsold a kollagénrostjaidat.
 3. Kövesd az UV-index napközbeni alakulását, és ennek ismeretében tervezd meg a szabadtéri a programjaidat, főleg kisgyerekkel!
  Forrás: Shutterstock
 4. Használj fényvédőt a leírásoknak és bőrtípusnak megfelelően! Mire figyelj?
 • Nézd meg a lejárati dátumot! Sok kozmetikumon csak a felbontást követő szavatosság van feltüntetve, melyet egy nyitott tégely jelöl benne egy számmal. Ez a szám a hónapok számát jelenti: annyi ideig használhatod fel a terméket - miután felbontottad -, amekkora számot ezen a kis képen látsz. Ám ez nem így van a fényvédő termékeknél, melyeken lejárati dátum is van - és sokszor előfordul, hogy az nem éri el a következő nyári időszakot, ezért a szezon kezdetekor legyél figyelmes, és csekkold!
 • Ügyelj a faktorszámra! A legfontosabb, amit ezzel kapcsolatban tudnod kell, az a védelem mértéke. SPF, azaz sun protection faktor - ezzel jelöljük az UV-B elleni védelem mértéket: 10-15-20-25-30-50-50+. Természetesen minél nagyobb a szám, annál nagyobb védelmet nyújt. Arcra, gyerekeknek, világos és érzékeny bőrűeknek minél magasabb legyen ez a faktorszám, lehetőleg 50+, de minimum >30!
 • UV-A: Mindenképpen keresd ezt a jelzést a terméken, hogy UV-A ellen is védelmet nyújtson! Önmagában kevés csak UV-B sugarak ellen védekezni, mert az UV-A-tól ugyan nem égünk le, de rákot okozhat és öregíti a bőrt.
 • Naptej és napolaj: Fényvédőt csak patikában és parfümériában vegyél, itt nem szabad alternatív megoldásokat keresni, biózni, ökózni... a saját bőrödet viszed vásárra.
 • Mennyiség: Ne spórolj a fényvédőddel, dupla annyi kell belőle, mint egy nappali krémből. A pofidra, nyakadra nyugodtan mehet egy púpozott teáskanálnyi belőle, a test többi részére pedig végtagonként egy lapos evőkanálnyi. A fényvédő krémeket kétóránként ajánlott újra kenni, izzadás vagy fürdés esetén akár még gyakrabban. Egyenletesen oszlasd el, hogy ne legyen foltos a barnulásod!

A bőröd a legnagyobb érzékszerved, vigyázz rá, és elő a naptejekkel! Szép nyarat!

Deák Veronika

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

  Ezt olvastad már?