A harisnya évszázada - azaz egy kis divattörténelem ;)

Mi a valódi nőiesség szimbóluma? Egyértelmű, hogy a harisnya! A kiegészítő, ami észrevétlenül rajtad van, de szinte második bőrként egybeolvad veled.

Egy finom darab ugyanis olyan érzést kelt, mintha semmit sem viselnél, mégis valami pluszt ad hozzá a megjelenésedhez. A harisnya emiatt a századforduló óta minden női fiók elengedhetetlen tartozéka.

Forrás: Calzedonia

Rivaldafényből a hétköznapokba

Az 1900-as években még csak táncosnők hordták, majd szép lassan hölgyek milliói is rájöttek, hogy egy sejtelmesen áttetsző harisnyával könnyen meghódíthatják a férfiak szívét. Ezek a darabok a mai combfixekhez hasonlóan lábszárközépig értek, és masnis, díszes harisnyakötőkhöz rögzítve hordták őket, hogy le ne csússzanak. A szexi loungette harisnyák ezeket az időket hozzák vissza, fűzőkkel, masnikkal és dögös részletekkel.

Forrás: Getty Images/Calzedonia

Selyem és nejlon harca

Az első nejlonharisnyák a második világháború kitörésével egy időben, 1939-ben jelentek meg. Olcsóbbak, tartósabbak és kevésbé sérülékenyek voltak selyemből készült társaiknál, így a hatalmas siker sem maradt el: debütálásuk első napján 780 ezer darabot adtak el belőlük! A műszálas harisnya szépen feszült a testre, meztelenséget sugallt, és a nők bármit megtettek azért, hogy megszerezzék. Úgy tekintettek rá, mint valami tudományos fantasztikumra, amely a selyem luxusérzetet adó fényességét és a pamut erősségét egyszerre birtokolta.

1943 fashion show - Kennards of CroydonForrás: Getty Images/Arthur Tanner

Olcsó trükkök, harisnya mánia mindenhol

A harisnya iránti imádatnak a háború vetett véget, az Egyesült Államok ugyanis nem engedhette meg magának, hogy az ejtőernyőkhöz, sátrakhoz és kötelekhez használt nejlont holmi női hóbortok gyártására pazarolja.

A hölgyek a hiány átvészelésére fekete szemceruzával egy-egy csíkot húztak a lábszárukra, ezzel imitálva a hátsó varrás vonalát. Bevezették a lábsminkelést is, valamint sorra nyíltak a harisnyautánzó krémek felvitelére szakosodott szalonok.

A háború alatt a harisnya olyan volt, mint a '20-as években a szesz: feketepiacokról és amerikai katonáktól lehetett őket beszerezni. Nem véletlen, hogy fiatal lányok tömegei lettek szerelmesek a hazájukért harcoló ifjakba, akiknek a zsebében mindig lapult néhány doboz harisnya - meg persze cigaretta, kóla és rágógumi.

Forrás: Getty Images/Calzedonia

A technika ördögi forradalma

A béke kihirdetése után újraindult a gyártás, a nők eszeveszetten vásároltak, a cégek szinte lépést sem tudtak tartani a megnövekedett vásárlói igényekkel. A pamutkötőgépeket felváltották a körkötőgépek, tehát a harisnyákról eltűnt a hátsó varrás. Az '50-es években tomboló miniszoknya őrület is rátett arra, hogy a szoknya alól kilátszódó harisnyatartó helyett megszülessen végre a harisnyanadrág bugyi résszel rendelkező mai formája.

A luxuscikknek számító termék a '60-as években vált végre mindennapossá, ekkor már a műselymet elasztánnal keverték, amitől még rugalmasabb és kényelmesebb lett a harisnya.

1946 Nottingham - harisnyakötő gyárForrás: Getty Images/ William Vanderson

Trendek Hollywoodtól az ezredfordulóig

Nagy kedvenc lett a necc is, mivel mindenki a filmsztárokat utánozta. A háziasszonyok seperc alatt rákaptak a többféle méretű lyukakból álló harisnyára, melynek sikere abban rejlett, hogy rugalmas volt, és bármilyen stílusba könnyen beilleszthették. A revütáncosnők kötelező darabjaként számon tartott, időtlen klasszikust kristályokkal, hátsó varrásokkal és masnikkal színesítették.

Forrás: Getty Images/ Calzedonia

A '70-es évek és a diszkóláz elhozta a csillogást, a fényes felületeket és a pöttyöket. Ezt az időszakot idézik a csillámló lurex- és a glitteres, ragyogó harisnyák, amelyek tökéletesen viselhetőek egy szép koktélruhához. A polkapettyek pedig pillanatok alatt játékossá tesznek bármilyen egyszerű szettet.

Forrás: Getty Images/ Calzedonia

A bohém '90-es években a nagyobb lyukakkal ellátott farmerszoknya vagy nadrág alá húzott halászháló harisnyák tartoztak az "abszolút kell" kategóriába, de most ezeket tovább tuningolhatjuk! A kis gyöngyöknek, virágoknak és csillagoknak köszönhetően a hideg hónapok is feldobhatóak egy kis vidámsággal.

Forrás: Getty Images/ Calzedonia

Nyitókép: Getty Images/ Calzedonia

    Ezt olvastad már?