önelfogadás szexualitás intimitás
Önmagunk elfogadása a legnehezebb feladatok egyike, de elengedhetetlen ahhoz, hogy átadjuk magunkat a szexuális együttlétekben.

Nagyon sok kihívással kell szembenéznünk nap mint nap, de talán mind közül az egyik legnehezebb küzdelem önmagunkkal, saját magunk elfogadása érdekében történik.
Az önelfogadás vagy annak hiánya az élet minden területére kihat. A szexualitással sincs ez másképp. Ahhoz, hogy át tudjuk adni magunkat az önfeledt élvezeteknek, először saját magunkkal kell tisztában lennünk, saját magunkat kell elfogadnunk.
 

Az önelfogadás az az alapvető lépés, amely nélkül nehéz bármilyen más területen boldogságot és kiegyensúlyozottságot elérni. 

Amikor elfogadjuk magunkat - testünket, személyiségünket, hibáinkat és erősségeinket -, egy olyan belső béke és bizalom alakul ki bennünk, ami áthatja az életünk minden területét, beleértve a szexuális kapcsolatokat is.

Önelfogadás a szexualitásban
Forrás: Shutterstock

A pozitív testkép nem csupán arról szól, hogy hogyan látjuk magunkat a tükörben. Sokkal inkább azt jelenti, hogy milyen kapcsolatot ápolunk a testünkkel és hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Amikor pozitívan értékeljük testünket, megnő az önbizalmunk és az önbecsülésünk, amely magával hozza a nyitottságot és a boldogságot az intim kapcsolatokban is.

Az önelfogadás és a pozitív testkép szerepe a szexualitásban

Ha küzdünk az önelfogadással és negatívan értékeljük testünket, ez hatással lehet szexuális életünkre is. A bizonytalanság és az önbizalomhiány gátolhat minket abban, hogy teljes mértékben élvezzük a szexuális élményeket és közeledést érezzünk partnerünk felé. Azonban amikor elfogadjuk magunkat és pozitívan értékeljük testünket, könnyebben tudunk kapcsolódni másokkal, és élvezni tudjuk a szexualitás minden aspektusát. Az intimitás alapja a bizalom. Amikor magabiztosak vagyunk és elégedettek vagyunk a testünkkel, könnyebben megnyílhatunk mások előtt és építhetünk mélyebb, kielégítőbb kapcsolatokat. 

Az önelfogadás és a pozitív testkép segít megteremteni azt a környezetet, amelyben mindkét fél szabadon kifejezheti önmagát és kölcsönösen támogathatják egymást. 

Az önelfogadás és a pozitív testkép nem csupán cél, amelyet el kell érnünk, hanem folyamat, amelyben folyamatosan fejlődnünk kell.  


Önmagunk elfogadása nem egyszerű feladat

Sok esetben célszerű szexuálpszichológus segítségét kérni, ha nem boldogulunk egymagunk. Minden esetben fontos az őszinteség magunkkal és a párunkkal szemben is. Ha beavatjuk szívünk választottját, biztosan segíteni fog a gátlások feloldásában, önmagunk elfogadásában.  Válasszunk olyan fehérneműket, hálóingeket, amikben magabiztosan érezzük magunkat, amik takarják azokat a testrészeinket, amik miatt adott esetben feszengünk intim együttlétek alkalmával. Sportoljunk, váltsunk életmódot, hogy a lehető legjobb formánkat hozzuk ki magunkból.

Nyitókép: Shutterstock

 

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.