betegség kibeszélő magazin evészavar bulimia
Manapság már szerencsére egyre kevésbé övezi tabu az olyan betegségeket, amik a táplálkozással - és a lelki állapotunkkal - vannak összefüggésben. Ezek közé tartozik a bulimia nervosa is, ami nem összekeverendő az anorexiával.

Bár nincs egyértelműen bizonyított, pontos oka a bulimia kialakulásának, az biztos, hogy pszichés zavar, például depresszió vagy szorongás váltja ki. Előfordul, hogy a beteg öngyilkosságba menekül. A környezetnek, hozzátartozóknak oda kell figyelniük a jelekre, nem söpörhetik szőnyeg alá a problémát.

Ha valaki bulimiában szenved az éhezés és falás, az önsanyargatás és önjutalmazás ördögi körébe kerül, és ebben őrlődik hosszú éveken át.

Az evészavarral küzdő fiatalok példaképei azt tartják, hogy az anorexia és a bulimia életstílus. Ez a felfogás életveszélybe sodorhatja a követőket. A köztudat az anorexiát inkább a modellekhez, a bulimiát depressziós tinikhez köti.

Az előbbi sokkal "látványosabb" betegségnek számít, gyakran sokkoló képek jelennek meg az anorexiában szenvedő emberekről. A bulimia háromszor gyakoribb betegség, mint az anorexia, és a felismerése is jóval nehezebb. Könnyebb titokban tartani, akár éveken át, hiszen a koplalás-falás ördögi köre miatt a testsúly csak kis mértékben ingadozik. Napjainkban a 15-29 éves lányok és nők 3-10 százaléka szenved evészavarban, körülbelül 1 százalékuk anorexiában, 4 százalékuk bulimiában.

A bulimia falási rohamokkal járó betegség. A magányos, titkos falási rohamok során a betegek habzsolnak, majd hányással, hashajtókkal, vízhajtókkal, beöntéssel, koplalással vagy túlzásba vitt edzéssel igyekeznek megszabadulni az elfogyasztott hatalmas kalóriamennyiségtől.

Bár nincs egyértelműen bizonyított, pontos oka a bulimia kialakulásának, az biztos, hogy pszichés zavar, például depresszió vagy szorongás váltja ki Forrás: Shutterstock

A bulimiások gyakran hirtelen felindulásból esznek, isznak, egyszerre nagyon sokat. Annyit, amennyi normál esetben akár több napra is biztosítaná az életben maradást. Mindezt titokban, félrevonultan, csendes magányukban teszik, amikor senki sem látja őket. Ahogyan azt sem, amikor a kínzó bűntudat hatására igyekeznek megszabadulni a pillanatok alatt befalt kalóriák ezreitől.

A bulimiások nagyon is tisztában vannak azzal, mekkora bajban vannak. Ám sajnos minél tovább tart a kezeletlen állapot, annál inkább rabjává válnak ennek a veszélyes szokásnak.

Az emberek én- és testképének alakulásában jelentős szerepe van mások hamis elvárásainak, feltételekhez kötött elfogadásának és szeretetének - így a társadalmi nyomásnak, a különböző médiumok és a szépségipar által közvetített ideáloknak is.

Ugyanilyen mérvadó lehet a családi minta és a szülői kontroll – ami egyszerre eszköz is és elvárás is a problémák megoldására –, valamint a kortárs közösségekben jelen lévő versengés és az egymáshoz való hasonlítgatás. Gyakori az óvodákban, iskolákban a testalkat csúfolása, a verbális bántalmazás.

Nem ritka, hogy gyermekkori sérelmek miatt alakul ki. Például, ha egy gyermek folyamatosan azzal szembesül, hogy nem tud megfelelni a szüleinek, ha rendszeresen olyan ingereket kap, hogy nem elég jó. Ráadásul ez még erőteljesebben mutatkozhat, ha az elégedetlenség kifejezetten a külsejére irányul, hiszen így az a tévképzet alakulhat ki az érintett személy fejében, hogy a boldogság és a súly szorosan összefügg.

Ám az elnyomott sérülések akár éveken, évtizedeken át is rejtve maradhatnak. Bizonyos esetekben egy sikertelen párkapcsolat hívja elő a régi emlékeket, például, ha ugyanazt a megfelelési kényszert váltja ki a partner, mint annak idején a szülők.

A bulimia nem játék, és nem holmi női nyafogás, amit egyszerűen csak úgy abba lehet hagyni.

Ez étkezési zavar komplex pszichoszomatikus betegség, önpusztítás, önkínzás, de az új szokások, a kitartás és az önmérséklet kivezethet belőle. Ha észreveszed magadon a bulimia tüneteit, mindenképp kérj segítséget, mert minél előbb elkezded gyógyítani magadat, annál könnyebben juthatsz túl a betegségen.

Tapasztaltál már a környezetedben bulimiára utaló jeleket?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.