Nem megy a szex? Akkor nem is szeretjük egymást igazán?

Mindenki számára fontos, hogy szexuális élete kielégítő legyen. Fiatalnak, középkorúnak, idősnek, nőnek, férfinak, transzneműnek. Heteroszexuálisnak, homoszexuálisnak, biszexuálisnak, transzszexuálisnak, szinglinek, élettársnak, házastársnak. Ez a téma mindenkit érint és érdekel.

A kapcsolat első 2-3 évében, a nászutas időszakban a szenvedélyes, izgalmas és eget rengető szex szinte természetesen jön. Minden új és izgalmas, a partner egyetlen érintésétől vagy pillantásától is izgalomba jövünk. Egy kis idő elteltével viszont a szex rutinossá válhat, előkerülnek a csontvázak a szekrényből, és a mindennapi gondok áthatják az életünket. A szenvedély gyakran elhalványul és a szexuális elégedettség csökken.

couple kissing on the bed on early morningForrás: Getty Images/franckreporter/Franckreporter

DE!

Mindez nem törvényszerű. Nem várhatod el, hogy csak azért, mert "lelkitársak" vagytok, a szenvedély tüze örökké lángolni fog csak úgy magától. A hosszútávú kapcsolatok sok munkát, energiát, odafigyelést és időt igényelnek.  

Mi a boldog szexuális élet titka?

Egy kutatás szerint kétféle ember létezik: aki a "szexuális végzetben" hisz, illetve aki a "szexuális növekedésben". A kérdés az, hogy te melyik csoportba tartozol. Mert alapvetően ez határozza meg, hogyan alakul a szexuális és párkapcsolati elégedettséged.

Szexuális növekedés

Ha abban hiszel, hogy a jó szexuális élet sok munkát és energiát igényel, akkor valószínű ebbe a típusba tartozol.  

Aki így gondolkodik, elfogadja, hogy a változás és a "munka" a szexuális élet szerves része. Nem csak elhiszi, hogy a szexuális problémákon dolgozni kell, hanem megakadályozza, hogy ez hatással legyen párkapcsolata minőségére.

Miért jó ez?

A "szexuális növekedés" egy megoldás központú gondolkodásmód, mely megengedően és elfogadóan viszonyul a szexuális nehézségekhez. Így nem okoz frusztrációt egyik félben sem, ami nagyban elősegíti a kommunikációt és a megoldáskeresést. Akik így gondolkodnak, nagyobb eséllyel tudják megoldani párkapcsolati nehézségeiket.

A lángolás hiánya nem ok, hanem következmény!

Forrás: Getty Images/www.peopleimages.com_licence restriction applies/Yuri Arcurs

Vagyis, ha te ebbe a típusba tartozol, és azt érzékeled, hogy 5 hete nem szexeltetek, akkor sem esel pánikba. Nem az az első gondolatod, hogy a párod megcsal/nem szeret/elhagy/rájött, hogy a saját neméhez vonzódik. Hanem végiggondolod, milyen egyéb okai lehetnek annak, hogy mostanában nem kerítettetek sort az intim együttlétre. Munkahelyi stressz?Alváshiány? Hormonális gondok? Egy fertőzés? Vagy csak picit elkényelmesedtetek? Ezek mind megoldható problémák!

De vigyázz! Attól még, hogy megnyugodtál, hogy nem magával a kapcsolattal van baj, meg kell oldanod a szexuális nehézségeket okozó problémát! Mert ha a "felismerés" ellenére a "munka" rész elmarad - vagyis nem dolgozol a megoldáson -, könnyen megromolhat maga a kapcsolat is!

Szexuális végzet

Ha azt gondolod, hogy a szex minősége mindent meghatároz, és pánikba esel, amikor rájössz, hogy 2 hete nem szexeltetek, akkor valószínűleg ebbe a típusba tartozol.

Aki a "szexuális végzetben" hisz, azt gondolja, hogy a szexuális elégedettség annak függvénye, hogy megtalálja-e a szexuálisan kompatibilis partnerét. A szexuális élete tehát gyakorlatilag mérőeszköze a párkapcsolatának: ha nehézségek adódnak az ágyban, akkor azt gondolja, hogy ez magában a kapcsolatban is problémát jelez.

Mi a gond ezzel? Aki így gondolkodik, sokkal nagyobbnak és megoldhatatlanabbnak érzékeli a szexuális problémákat. Így minden ilyen helyzet csökkenti kapcsolatának minőségét - ez pedig mint egy negatív spirál, gyengíti az intimitást és a közelséget.

Forrás: Katarzyna Bialasiewicz photographee.eu/Photographee.Eu

Mit tehetsz, ha a "szexuális végzetben" hiszel?

Lépj hátra egyet! Ha szexuális nehézséged akad, próbáld meg minél körültekintőbben megvizsgálni az okát. Hidd el, nincs egyenes összefüggés a két embert összekötő érzelem minősége, erőssége és aközött, hogy mennyire kielégítő a szexuális életük. Gondolj csak bele! Mind hallottunk már olyan párokról, akik fergetegeseket szexelnek, de amúgy különösebben mély érzelmet nem táplálnak egymás iránt. Néha kifejezetten semleges a viszonyuk.

Pont ugyanígy működik ez fordítva is. A legfantasztikusabb, mély érzelmeken alapuló kapcsolatban is vannak szexuális mélypontok.

Nagyon sok minden befolyásolhatja az ágyban eltöltött idő minőségét!

A partner személye vagy a párkapcsolat megromlása csak egyike azoknak a tényezőknek, melyek hatással lehetnek a szexuális életedre. A munkahelyi stressz, kevés mozgás, alacsony önértékelés, gyász, hormonális hatások és még sok más is okozhat problémákat. Ne juss rögtön arra a következtetésre, hogy veletek - mint összetartozó párral - van a gond!

Szóval mielőtt "ez már egy veszett ügy" felkiáltással kilépsz a kapcsolatból, próbálj meg kommunikálni! Oszd meg kétségeidet és félelmeidet a pároddal. Légy nyitott az ő félelmeire és kétségeire is, hogy azt érezze, megoszthatja veled búját-baját. Így elkerülhetitek a félreértéseket, és közösen kereshetitek a megoldást - ha van (és általában van). A közös megoldáskeresés élményével pedig kapcsolatotok egy új, sokkal nyitottabb és sikeresebb szakaszába érkezik.

Nyitókép: iStockphoto

Ezek is érdekelhetnek