A nárcisztikus nő húsdarálójában

Simán lehet, hogy a te környezetedben is akad néhány keményvonalas önimádó. Innen ismered fel őket.

1. Nem bírja ki, hogy ne rá figyeljen mindenki

Ha épp nincs semmi pozitív, amivel felhívhatná magára a figyelmet, akkor vitákat és ellentmondásos szitukat generál maga körül - hogy azért mégiscsak ő legyen az első számú beszédtéma. És ha kell, még célpontot is választ magának, akit kedvére szapulhat. Mindeközben újra átélheti a hatalom mámorító érzését, amit aztán mások felé is demonstrálhat. Az a legjobb fegyver ellene, ha egyszerűen nem reagálsz a támadásaira: a közönybe ugyanis belepusztul...

2. Arra használja a szexualitását, hogy másokat manipuláljon

Nem feltétlenül szakmai és anyagi érvényesülés érdekében használja a bájait, hiszen ahhoz túlzottan is büszke - nem szorul ő protekcióra, kikaparja magának a gesztenyét. Viszont ha teheti, örömmel rendel maga alá érzelmileg másokat, hogy kielégítsék a szükségleteit és kiszolgálják a szeszélyeit. Időnként olyan finoman és elegánsan manipulál, hogy észre sem veszed.

3. Saját részeként tekint másokra - különösen a gyerekeire

A nárcisztikus anya egy igazi rémálom: csak akkor szeret, ha úgy viselkedsz, ahogy neki tetszik, és elfogadni is csak akkor fog, ha valóra váltod az álmait. A legtöbbször viszont inkább elhanyagol és cserbenhagy. Egy ilyen szülő olykor még versengeni is képes a gyermekével, testvérével, anyjával vagy a párjával...

4. A szép gesztusok embere, de eldob, ha nincs szüksége rád

Mindegy, hogy barát, szerető vagy kolléga vagy-e, a nárcisztikus nő először az egekbe emel, hogy kötődni kezdj hozzá - és az érzéshez, hogy különleges emberként tündökölhetsz mellette. De azonnal elengedi a kezed, ha nincs már rád szüksége. Aztán megaláz, kisemmiz és magadra hagy - ne csodálkozz, inkább kezdj el azon dolgozni, hogy mielőbb meggyógyuljon a lelked!

5. Gyakran láthatod szerelmi háromszögek középpontjában is

Simán előfordulhat, hogy egyszerre több partnere is van: elvégre több ember is akadhat, aki épp a hasznára válik. Lelkifurdalás nélkül gázol át másokon, rombol szét házasságokat, családokat - és sokszor csak azért nem szakít, mert a talonban tartott partnere "még jól jöhet valamire".

Forrás: Shutterstock

6. Hiányzik belőle az empátia

Mindannyiunkkal előfordul, hogy megbántunk másokat, de a nárcisztikus - velünk ellentétben - sosem érez valódi bűntudatot emiatt. Legfeljebb azon bosszankodik, hogy árnyék vetődött rá, ezért grandiózus gesztusokkal igyekszik jóvátenni a hibáját. Emögött azonban soha nincs tényleges együttérzés, ne is várd tőle...

7. Gyakran irigy, ilyenkor kicsinálja a konkurenciát

Ha mindketten sajtkészítők vagytok, akkor ő lesz az, aki előbb-utóbb belepisil a sajtodba, hogy az övé lehessen a jobb. De legalábbis elterjeszti, hogy tőle csórtad a receptet. És mivel teljesen meg van győződve a maga különleges és egyedülálló mivoltáról, ezért képes el is hinni, hogy ez valóban így történt.

8. Képtelen elviselni a negatív kritikát

Bár a felszínen intelligensnek és korrektnek tűnhet, a valóságban azonban nem viseli jól a kritikát. Többnyire addig piszkálja a kritikusát, míg hiteltelenné nem teszi a személyét - így próbálja egyértelműsíteni, hogy aki nem kerül maradéktalanul a hatása alá, az valójában téved.

9. Nem tudja, hogy hol a határ - de nem is érdekli

Időnként egyáltalán nem érzékeli a határokat - bármiről is van szó -, hiszen egy olyan világban él, amelyben ő mindennek az alfája és ómegája. Bármit képes megtenni a saját érdekében:

  • Simán lefekszik a legjobb barátnője pasijával.
  • Az apja ellen fordítja az anyját.
  • Kifecsegi egy jó barát legféltettebb titkát.

És sokszor észre sem veszi, hogy milyen gáz ez az egész. Sőt, általában úgy érzi, joga van kedve szerint keverni a kártyákat.

A szakemberek azt mondják, aki nárcisztikus személyiségzavarral él, az aligha változik. Hiszen az önismeret, önfejlesztés útja legtöbbször fájdalmas felismerésekkel van kikövezve. Ezért az a legjobb, ha tartod a távolságot...

Nyitókép: AFPforum

Ezek is érdekelhetnek