Van arra recept, hogy a sok csalódás után miként bízzak újra?

Vajon van recept arra vonatkozóan, hogyan bízzunk meg újra és újra másokban, amikor az érzéseink ingatag lábakon állnak?

Egy hajótörött érzése kezd kibontakozni bennem, ha erre gondolok. Akin sebek tucatját ejtették már, az nem tud csak úgy egyik napról a másikra újra hinni másoknak. A kételkedés mindig ott fog csücsülni a vállain, és megpróbál éket verni közé és a bizalom közé. Nehéz ügy ez, pláne, ha többször is csorba esett a bizalmon. Egy pici rés akár óriásira is nőhet. Persze, azt mondják, minden ember tiszta lappal indul és megérdemel egy újabb esélyt, de néha úgy érzem, hogy az én bizalmam rejtett kis fiókjait már egytől egyik kihúzogatták a férfiak a múltból és mára nem maradt más, csak üres fiókok. 

Számomra ez egy kényes dolog lett, és ahogy idősödöm azt érzem, hogy egyre nehezebb megbíznom másokban. A csalódások, amiket felhalmoztam a röpke 35 év alatt, azok gyanakodóvá tettek, és az elején inkább tartom a tíz lépés távolságot. Idővel úgyis kiderül, hogy kinek szavazok bizalmat, de az is előfordulhat egy párkapcsolat esetén, hogy tévedek, hiszen ez mindig benne van a pakliban. A párkapcsolat számomra nagy falat. Sokszor már akkor is gyanakodni kezdek, amikor nem kellene és egyáltalán nem indokolt, elrontva ezzel az aktuális bimbózó kapcsolatomat.

Forrás: Shutterstock

Talán a legtöbb sérülést akkor szedtem össze, amikor megismerkedtem Szabolccsal, aki a párja mellett nekem is csapta a szelet. Ez egy régi sztori, és én elég naiv voltam akkoriban. Könnyedén a bizalmamba férkőzött, mert nagyon bejött külsőleg-belsőleg egyaránt, ő pedig ezt pontosan tudta. Kihasználta a naivitásomat, évekig hitegetett és fogva tartott érzelmileg. Ez a tapasztalás volt az, ami miatt most egyszerűen képtelen vagyok kiverni azt a fejemből, hogy egy férfi sem hűséges. Tudom, hogy ez nincs így, és körülöttem is sok a jó példa, de nagyon nehéz ezeket a gondolatokat kizárni, és átadni magamat azoknak az érzéseknek, melyek egy kapcsolat kezdetén vannak.

Szabolcs alaposan eljátszotta a bizalmamat, és a sok ígérgetés teljesen romba döntötte az önbecsülésemet. Sokáig reménykedtem abban, hogy valósak irántam az érzései, de végül beláttam, hogy sose fog elválni, a kényelem nagy úr, és ő attól érzi jól magát, ha a felesége mellett szédítheti a fiatal, naiv lányokat, mint amilyen én is voltam. Azóta is nyalogatom a sebeimet és próbálok újra bízni, egyelőre nem nagy sikerrel.

Nagyon fontos tényező a bizalom helyreállításában az idő, hiszen a korábbi rossz tapasztalatokat fel kell dolgoznunk és tudatosítanunk kell magunkban azt, hogy egy új férfira nem vetíthetjük rá a korábbi rossz tapasztalatainkat, mert így sosem tudjuk megnyitni a szívünket másoknak. 

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek