párkapcsolat kibeszélő konfliktus párkapcsolati játszmák
A játszmák abszolút nem alapvető részei egy harmonikusan működő párkapcsolatnak. Ezt jó, ha már a legelején tisztázzuk. Az, aki ilyen eszközökkel él, túlnyomó többségben bizonytalan, mert nem meri felvállalni a valódi problémát.

Miről is szólnak a párkapcsolati játszmák? Adódik egy konfliktushelyzet, vagy régóta fennáll egyfajta feszültség , ám ahelyett, hogy ebbe nyíltan beleállnánk, inkább átkonvertáljuk egy felszínes veszekedésbe, nézeteltérésbe, és ott reagáljuk le egymást.

A párkapcsolati játszmák funkciói:

  • feszültségcsökkentés
  • a valóban ártalmas helyzetek elkerülése (amik akár a kapcsolat végét is jelethetik, vagy a felelősségre vonásunkat)
  • a fennálló egyensúly fenntartása (le vannak osztva a szerepek, a játszmáknak köszönhetően pedig úgy is maradnak)

Most lássunk pár példát a teljesen felesleges, sőt, inkább kapcsolatromboló hatású játszmákra!

Meg vagyok sértődve, ezért ma nincs szex / vacsora... stb. A szülő bünteti a gyermekét valami számára fontos dolog megvonásával. Mondjuk gyorsan tegyük hozzá, hogy ez a módszer abban a felállásban sem egészséges. De egy kapcsolaton belül nincs gyerek-szülő leosztás!

Forrás: Shutterstock

Mi a baj? Semmi – Ezt sztereotipikusan a nők szokták alkalmazni, de sok férfinél is megfigyelhető. Ez is csak arról szól, hogy a másik érezze, neked rossz, de ellehetetleníted számára a feloldását.

A múlt hibáinak felemlegetése – A múlt, az már elmúlt. Felhozni a több évvel ezelőtti hibákat, ráadásul abszolút lehetetlen helyzetekben nem csupán kicsinyes, de övön aluli is.

Te mindig..., Már megint... - Általánosítással dolgozni egy párkapcsolat dinamikáján öngól. Ezzel ugyanis csak ellenállást, sértődést, vagy épp meghunyászkodást érhetünk el.

Ha te nem lennél... - Akkor például nekem nem kellene ennyit dolgoznom, elvállalhattam volna azt a vidéki munkát, nyugodtan telnének az estéim, nem kellene minden este főznöm... stb. Ez egyszerű bűntudatkeltés, ami már-már mártír szerepbe is helyezi a fölényeskedő felet.

Hát igen, de... - Felhozol nőként egy problémát – mivel ez elsősorban a gyengébbik nem fegyvere –, de igazából legbelül nem akarod megoldani. Játszod mindezt úgy, hogy tudva levő, a férfi problémaorientált, segítene, de te nem hagyod – béna kifogásokra hivatkozva. Ez pedig frusztrálttá teszi a párodat, te pedig érezheted, hogy képtelen neked segíteni.

Sose figyelsz rám! – A legnagyobb ütőkártya, amit bármikor ki lehet játszani, még úgy is, hogy semmi alapja sincs. Ezzel az egy mondattal robottá redukálod a párodat, akinek mindig, mindenre emlékeznie kell. Ráadásul remekül fel lehet a belőle kirobbanó veszekedés fonalára fűzni még ezernyi sértő és bántó dolgot. Te leszel a meg nem értett, nem fontos személy, amivel kiütöd a társadat.

A játszmákat gyakran a gyerekkorunkból hozzuk. Hallottuk, hogy a szüleink mit „játszottak" egymással, és tudattalanul mi is bevisszük ezeket a párkapcsolatunkba. Hiszen mintákat követünk, így jogosan érezhetjük úgy, hogy ezeknek helye van a szerelemben. Pedig nincs.

A párkapcsolati játszmák során nem oldódhat meg az alap – igazi – konfliktus, ami determinálhatja akár a kapcsolat végét is, de a negatív környezetet egészen biztosan fent fogja tartani.

Mennyivel egyszerűbb lenne leülni egymással szemben, és én-üzenetekkel, nyíltsággal, a másik bántása nélkül kimondani, mi okoz bennünk feszültséget. Együtt keresni megoldásokat ahelyett, hogy lepedőt húznánk azokra.

Te játszmázol a kapcsolatodban? - Csak őszintén!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.