hűtlenség kibeszélő chat megcsalás
Zsóka hónapok óta zaklatott és türelmetlen, a munkahelyén éppúgy, mint otthon. Nem ok nélkül: gond van a párkapcsolatával, és ez a mindennapjaira is rányomja a bélyegét. Pedig a férje nem jár el ok nélkül otthonról.

Nem kocsmázik, nem beszél vele durván, és a háztartásba is besegít. A kívülállók számára akár tökéletes házasság is lehetne az övék. Mégis, esténként görcsbe rándul a gyomra az idegességtől. Mert addigra minden teendővel végeznek mindketten: túl vannak a vacsorán, letették a gyerekeket. A házban csönd van és nyugalom, ilyenkor szánhatnának végre egymásra is időt. A férjének azonban két percenként pittyeg a telefonja, és hamarosan elmélyült üzengetésbe merül...

Azt állítja, hogy a munkatársai irkálnak neki, Zsóka azonban már régen rájött, hogy folyamatosan az egyik szingli titkárnővel csetel. Egyszer mögötte állva bele is olvasott az éppen folyó beszélgetésbe, majd rákérdezett, mi ez. A férje zavarba jött, de azt mondta, nincs ebben semmi, végül is kollégák: miért ne írhatnának egymásnak? A csaj most szakított a vőlegényével, érzelmi válságban van szegény, és nincs kinek panaszkodnia. Puszta emberségből hallgatja meg...

"De neked engem kéne meghallgatnod, és nem őt" - gondolta Zsóka néma fájdalommal, hangosan azonban nem mondott semmit, csak kifejezéstelen arccal bámulta a tévét. Aztán eszébe jutott, hogy ott van az a helyes raktáros srác, aki valamilyen ürüggyel folyton rádob egy üzenetet. Mi lenne, ha válaszolna neki...?

Ha te nem is jártál ebben a cipőben, a környezetedben biztosan láttál már ilyet. Egyre gyakoribb és hétköznapibb jelenség, annyira, hogy már hivatalos nevet is kapott: mikromegcsalás. Olyan viselkedést jelent, amiből egyértelmű, hogy valaki - érzelmileg vagy akár fizikailag is - nyitott egy harmadik személyre, ezért "túl sok" figyelme irányul rá.

Például rendszeresen kétértelmű, szexuális tartalmú képeket küld, célzásokat tesz egy ellenkezű nemű barátjának. Esetleg vele beszéli meg a legintimebb problémáit, titkait, ahelyett, hogy ezt a párjával tenné. Folyamatosan - sokszor titokban - csetel a másik féllel, és állandóan nézegeti a fotóit.

Forrás: Shutterstock

Bár a mikromegcsalás során nem kerül sor testiségre, mégis tönkreteheti a párkapcsolatot. Az ugyanis, hogy az egyik fél folyamatosan kifelé figyel, egyrészt mélyen megbújó problémákra utalhat (ezt viszont a pár tagjainak egymással kellene megbeszélnie, nem egy idegennel), másrészt meginog a bizalom. A pár másik tagja elhanyagoltnak, becsapottnak érzi magát.

Felüti a fejét a bizalmatlanság, ami súrlódásokhoz, veszekedésekhez vezet. Ráadásul egy idő után nagyon sokan daccal reagálnak. Ja, hogy te csak "barátkozol" a Jankával? Én meg akkor a Pistivel fogok. Végül is, nekem miért ne lehetne egy ellenkező nemű barátom, aki - csak úgy mellesleg - odavan értem...? A közös otthon pedig hamarosan hidegháborús övezetté válik, ahol egymásra licitálva bosszantják egymást a felek a telefon pittyegésével - ahelyett, hogy megbeszélnék, mi is történik.

Tetszik vagy nem, ha jól működő párkapcsolatot akarsz, át kell gondolnod, hogy bizonyos tetteidet, viselkedésedet hogyan élheti meg a másik. Egy szerelemben természetes elvárás a párod részéről, hogy az örömödet, bánatodat, élményeidet elsősorban vele oszd meg, ne egy idegennel.

Ugyanígy vele kell megbeszélned azt is, ha netán úgy érzed, kettőtök között valami nem működik jól. Ha azt látja, hogy a helyes szomszéd csajnak/pasinak panaszkodsz róla, az mindenhová vezet, csak megoldáshoz nem.

Egyszóval a mikromegcsalás csak addig tűnik "mikro"- nak, amíg te csinálod. Ha a szenvedő alanya vagy, akkor már közel sem... Érdemes átgondolni: megéri egy kis izgalomért, titkolózásért, jóleső visszajelzésért tönkretenni egy kapcsolatot?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.