bocsánat kibeszélő sérelem bocsánatkérés ego
Biztos vagyok benne, hogy találkoztál már az abszolút bunkóval. Tudod, a srác, aki zsigerből csinál őrültségeket, és esze ágában sincs változtatni vagy bocsánatot kérni.

Például a volt pasid, aki huszadjára is széthagyta a zoknit. A barátnőd, aki a kölcsönkért pénzre azt hitte, hogy ajándékba kapta, és mai napig eszébe se jutott, hogy esetleg visszaadhatná. Vagy a pultos, aki annyira csapta neked a szelet, hogy zavarában egy üveg piát is rád locsolt. És csak mosolyog, mint egy majom.

Forrás: Getty Images/skynesher/Skynesher

Mind tudják, hogy hibáztak. De sehol egy bocsánatkérés. A szerencsétlenségük oka most nem is igazán lényeges. A kérdés az: miért nehéz nekik bocsánatot kérni? Mert az ember nem szereti feszélyezve érezni magát. Éppen ezért mindent elkövet azért, hogy ledobja a magáról a terhet. Egy valamire való civilizált embernek azonban tudnia kellene felülkerekedni a benne élő állati ösztönökön.

De mit csinál ehelyett?

Beindítja a védelmi mechanizmusát. A lényeg, hogy a célkereszt ne rajta, hanem rajtad legyen. Ennek érdekében pedig két véglet közül választhat:

  • Szentlélek lesz

Bizony. Ő csak segíteni akart. Még a srác is a pultnál. Nem kell bocsánatot kérnie, hiszen ő az egekbe magasztalt téged a bókokkal, nehogy már akkor megsértődj egy kis vodkától a nyakadban! A barátnőd meg csak megkönnyítette a pénztárcádat. Légy hálás érte!

  • Áldozattá válik

De annyira, hogy akár még te is lehetsz az, aki ártani akart neki. Érted: te, akitől bocsánatot kellene kérnie... Kreált áldozatnak lenni ugyanis borzasztó jó érzés - legalábbis a lelki szegényeknek. Valójában nincs veszélyhelyzet, viszont ki van rakva az "Érezz együtt velem!" tábla, szóval számíthat az empátiádra. Ugye?

Forrás: Getty Images/This content is subject to copyright./Daniel Laflor

Hiszen te is teljesen elnéző leszel, annyira, hogy abszolút megérted majd, hogy azért nem kapod vissza a pénzed, mert "Nem úgy jöttek össze a dolgok." A vodka mellett még pár könnycseppel is áztatod a melltartód, annyira megsajnálod szegény srácot, aki mindent csinál, csak a munkáját nem végzi normálisan.

Persze vannak olyanok is, akik egyszerűen zsigerből bunkók. Mert hatalmas egójukkal mások fölé emelik magukat, és a bocsánatkérést megalázkodásnak érzik. Miért is szállnának le a képzeletbeli trónjukról, és alacsonyodnának le egy "közemberhez" azzal, hogy beismerjék: hibáztak?

Tőlük ne is várd, hogy elrebegjenek akár egy kósza bocsit!

Az nem az ő stílusuk. De nem a te dolgod, hogy őfelségét lelökd a magas lóról. Te csak annyit tehetsz, hogy felismered ezeket a tuskókat, és megtanulod a helyükön kezelni őket. Egy szellemi sivatagban ne várd, hogy az udvariasság oázisára bukkansz!

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.