Nostradamus megmondta, érdemes hinnünk neki?

"Én nagyobb bűnös vagyok, mint bárki más a világon, alávetve minden emberi nyomorúságnak. Hetente azonban néhányszor elragadtatott állapotba kerülök, és hosszú számítások segítségével közlöm az éjszakai tanulmányban megtisztított jó illatot." Nostradamus

Szerény véleményem szerint, korunk egyik leghatalmasabb elméje volt, bár vannak, akik ezzel is vitába szállnak. Erről a tehetséges látnoki tulajdonságokkal felvértezett emberről így emlékeznek meg a Wikipédiában: 1503. december 14-én Franciaországban született, Michel de Nostredame, vagy latinosított nevén Nostradamus. No, de ki volt ő? Nostradamus, a francia reneszánsz neves alakja, IX. Károly francia király udvari orvosa, képzett csillagász-asztrológus, misztikus jós (látnok), és  gyógyszerész titulusokat mind magáénak tudhatta.

És itt kezd érdekessé válni a története, legalábbis számomra. Kortársai körében nemcsak pestisdoktorként, hanem látnokként is ismert volt, utóbbi tevékenysége alapozta meg máig tartó hírnevét. Az emberiség jövőjére vonatkozó jóslatai, melyeket A próféciák (más néven (A) Centuriák) c. könyvében hozott nyilvánosságra, sokak szerint ugyanis teljesültek, illetve teljesülnek. Még kisiskolásként hallottam először róla és kíváncsi fejemet felkapva, roppant  izgalmasnak találtam a jóslatait, legyenek azok bármilyen vészjóslóak is. 

Miért lehet hinni, vagy nem hinni annak az embernek, aki már rég nem él, és a naptárbonyodalmakat szem előtt tartva, akár simán el is számolhatta magát? Hiszen a világvége is már párszor elcsúszott azon a bizonyos jégen. Talán, mert számos (!!!) jóslata bizony már beigazolódott eddig is. Kezdem rögtön a legelsővel. Történt egyszer, hogy a művelt és a kozmetika terén is járatos Nostradamus hamar elnyerte Medici Katalinnak, a király szépítőszerek iránt is rajongó olasz feleségének tetszését. Érdemes tudni azt is, hogy épp ez az asszony honosította meg Franciaországban a reneszánsz olasz kultúrát, az illatszerek és egyéb piperecikkek használatát.

A királyi család sem akart kimaradni vendége jóslataiból, így a jövőjük felől kezdték kérdezgetni. Amint Michele Surianonak, a velencei dózse Párizsban tartózkodó követének jelentéséből tudni lehet,  Nostradamus abba a hihetetlennek tűnő jóslatba bocsátkozott, miszerint  „Katalin három fiát is királyként fogja látni". Ez a jövendőmondás több mindent is hordozott magában: például, hogy Katalin fiai három országot fognak uralni, és tragédiát is, mely szerint mindegyik fiú viszonylag rövid ideig uralkodik majd, és előreláthatólag rövid életűek lesznek. - ami végül be is igazolódott - Az uralkodócsaládnak tetszett a jóslat és így Nostradamus a király személyében pártfogójára akadt.

Medici KatalinForrás: Wikipedia/François Clouet

Nostradamusnak szüksége volt egy magas rangú pártfogóra, történetesen a királyra, hiszen rengeteg ellenségre tett szert különös jóslatai kapcsán, és több-ízben eretnekséggel és hasonló szörnyűségekkel vádolták. Pedig ő csak látott. Sok mindent előre! 

Nem szeretném most az összes jóslatát felsorolni, mert magasan kiverné a karakterszámokat, de azért néhányat kiemelnék közülük. Most, hogy közeledik az év vége, belebotlani itt-ott sarkalatos és megfontolandó előrebocsájtásaiba. Meteorcsapásról és aszteroidazáporról hallani már egy ideje, valamit még láttam is belőle, a nyáron, bár jómagam ezt inkább csillaghullásnak nevezném Állítólag az említett meteoreső, 2022-ben akár még meglehetősen nagy károkat is okozhat. Akár! Ez a szócska engem mindig gondolkodtatóba ejt, pont úgy, mint napjaink időjárásjelentéseinél. Akár 35 fok is várható, ilyen-olyan széllökésekkel, enyhe záporokkal, nyomokban villámokkal, égzörgésekkel akár. És így tovább. 

"Éjjel, titkos tanulmányaim közben, ülve,
Egyedül, nyugalomban az ércszéken,
Apró láng fakad a magányosságból,
Hirdeti, hogy nem hiábavaló hinni.
Kezemben az ágak közepébe tett vessző,
Hullám nedvesíti a szegélyt és a lábat,
Félelem, hang remegtet a nyélen át,
Isteni fényesség, az isteni ül közelemben." Nostradamus

 

Lázas kutakodásaimban, rátaláltam Nostradamus különös verssoraira, melyekben egy égi tüzes jelenségről mesél, ami felemészti a bolygót. Ez az aszteroida becsapódhat a Földbe, ami földrengéseket okozhat, és ez majd szökőárhoz vezet. Egy jóslat, mindig feltételes módban értendő, sosem kell készpénznek venni, ám némi óvatossággal azért érdemes kezelni. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én idővel megtanultam, hogy az elővigyázatosság és az éber figyelem sosem árthat. Nem igaz?  

Sok mindent hallottam, láttam már életemben, de mindenből igyekszem csak azt megtartani, ami hozzáadott értéket képvisel számomra. Amivel éberebb, figyelmesebb, tudatosabb lehetek. A Nostradamustól kapott információkra mindig nyitott voltam. Mintha jóslataival megkülönböztetett figyelemmel bánnak még a tudósok is. Valahogy azt érzem, hogy rangos értéket adnak minden egyes előrelátásának, de, hogy miben mutatkozik meg ez az érték? Az összefoglalókat tekintve: értelmesség, mély átgondoltság és összetettségen alapuló asztrológiai számítások jellemzik az előrejelzéseket. Kíváncsi lennék mit szólna mindehhez Arisztotelész, Aquinói Szent Tamás, vagy épp Guido Bonatti.

A francia próféta reánk hagyott izgalmasnak és kreatívnak szintén minden túlzás nélkül mondható öröksége, gigantikus kibogozandó csomó a tudósok, szakértők és az emberiség számára is. A legtöbb hozzáértő, kutató, Nostradamus jóslatainak pontosságát 70-80%-ra becsüli. Elég jó arány a jóslatok között. Halkan azért megsúgom, mindenki más-más módon értelmezi a még mindig homályosnak tartott elképzeléseket. Talán ettől még misztikusabb az egész.

Jobb félni, mint megijedni!

Ahogy a történelem folyamán a többi jóshoz hasonlóan, Nostradamus is rengeteget beszélt az éghajlatváltozásról, valamint arról, hogy XXI. században az emberiség soha nem látott számú természeti katasztrófával néz majd szembe, az van, hogy mi emberek is tehetnénk a jövőnkért. És itt nem kifejezetten a sorsra gondolok, ami jószerint meg van írva mindenki számára, de a földért, a tisztaságért, a levegőért, és úgy globálisan. Ha nem is sokat, de sokan keveset, mindenképpen cselekedhetnénk.

A XVI. században élt francia asztrológus hat kiemelkedő jóslata közül egyik sem pozitív történeseket ígért, sőt. Engem mindenképp gondolkodóba ejtett, és úgy érzem érdemes odafigyelnünk a régebbi valóra vált "álmaira". Bármennyire is elvétette számításait az utóbbi időben - vagy mi nem vagyunk jók matekból -,  azért a II. világháborút, Hitler cseppet sem emberbaráti uralmát, az atombomba gyártását, John F. Kennedy meggyilkolását, de még a szeptember 11-i terrortámadásokat is kristálytisztán előre vetítette az 1566. július 2-án elhunyt orvos-jövendőmondó. Ahogy szokták mondani: Jobb félni, mint megijedni!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek