Ronda és igénytelen, aki 56 évesen nem tükörsima homlokkal parádézik?

Pár hete olvastam, hogy Sarah Jessica Parkert keményen bírálták a kinézete miatt. Egy fotó indította el a rosszindulatú megjegyzések cunamiját, ezeken a színésznő teljesen kiakadt.

Szögezzük le már az elején, hogy Sarah Jessica Parker ötvenhat éves! ÖTVENHAT! Nem húsz, nem harminckettő, de még csak nem is negyvenöt. Könyörgöm, mit vártok tőle???
Miért teszem fel ezt a kérdést? Azért, mert SJP rengeteg bántó, sőt rosszindulatú megjegyzést kapott a külseje miatt, amikor egy fotós lencsevégre kapta smink nélkül, ősz hajjal. Éppen egy barátjával ebédelt és – te jó ég! –, nem volt rajta ujjnyi vastag vakolat, mi több, képes volt nyilvánosan fehér tincsekkel mutatkozni. Ez olyannyira felbőszített jó néhány embert, hogy szinte felrobbant a net a színésznőt kritizálók kommentjeitől.

Mit vártok emberek?

Én meg csak annyit kérdezek: Mi bajotok van nektek, emberek?
Egyrészt, kinek és mi köze van ahhoz, hogy Sarah Jessica Parker hogyan néz ki? Persze, mindenkinek lehet véleménye. Meg lehet jegyezni, hogy bizony felette is elszállt az idő, őt sem kímélik az évek. De azon csámcsogni és kiváltképpen gyűlölködő kommenteket írni arról, hogy valaki megöregedett... kimondom kerek perec: ostobaság. Ostobaság, mert bizony mindenki öregszik. Teljesen mindegy, hogy a szomszéd Juliska néniről beszélünk vagy egy színészről. Mindkettő ráncos lesz, őszül a haja, az arca megereszkedik – ennyi!
Ja, hogy a hírességekkel kapcsolatban van egy elvárás? Igen van. De ez is mekkora badarság! Elvárod tőle, hogy megállítsa az időt, csak azért, mert őt sokan ismerik? Mi ő: időutazó vagy valami varázsló? Netán azt várod, hogy kés alá feküdjön és szétszabdalja magát, hogy az elképzeléseidnek megfeleljen? Mégis ki vagy te vagy én vagy a többi ember, hogy megszabjuk, miképpen kell kinéznie?

Forrás: Northfoto/ZUMAPRESS.com/Represented by ZUMA Press, Inc./Debra L. Rothenberg

Semmi sem jó

Valójában pedig az a baj, hogy az emberek többségének semmi sem jó! Elítélik, ha valaki szépészeti beavatkozások segítségével próbál fiatalabbnak tűnni a koránál. Rásütik a bélyeget, hogy hiú, hogy hamis, hogy megjátszós, hogy pszichés problémái vannak, s már nem tud mit kezdeni a pénzével. Ugyanakkor, ha valaki ráncos és ősz, nem nyomja tele a homlokát botoxszal, nem tölteti fel a száját és nem fecskendeztet mindenhova fillert az arcába, hogy üde, ragyogó és sima legyen, na az meg igénytelen, ocsmány, kiábrándító.

SJP erre csak annyit mondott a Vogue magazinnak adott interjújában:
Tudom, hogy nézek ki. Nincs választásom. Mit tegyek ellene? Állítsam meg az öregedést? Szűnjek meg létezni?

Ebben a pár mondatban szerintem minden benne van! Adott egy nő, akit a fél világ ismer, és aki felett ugyanúgy elrepült az idő, mint bárki más felett. Ráncai lettek és ősz tincsei. Gondolom, ő is nehezen viseli, hogy a szépsége megkopott, mégsem kapálózik veszettül ellene. Igyekszik méltósággal öregedni, nem pedig közel hatvan évesen is harmincnak tűnni. Márpedig ez manapság nagyon ritka és nagyon becsülendő, hiszen olyan világban élünk, ahol a nőkkel szemben már alapelvárás, hogy mindig tökéletesek legyenek - aki pedig híres, arra még nagyobb nyomás nehezedik.

Az írásomat pedig ugyanazzal a gondolatmenettel zárnám, mint amivel nyitottam: Sarah Jessica Parker ötvenhat éves! ÖTVENHAT! Nem húsz, nem harminckettő, de még csak nem is negyvenöt.
Ne várjátok tőle, hogy tükörsima homlokkal, húszéveseket megszégyenítő feszes arccal, szarkalábak nélkül parádézzon! Mellesleg, ha így tenne, a kritikus tömegeknek az sem tetszene...

 

 

Nyitókép: Northfoto/GoffPhotos.com/KGC Photo Agency LLP

Ezek is érdekelhetnek