Tényleg minden body bikinibody?

Az elmúlt években óriási teret kapnak a body positivity azaz, a test pozitív szemléletet képviselő kampányok.

Ezek elsősorban arra hivatottak, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy nem csak az aktuálisan szépnek, csinosnak és tökéletesnek titulált paraméterekkel rendelkező női test lehet gyönyörű, hanem az összes többi is.

Igen, azok is, akik vékonyabbak, vastagabbak, alacsonyabbak magasabbak, vagy netalántán szélesebb csípőjűek, mint a korszellem által tökéletesnek, szépnek kinevezett mérettel megáldottak.

Azt már jó ideje tudjuk, hogy tökéletes nem létezik, ám ennek ellenére még ma is hajlamosak vagyunk elhinni azt, hogy ha nem úgy nézünk ki, mint a közösségi médiában vagy a magazinok címlapján látott hibátlannak tűnő nők, akkor már nem is vagyunk olyan értékesek, sőt csúnyák, kövérek és gusztustalanok vagyunk.

A női ideál folyamatosan változik. Régen a telt, széles csípőjű, ma már egyenesen kövérnek mondott nők voltak a szépség és a nőiesség megtestesítői. Akkoriban úgy hitték, hogy a kerek idomokkal büszkélkedő nők a legtermékenyebbek, és csak azok tudnak gyermeket szülni, akik elég erősek hozzá. A molett női alakot ábrátzoló szobrok is a termékenységet szimbolizálták.

A divat alakulásával és a trendek váltakozásával, a divattervezők olyan modellekre készítettek ruhákat, akik nem lehetnek alacsonyabbak 175 centiméternél, és szigorúan csak az ominózus 90-60-90 méretekkel rendelkezhetnek. Azaz 90-es mell és csípő, valamint 60-as derék mérettel. A kifutókon végig sétáló lányok élete, csak addig fény és csillogás, amíg bemutatják a világhírű tervezők legújabb szebbnél szebb darabjait. A színfalak mögött, koplalás, éheztetés szigorú diéta és edzések várnak rájuk, azért, hogy évekig képesek legyenek megőrizni apró méretüket.

Számtalan fiatal lány életét keserítette meg az a látszat valóság, ami azt a képet vetítette eléjük, hogy csak a szuper vékony lányok lehetnek igazán szépek, csinosak, értékesek. Sokakat kínoz ma is az anorexia és a bulimia, a vékonyság, mint státuszszimbólum van jelen.

Ám szerencsére az elmúlt években több olyan nagy világmárka, és híresség is mellé állt annak a filozófiának, hogy minden test egyformán, és éppen a maga tökéletlensége miatt csodálatos, megismételhetetlen és gyönyörű.

Forrás: Shutterstock

A kifutókon nem csak a 34-es és XS-es méretet hordó modellek kaptak teret hanem az úgynevezett plus size modellek is, akik telt idomokkal és kvázi 70 kg feletti olykor a 100-at is meghaladó súllyal, is éppen olyan dögösek és kívánatosak, mint a vékony társaik. A két végletbe tartozó hölgyek között született egy híd, az elfogadás és az önszeretet hídja, ami lehetővé tette azt, hogy ugyanabban a térben ugyanolyan létjogosultsággal legyenek jelen.

Az, hogy a legnagyobb sztárok is kiállnak a body positivity mellett talán mindennél fontosabb. Őszintén beszélnek arról, hogy az ő fenekükön is van narancsbőr, hogy rajtuk is vannak pattanások, hogy ők is ugyanúgy küzdenek a plusz kilókkal, és azzal is, hogy amikor tükörbe néznek, egy szép, kiegyensúlyozott, sugárzó nőt lássanak. Természetesen senkitől sem lehet elvárni azt, hogy a hét minden napján és annak minden órájában istennőnek érezze magát, de a mindennapi béke és harmónia eléréséhez elengedhetetlen, hogy szeressük, értékeljük és szépnek lássuk azt a testet, amit ebben az életünkben kapott a lelkünk.

Idén nyáron mindenki arról posztol, hogy a karanténban töltött idő alatt, milyen tökéletesen kockás hasat, izmos hosszú combokat, egyszóval milyen bikini bodyt készített magának a strandszezonra. Az izmos és valóban hibátlannak tűnő testek ellenére, a legtöbb kozmetikai márka és divatcég arról készít gyönyörű fotó kampányokat, hogy nem csak a vékonyra fogyasztott, vagy izmosra edzett test lehet bikini body, hanem minden body bikini body.

Ezek az őszinte képek arra ébresztik rá az embert, elsősorban a nőket, hogy figyeljenek oda jobban magukra, a testükre, értékeljék azt ami adatott, és az egészséget szem előtt tartva hozzák ki magukból a maximumot. De talán, ami a legfontosabb, hogy csak maguknak feleljenek meg, ne foglalkozzanak mások véleményével.

Hiszen tényleg az a legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Te, aki ezeket a sorokat olvasod, de feledd, hogy gyönyörű vagy! Senki sem tökéletes, de éppen a tökéletlenségeink tesznek minket egyedivé és tökéletessé. Nem vagyunk egyformák, ezért soha nem nézhetünk ki ugyanúgy. Ez a színesség teszi teljessé és izgalmassá a világot.

A címben feltett kérdésre pedig egyértelmű a válasz. Igen! Minden body bikinibody!

Makra Lídia

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek