Lehet, hogy tabu, de én vállalom, sőt büszke vagyok rá, hogy ezüsthajam van

Ma, egyre nagyobb teret kap a body positivity azaz a test pozitív gondolkodás, mint életforma.

Éveken át csak az ominózus 90-60-90 centis méretekkel megáldott nők számítottak csinosnak, és egyetlen 60 kiló fölötti nő sem léphetett fel a kifutókra. Ennek hatására számtalan fiatal lány menekült a koplalásba és tette tönkre a szervezetét azért, hogy ő is olyan legyen, mint a címlapokon látható modellek.

Mára szerencsére ez teljesen megváltozott, számtalan olyan dögös plus size modellt ismerhettünk meg, akik megmutatják a világnak, hogy egy kisebb ne adjisten nagyobb súlyfelesleggel is teljes értékű, gyönyörű nők.

A legtöbb fast fashion márka és neves divattervezők is mellé álltak ennek a kezdeményezésnek és már a legtöbb édesanya és nőgyógyászati műtéten átesett nő is büszkén vállalja a testét, és annak változásait. Hiszen egyetlen dolog állandó, a változás. A testünk folyamatosan változik, és minden életszakaszban egy teljesen új önmagunkat ismerhetjük meg.

A felesleges kilók, a test szeretete és elfogadása már-már divattá vált, ám egyetlen dolog még ma is óriási tabunak számít. Ez pedig nem más, mint az őszülés, azaz az ezüsthaj.

Gondoljunk csak bele, egy városban intézkedős napon, amikor rengeteg emberrel találkozunk, hány olyan negyvenes ötvenes éveiben járó nőt vagy férfit látunk, aki a természetes ősz, vagy őszülő haját viseli? Szinte senki sem vállalja fel azt, hogy az idő múlása bizony a hajkoronáján is észrevehető. Még a nagymama korú hölgyek is háromhetente fodrászhoz járnak azért, hogy ezüstösen csillogó lenövésüket eltakartassák.

De mégis miért ennyire nagy tabu az, hogy egy bizonyos korban elveszítjük a hajunk színét és a szőke, barna, fekete tincsek helyett ezüstszínű hajkorona díszíti a fejünket?

A legjobb barátnőm, amikor betöltötte a 44. életévét, elhatározta, hogy többet nem festeti be az addig háromhetente szőkévé varázsolt haját. Elkezdte lenöveszteni a haját és a fejébe vette, hogy ledönti azt a tabut, hogy az ősz haj öregasszonyos, és nem illik egy belevaló negyveneshez.

Nemcsak, hogy felvállalja azt, hogy nem csak a teste, de a haja is változik a természetes öregedése során, de büszkén is viseli az új énjéhez tartozó frizuráját. Azzal, hogy megmutatja, hogy az ezüsthaj a hiedelmekkel és előítéletekkel ellentétben, dögös és szexi is tud lenni, számtalan olyan nőnek ad erőt és bátorságot, akik eddig csak a szégyenérzetük miatt festették be a hajukat.

Forrás: Shutterstock

Az, hogy ezüstbe borul a haj, ugyanúgy a természet és az egészséges élet rendje, mint a test átalakulása egy terhesség vagy változókor során. Minden találkozásunkkor csodálattal nézem a barátnőmet, aki a negyvenes évei közepén ezüstszínű hajjal, sokkal dögösebb a kortársainál. Az új haj, új ruhatárat, új sminkeket, és egy teljesen új életérzést hozott el az életébe. Természetesen vannak, akik bántó megjegyzésekkel illetik, és elítélik a tette miatt, ráégetik az „nyanya" és az „öregasszony" jelzőt, de számtalan olyan visszajelzést is kap, amiben arról vallanak a korabeli nők, hogy az ő példája adott nekik erőt ahhoz, hogy felvállalják azt, hogy az évek múlásával már nem úgy néznek ki, mint húsz évesen.

A változás elfogadása sokaknak nem egyszerű, hiszen szembe kell nézni azzal is, hogy már soha nem nyerjük vissza azt az állapotot, amiben fiatal éveink alatt voltunk. Ebben az esetben jogosam merül fel a kérdés, hogy miért is kellene örökre húsz évesnek maradnunk? Hiszen az az igazán szexi, ha az adott korunkat önbizalommal telve, magabiztosan a jelenlegi állapotunkban tudjuk megélni. Természetesen úgy, hogy igyekszünk kihozni magunkból a maximumot.

Az ősz hajat éveken át a nagymamákhoz társítottuk, de miért kellene szégyellni ezt a természetes és nem mellesleg sokaknak előnyös hajszínt? Érdemes elgondolkodni, azon, hogy te miért festeted be a hajad? Magadnak akarsz tetszeni? Másoknak? Félsz attól, hogy elítélnek, vagy csúnyán néznek rád? 

Mindenki változik, és csak évek és genetika kérdése, hogy kinél mikor jelennek meg őszbe, vörös haj esetén hófehérbe merülő hajszálak. Klisé, de a szépség tényleg belülről fakad! Az az igazán dögös negyvenes, aki büszkén vállalja az ezüst tincseket, és olyan magabiztosan megy végig az utcán, hogy megfordulnak utána a férfiak.

Nyitókép: Shutterstock

Makra Lídia 

    Ezek is érdekelhetnek