zene kibeszélő magazin külvilág csend Herczeg Zsuzsa Z generáció zaj gondolkodás
Reggel hét óra, indulok munkába. Egy autóban már ekkor heavy metal dübörög, még a szélvédőjén keresztül is hallom. Olyan hangos, mintha egy hangfalat állítottak volna mellém, és abból szólna.

Továbbhaladok. Egy iskolatáskás fiatal srác előz meg, fülében fülhallgató. Majd egy kutyát sétáltató lány jön velem szembe, neki is "be van dugva a füle". Ez a jelenség évek óta tendencia. Nem akarunk odafigyelni a külső világra, ki tudja miért...

Talán egy másik helyen szeretnénk lenni, vagy nem szeretnénk meghallani a saját gondolatainkat. Hiszen ezek a számok szinte megmondják, miről gondolkodj azokban a percekben, amikor hallgatod őket.

Ha bekapcsolod a zenét, kikapcsolod a külvilágot. Ezzel persze nem is lenne baj, hiszen vannak helyzetek, amikor kifejezetten motiváló hatású a fülünkben szóló dallam.

- Kutatások szerint például a sebészek jobban teljesítenek, ha zenét hallgatnak operáció közben. Persze főleg olyankor, ha rutinfeladat elvégzéséről van szó. Nem mindegy az sem, milyen zene szól: a klasszikus és az instrumentális dallamok jobb hatással vannak a szellemi munkára. Ha viszont egy műtét közben komplikáció adódik, jobb, ha csend van, hiszen olyankor teljes mértékben a probléma megoldására kell koncentrálni.

- A monoton munkák elvégzését is élvezetesebbé teheti. Takarításkor - vagy akár futáskor - kifejezetten jó hatással lehet a teljesítményedre, ha a kedvenc számaidat hallgatod. (Futás közben azonban csak az erre kijelölt pályán használj fülhallgatót, hiszen nem hallod a forgalom zaját, így könnyen balesetet szenvedhetsz.)

- Egyes munkahelyeken kiváló módszer arra, hogy kizárd az idegesítő kollégák fecsegését.

Forrás: Shutterstock

Mikor van szükség csendre?

- Ha új feladattal vagy kihívással találkozol, akkor nem segít a zene, inkább néma csendre van szükséged. Míg a begyakorolt mozdulatokból álló mechanikus munka jobban megy, ha zenét hallgatsz, kognitív feladatok esetén a dallamoknak gátló hatása lehet.

- A szöveges dalok nem igazán a sofőrök barátai. Ha ugyanis ilyesmit hallgatsz vezetés közben, nagy az esélye annak, hogy énekelni is fogsz. Emiatt megoszlik a figyelmed, és előfordulhat, hogy kevésbé koncentrálsz az útra.

- A kutatások szerint kedvezőtlen mértékben befolyásolja a tanulást is. Ez érdekes, mert sokaktól hallottam, hogy zenehallgatás mellett készülnek a vizsgáikra. Én személy szerint a kutatások eredményeit tudom igazolni: csak néma csendben vagyok képes tanulni.

Summa summárum: amikor azt hallom, hogy "a zene az életem", mindig elgondolkodom: vajon ez még egészséges zeneszeretet? Vagy a saját gondolatai elől menekül az illető? Persze, a zene kiváló stresszoldó - csak ügyelni kell, hogy ne pótcselekvésként, a megoldások keresése helyett meneküljünk bele.

9 + 1 legjobb filmzene - minden alkalomra ;)http://www.she.hu/kultur-mi/20170405-film-zene-filmzene-legjobb-dalok-muzsika-kedvcsinalo-ajanlo.html

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.