Karácsony a koronavírus árnyékában: Idén talán nem az ajándék lesz a fontos!

Kevesebb, mint 2 hónap, és itt a karácsony. Bár nem szoktam ennyire előre gondolkodni az ünnepeket illetően, de a koronavírusnak köszönhetően most mindent kicsit újragondol az ember, és mi úgy döntöttünk a párommal, hogy idén sem a szűk, sem a tágabb családban nem ajándékozunk.

Bár nyomós okunk van rá, engem mégis elfogott ezzel kapcsolatban egy rossz érzés, majd feltettem magamnak a kérdést, hogy miért érzem ezt? Az ünnepnek, az összejöveteleknek nem az a lényege, hogy együtt van a család és végre degeszre ehetjük és beszélhetjük magunkat anélkül, hogy sietnünk és kapkodnunk kellene? Hát dehogynem!

Nem számít semmi flanc, hogy ki hogyan néz ki, mennyire lestrapált vagy fáradt, szomorú vagy boldog - a lényeg, hogy olyanok vegyék körül, akik feltétel nélkül szeretik és elfogadják. Na így képzeljük el mindannyian a karácsonyt. De a valóságban is így néz ki? 

Sajnos nem...

Éppen hogy véget ér a nyár, még elő sem kerültek a téli ruhák a gardrób hátsó részéből, de a felfújható úszógumikat és kerti medencéket már fel is váltják az adventi koszorúk és karácsonyfák az üzletekben. Ha nem vagyunk elég határozottak, azon vesszük észre magunkat, hogy október vége van és egy hétköznapi bevásárlás alkalmával a tej és a felvágott mellé hazavisszük a 134. karácsonyi égősort és az 56. karácsonyi dekorációt.

Nem tagadom, ennek is megvan a maga szépsége, bája, de a mértékletesség nem utolsó szempont, amit egyébként elég nehéz betartani, ha az ember lépten-nyomon belebotlik egy újabb pénznyelő, elengedhetetlennek tűnő karácsonyi csecsebecsébe.

A szomorú igazság az, hogy a sok külsőségnek köszönhetően elhittük, hogy akkor szép és szeretetteljes a karácsony, ha a legnagyobb fát vásároljuk meg minden évben, és lecserélve a tavalyit új díszbe öltöztetjük a karácsonyfánkat. A januári fizetésünket még novemberben elköltjük, a legszebb ruhát vesszük meg szentestére és a legdrágább, legnagyobb, legértelmetlenebb ajándékot a 1,5 éves gyereknek - aminek valószínűleg a dobozával fog a legtöbbet játszani. Rengeteget költünk magunkra, a külsőségekre, miközben a 3 napos ünnepet, otthon, a négy fal között, a szeretteinkkel töltjük.

Forrás: Shutterstock

A karácsony előtt már hónapokkal azon stresszelünk, hogy kinek mit vegyünk, hogy a megfelelő ajándékot válasszuk, és persze eszünkbe jut az is, hogy lehet idén is felesleges az erőfeszítés, hiszen tavaly mi csak egy tusfürdő csomaggal lettünk gazdagabbak. Ez bizony az egész estére rá tudja nyomja a bélyeget, sőt, nem is csak az estére, hanem az adott személlyel való kapcsolatunkra is. Hiszen azt gondolhatjuk, hogy nem is vagyunk fontosak a másiknak, mert nem szánt elég időt, pénzt, energiát arra, hogy a „megfelelő" ajándékkal lepjen meg minket. Ha mégis elég értékes ajándékot kapunk, akkor meg megy az összehasonlítás, hogy ki kapott jobbat, szebbet, okosabbat és máris van egy újabb jelentéktelen téma a karácsonyi halászlé felett. Ugye ismerős helyzetek? 

Őszintén, miért van erre szükség? Miközben mindenki az ellenkezőjére vágyik, miért csináljuk azt, ami valójában csak feszít bennünket és több bosszúságot okoz nekünk, mint örömet?

Az év 365 napja tele van megannyi megpróbáltatással, kihívással, problémával és előre nem látott akadállyal, olyan jó lenne, ha ebből legalább 3 nap úgy telne el, hogy nem kell megfelelni, feszengeni és erőt, pénzt, egzisztenciát fitogtatni. Jó lenne nem görcsösen, az üzleteket fosztogatva készülni az ünnepekre - attól félve, hogy a megfelelő ajándékot sikerül-e mindenkinek kiválasztani.

Olyan jó lenne, ha tényleg arról szólnának az ünnepek, hogy végre, valahára együtt van a család, amikor sallangok nélkül mindenki elmesélheti, hogyan érzi magát, hol tart az életében, hogy telnek a napjai.

Olyan jó lenne, ha tényleg arról szólnának az ünnepek, hogy a család apraja és nagyja felidézi a régi történeteket, beszélget, társasjátékozik vagy éppen régi fényképalbumokat nézeget.

Olyan jó lenne, ha tényleg arról szólnának az ünnepek, hogy ajándékok helyet öleléseket és figyelmet osztogatunk egymásnak, filter nélkül, őszintén.

Olyan jó lenne!

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

 Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?