A saját boldogságodat magadban kell keresned!

Nagyon sokszor hallom az emberektől, hogy most ugyan nem boldogok, de egy távoli jövőben majd azok lesznek: ha lesz párkapcsolatuk, megházasodnak, felmondanak, lesz gyerekük, szép házuk - és még sorolhatnám.

Az a rész rendben van, hogy kellenek célok, mert mindannyian szeretnénk elérni dolgokat az életben - és ez így helyes, hogy tartunk valahová. De téves gondolat teljes egészében attól függővé tennünk a boldogságunkat, ami majd valamikor esetleg megtörténik a jövőben. Mert egyrészt: mi van, ha mégsem jön össze, amit szeretnél? Akkor nem leszel boldog soha? Másrészt: addig csak túlélsz, miközben észre sem veszed, hogy mennyi mindened van meg már most is?

Például, tegyük fel, hogy most 30 éves vagy. Gondoltál már arra, hogy egyáltalán nem biztos, hogy majd 50 évesen a szép házadban boldogabb leszel? Lehet, hogy akkor azt fogod majd gondolni: de jó is volt 30 évesen abban a kis lakásban, ott voltál boldog igazán - és még csak észre sem vetted. Mert a boldogság nem attól függ, hogy mid van, vagy hol vagy éppen. És persze utazni is csodás dolog, egy szuper tengerparton én is mindig boldog vagyok.

De nem csak akkor! Én tudok boldog lenni a hóban, az esőben, a munkahelyemen hétfő reggel, a barátaimmal, és akkor is, ha éppen egyedül vagyok. Mert nem attól teszem függővé a boldogságomat, hogy mi lehetne, hanem inkább azt veszem figyelembe, hogy mennyi mindenem van a jelenben. Boldognak lenni (szerintem) azt jelenti, hogy rendben vagyok önmagammal, elfogadom és szeretem azt, aki vagyok, ahol tartok - akkor is, ha mindez messze áll a tökéletestől.

Forrás: Shutterstock

Persze ettől még folyamatosan törekszem a jobbra, de nem felejtem el élvezni a jelent és azt, amit eddig elértem. Boldogok nem akkor leszünk, amikor elérjük az általunk ideálisnak hitt körülményeket, hanem akkor, amikor tudunk örülni az apró dolgoknak és az életünknek, ami úgy jó, ahogy éppen van - még ha nem is tökéletes.

Biztos te is voltál már úgy, hogy amikor visszagondoltál az életed egy bizonyos szakaszára, utólag úgy érezted: akkor boldog voltál. Valószínűleg az esetek nagy részében, abban a múltbeli pillanatban nem érezted annak magad - mert azt hitted, ennél több kell. De mi van, ha nem kell?

Ne felejtsd el: egyszer, ha visszagondolsz a mostani időszakra, lehet, hogy azt fogod gondolni, mindened megvolt, ami a boldogsághoz kellett - csak észre sem vetted, mert egy távoli és bizonytalan álomképbe vetítetted azt, ami ahhoz kell, hogy boldog légy.

Légy boldog most, ebben a pillanatban is azzal, amid van! Akkor is, ha az életed nem tökéletes. Tanuld meg szeretni és értékelni benne a jó dolgokat, mert a tiéd! Ha pedig valami nem jó, változtass rajta - de addig is, tanuld meg szeretni azt, ami most van, aki most vagy, mert pontosan ugyanez már soha többé nem leszel - és ki tudja, egy nap talán éppen erre vágynál nagyon, de akkor már hiába.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek